Jurnalul.ro Ştiri Vremea Aurora boreală, vizibilă în mai multe zone ale României

Aurora boreală, vizibilă în mai multe zone ale României

de Redacția Jurnalul    |   

În noaptea de 10 spre 11 mai românii au fost martorii unui fenomen rar, care nu este specific țării noastre. Aurora boreală a fost vizibilă în mai multe zone ale României, printre care Alba, Buzău și Prahova. Fenomenul este generat de o furtună solară puternică.

Autoritățile europene au avertizat încă de vineri că o furtună solară de o intensitate mare se îndreaptă spre pământ și poate provoca întreruperi ale rețelelor electrice, sateliților, dar și aurore boreale impresionante.

„Suntem aproape siguri că o serie de ejecţii de masă coronală, care sunt explozii de particule energetice şi câmpuri magnetice care radiază de la soare, se îndreaptă spre Pământ”, a explicat, potrivit bbc.com, într-o conferinţă de presă Shawn Dahl, de la Centrul de Prognoză Meteorologică Spaţială din SUA (SWPC).

Totodată, a fost emisă o notificare de avertizare privind o furtună geomagnetică de nivel 4, pe o scară de 5, prima de acest fel din 2005.

Aceste ejecţii de masă coronală, dintre care cel puţin şapte se îndreaptă în prezent către Pământ, provin dintr-o pată solară de aproximativ 16 ori diametrul Pământului.

 

(sursa: Mediafax)

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: aurora boreala furtuna solara
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri