Jurnalul.ro Ştiri Externe Austria vrea să ajute Ungaria să îşi protejeze frontierele în criza imigranţilor

Austria vrea să ajute Ungaria să îşi protejeze frontierele în criza imigranţilor

Guvernul austriac a anunţat vineri că vrea să ajute Ungaria să îşi securizeze frontiera cu Serbia, deja extrem de supravegheată şi echipată cu un gard de sârmă ghimpată, însă pe care imigranţii încearcă în continuare să o treacă pentru a cere azil în Uniunea Europeană, relatează AFP.

Închiderea frontierei sârbo-ungare printr-un gard de sârmă ghimpată, în septembrie 2015, atunci când mii de imigranţi urmau 'ruta balcanică', a atras reacţii virulente împotriva Budapestei dinspre partenerii săi europeni.

Guvernul austriac a fost de asemenea extrem de critic faţă de această măsură a executivului condus de Viktor Orban.

Miniştrii Apărării şi de Interne austrieci s-au întâlnit vineri cu omologii lor ungari în Austria şi au anunţat crearea unui grup de lucru "pentru a organiza securizarea comună a frontierei externe (a UE)" în Ungaria, potrivit lui Hans Peter Doskozil, ministrul austriac al Apărării.

Cotidianul austriac Die Presse a scris în această săptămână că soldaţi austrieci ar putea fi trimişi, în acest cadru, pentru a întări această frontieră.

Felul în care Ungaria gestionează situaţia imigranţilor la respectiva frontieră a fost denunţat în această săptămână de mai multe organizaţii, printre care şi Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR).

Conform UNHCR, 15 solicitanţi de azil sunt admişi în fiecare zi de către autorităţile ungare în 'zonele de tranzit' de acces în ţară, "lăsând în suferinţă, zi şi noapte, alte câteva sute fără nicio asistenţă la frontiera UE".

O altă parte a imigranţilor care ajung la frontiera ungară încearcă să treacă în mod clandestin pentru a scăpa de autorităţile ungare.

Toţi îşi continuă apoi drumul spre Austria sau Germania pentru a cere azil.

Conform Vienei, numărul imigranţilor care ajung în prezent în Austria prin Ungaria este în medie de 150 pe zi.

Austria, care a suspendat expulzările spre Ungaria după a decizie a justiţiei în septembrie 2015 care acuza 'condiţiile inumane' din această ţară, vrea să revină asupra acestei practici.

Coaliţia dintre conservatori şi social-democraţi aflată la putere la Viena estimează că mii de solicitanţi de azil prezenţi pe teritoriul austriac sunt susceptibili a fi trimişi în Ungaria. În ciuda reticenţelor Budapestei, au început negocierile între cele două ţări asupra acestei chestiuni.

Sursa: AGERPRES

Subiecte în articol: imigranti refugiati Ungaria austria
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri