România a înregistrat un record negativ al numărului de îmbolnăviri: aproape 6.800 de cazuri noi de COVID-19 în 24 de ore, dublu față de ziua anterioară și cel mai mare bilanț din acest an. Un salt uriaș a fost înregistrat și la decese – 129 de morți ieri, față de 78 cu o zi înainte, iar numărul de bolnavi internați la ATI a ajuns la 990. În al 13-lea ceas și după ce toată vara a ținut discursuri despre „întoarcerea la normalitate”, „relaxare”, „am învins pandemia”, „festivități la început de an școlar”, premierul Florin Cîțu cere să fie crescut „foarte rapid” numărul de locuri la Terapie Intensivă și estimează că va fi nevoie de 2.000 de paturi ATI.
Timp de 4 luni, Guvernul Cîțu n-a luat nicio măsură și nu a pregătit în niciun fel spitalele, deși specialiștii au avertizat că România va fi lovită în plin de valul al patrulea la pandemiei. Acum însă, după ce sistemul sanitar dă semne serioase de prăbușire, premierul cere factorilor responsabili să pregătească un plan, astfel încât să poată asigura locuri la terapie intensivă unui număr de 2.000 de persoane.
„Nu cred că trebuie să mai stresez din nou cât de important este să avem, cât mai rapid, personalul şi secţiile ATI – cât mai multe locuri. Am spus 1.600. La cum evoluează, s-ar putea să avem nevoie de 2.000. Dar faceţi un plan – să poată foarte rapid să crească numărul, dacă este nevoie, de locuri în ATI COVID”, a spus Florin Cîțu, ieri, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii, la care participă şi reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică, manageri de spitale şi reprezentanţi ai ISU.
229 de copii internați cu COVID-19, iar 20 dintre ei sunt la ATI
La doar o săptămână după deschiderea anului școlar cu prezență fizică și „festivități cât mai aproape de normalitate”, așa cum a cerut foarte apăsat premierul Florin Cîțu, 229 de copii sunt internați în spitale cu COVID-19, iar 20 dintre aceștia sunt la Terapie Intensivă.
Ministrul Educaţiei adresa părinţilor, zilele trecute, o „rugăminte imperativă”, ca, în cazul în care observă „cele mai mici simptome” la copii, să nu îi trimită pe aceştia în colectivitate. „Au simptome, nu îi trimiteţi la şcoală! Rugăminte imperativă”, a spus Sorin Cîmpeanu duminică seară, într-o intervenţie telefonică la un post de televiziune. Ca de fiecare dată, guvernanții uită, însă, că cei mai mulți dintre părinți nu sunt epidemiologi și nici cadre medicale ca să știe că simptomele în cazul infectării cu varianta Delta, tulpina predominantă în acest val, dă simptome ușor diferite față de variantele anterioare, după cum arată studiile.
Așa că o campanie de informare a părinților despre aceste simptome, mari sau mici, ar fi fost, cu siguranță, mult mai utilă la început de an școlar, pentru a preveni situația actuală, decât discursurile bombastice despre ce-o să fie în „România Educată” din viitor, pe care le-am ascultat cu toții la festivitățile de deschidere.
Când nu trebuie dus copilul la școală sau la grădiniță
Abia ieri, pe pagina de Facebook a platformei RoVaccinare, a fost postat un mesaj transmis de medicii de familie despre simptomele pentru care trebuie să ținut un copil acasă.
„Copilul NU va merge la școală, va rămâne la domiciliu, dacă în ultimele 24 de ore a apărut cel puțin unul dintre următoarele semne de boală: febră; tuse; dureri în gât; dificultăți în respirație; pierderea gustului sau mirosului; dureri musculare; dureri de cap; secreție nazală; tulburări digestive”, spun reprezentanții Societății Naționale de Medicină de Familie, în contextul valului 4 al pandemiei.
În cazul în care apare unul dintre simptomele de mai sus, se va contacta telefonic medicul de familie împreună cu care părintele va decide cea mai corectă atitudine de urmat, potrivit postării preluate de RoVaccinare. În funcție de evoluția stării de sănătate, medicul va stabili tratamentul și dacă este necesară o vizită directă la cabinet.
A 3-a doză de ser, de săptămâna viitoare
Pe de altă parte, coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a făcut ieri noi precizări legate de administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID. Potrivit acestuia, o ședință de lucru în cadrul căreia s-ar putea lua o astfel de decizie va avea loc săptămâna aceasta, iar vaccinarea ar putea începe de săptămâna viitoare. Indiferent de serul administrat inițial, doza a 3-a se va face cu un ser pe bază de ARN mesager și nu poate fi administrată mai devreme de 6 luni de la doza a doua. Bolnavii cronici, cadrele medicale și personalul din învățământ se numără printre persoanele care vor avea prioritate la doza booster.
IDEE
După ce Italia și Cehia au început administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19, și autoritățile de la noi încearcă să grăbească lucrurile. „Având în vedere situația epidemiologică”, vaccinarea cu a treia doză ar putea începe în România chiar de săptămâna viitoare, a anunțat, ieri, medicul Valeriu Gheorghiță.
Tulpina Delta dă simptome diferite
Varianta Delta nu este doar mult mai contagioasă decât alte tulpini, dar are și simptome diferite față de celelalte variante și, mai mult, sunt uşor diferite în cazul pacienţilor vaccinaţi și a copiilor, comparativ cu cei nevaccinaţi anti-COVID, conform unui studiu realizat în Marea Britanie.
Simptomele provocate de varianta Delta pot fi de multe ori confundate cu cele ale alergiilor sau ale altor afecţiuni comune: congestionarea sinusurilor, secreții nazale și dureri în gât. „Poţi prezenta simptome relativ uşoare, pe care le poţi confunda uşor cu alergii sau ceva ce ai luat de la copilul tău care este la creşă. Dacă ai vreun simptom, nu contează cât de uşor, chiar dacă este o durere în gât, chiar dacă sunt secreţii nazale, chiar dacă este o congestie a sinusurilor, testează-te şi limitează contactul cu alte persoane până ai rezultatul”, a spus Joe Kanter, şeful Direcției de Sănătate din Louisiana, citat de publicația The Hill.
Conform ZOE COVID Study, cele mai frecvente cinci simptome raportate de pacienţii nevaccinaţi sunt: dureri de cap, febră, secreţii nazale, dureri în gât şi tuse persistentă. Iar cele mai frecvente cinci simptome prezentate de pacienţii care s-au infectat cu Delta după ce le-a fost administrată schema completă de vaccinare sunt: secreţii nazale, dureri de cap, strănut, dureri în gât şi pierderea mirosului.
Studiu: Ce imunitate mai au românii după 6 luni de la vaccin
După șase luni de la prima doză de vaccin anti-COVID, nivelul de anticorpi rămâne la un nivel ridicat și indică protecția în fața virusului, potrivit rezultatelor unui studiu realizat în România, ce evaluează răspunsul imun post-vaccinal.
În acest studiu, demarat de un lanț de clinici private în ianuarie 2021, au fost înrolate 395 de persoane vaccinate cu serul Pfizer, disponibil la acel moment în campania publică de vaccinare. Acum a fost finalizată cea de-a III-a fază studiului, care a constat în măsurarea titrului de anticorpi la un interval de 6 luni de la administrarea primei doze de vaccin, în mod similar cu monitorizarea serologică aplicată în studiile clinice.
Nivelul anticorpilor mai scade, dar se stabilizează
O concluzie interesantă remarcată de specialiștii care au realizat acest studiu arată că, deși cantitatea de anticorpi generată de vaccin împotriva SARS-CoV-2 scade în timp, aceasta ajunge să se stabilizeze la 180 de zile. „Astfel, la 30 de zile, cantitatea medie de anticorpi era de 6.386 U/ml, în timp ce, la 90 de zile, scăderea era accentuată, de 66%, ajungând la 2.149 U/ml. La 180 de zile, cantitatea medie ajunge la 1.277 U/ml, remarcându-se o stabilizare față de ultimele 3 luni, cu o scădere de doar 41%”, transmite Rețeaua de sănătate Regina Maria, într-un comunicat. Altfel spus, concluziile studiului arată că „răspunsul imun este puternic, iar anticorpii antispike sunt la un nivel stabil, care oferă protecție”. Medicii au remarcat, de asemenea, că în cazul persoanelor anterior infectate cu SARS-CoV-2, media titrului de anticorpi rămâne mai ridicată decât în cazul pacienților care nu au trecut prin boală, situându-se în jurul valorii de 2.422 U/ml.
„Analizele pe care le-am derulat în aceste 6 luni demonstrează că, alături de vaccinare, menținerea măsurilor de protecție, deja știute (purtarea măștii medicale, spălarea mâinilor, evitarea aglomerației) ne ajută să ne protejăm chiar și în fața mutațiilor virusului SARS-CoV-2. Totodată, o a treia doză de vaccin poate crește cantitatea de anticorpi, mai ales la persoanele cu imunitate scăzută, care astfel sunt mai bine protejate în fața tuturor mutațiilor virusului”, a afirmat dr. Gabriel Gurguță, specialist Boli Infecțioase, citat în comunicat.
În cazul a 35 de persoane înrolate în grupul de cercetare, au fost înregistrate creșteri ale nivelului de anticorpi. „Dintre participanții la studiu care au înregistrat creșteri ale nivelului de anticorpi între ultimele determinări (la 3, respectiv 6 luni), jumătate (18 persoane) au raportat trecerea printr-o situație cu risc (contact cu caz COVID-19, călătorie etc.) sau prezența simptomatologiei ușoare. Există posibilitatea ca expunerea la virus circulant să stimuleze astfel producerea anticorpilor, prin activarea celulelor cu memorie. Acest fenomen poate explica protecția pe care o au persoanele vaccinate”, a explicat Teodora Ionescu, medic specialist epidemiolog.
În cazul pacienților care s-au vaccinat și au trecut prin boală, cantitatea medie de anticorpi rămâne mai ridicată față de persoanele vaccinate care nu au fost anterior infectate, potrivit studiului.