Maternitatea Bucur din cadrul Spitalului de Urgență Sf. Ioan din Capitală riscă să devină un focar de coronavirus, așa cum s-a întâmplat în primăvară cu Spitalul Dimitrie Gerota, după ce șefa secției de Anestezie și Terapie Intensivă a fost depistată cu COVID-19. Medicii acuză autoritățile că, de șase luni, de când maternitatea a fost declarată unitate de suport COVID, nimeni din rândul personalului unității medicale „nu a fost niciodată testat” și nici acum, după ce colega lor a fost internată, iar Direcția de Sănătate Publică nu a făcut o anchetă epidemiologică.
Medicul Raluca Ologu, șefa secției ATI de la Maternitatea Bucur din București, a fost infectată cu coronavirus și este internată la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Capitală. Anunțul a fost făcut de una dintre colege, pe pagina de Facebook. „Doamna doctor este simptomatică și internată la Spitalul Victor Babeș. (…) Niciunul dintre noi nu mai putem gândi și vorbi altceva de când am aflat”, a anunțat Manuela Predilă, medic primar Obstetrică-Ginecologie, precizând că, la mai bine de 24 de ore după ce colega lor a fost internată, încă se așteaptă „ancheta epidemiologică a DSP și testarea personalului medical”.
Niciun cadru medical testat, în 6 luni
Aceasta mai spune că de șase luni, de când maternitatea este unitate de suport COVID, „nimeni din personalul Maternității Bucur nu a fost niciodată testat” și că nu s-a lucrat prin rotație, ca în alte unități suport COVID, pentru a diminua riscul de infectare: Am spus că personalul COVID trebuie rotit, pentru că expunerea repetată crește riscul contaminării. (...) Iată că nu am fost auziți și inevitabilul s-a produs”.
„Cum gestionezi pandemia, când nu testezi?”
Medicului care a semnalat aceste lucruri i s-au alăturat și doctori din alte spitale din țară. Unul dintre aceștia avertizează că „este nevoie de anchetă epidemiologică și de testare, altfel, acolo va fi Gerota 2”.
„Cine va răspunde dacă cea mai mare maternitate COVID din țară, Maternitatea Bucur, nu va mai fi funcțională, pentru că se va transforma într-un focar? (...) Măcar în al 12-lea ceas respectați normele internaționale. Prioritatea zero este testarea personalului. Riscul e enorm dacă nu o veți face...”, spune și medicul Livia Davidescu, de la Spitalul Județean Craiova, întrebându-se: „Cum gestionezi o pandemie, când nu testezi?” .
Conducerea spitalului dă vina pe medic
Potrivit șefilor Spitalului „Sfântul Ioan”, vina ar fi a medicului că s-a îmbolnăvit. Aceștia au transmis că, pe 4 septembrie, șefa ATI s-a prezentat la serviciu, fiind de gardă, „deși prezenta simptome sugestive pentru infecția cu Covid-19”.
„Cu bună știință, doctorița Ologu a evitat completarea rubricii de temperatură din cadrul chestionarului de triaj, deși prezenta febră. Medicul a purtat echipament de protecție pe toată durata gărzii și a stat izolată în cabinet. Ulterior, doctorița Ologu s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului «Sfântul Ioan», unde a fost izolată corespunzător și testată. Rezultatul a ieșit pozitiv și a fost transferată la Institutul «Victor Babeș»” - se arată în comunicatul unității medicale.
De asemenea, mai susțin șefii spitalului, a fost demarată „imediat” ancheta epidemiologică, iar ieri se afla deja „în curs de finalizare”.
„Nu suntem infecționiști, suntem toți ginecologi și nu avem niciun infecționist care, în 6 luni, să fi pus piciorul în maternitate pentru a evalua pacientele”, precizează Manuela Predilă, medic Maternitatea Bucur.
Ministerul Sănătății a decis ca, începând de la jumătatea lunii martie, Maternitatea Bucur din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Sf. Ioan să fie exclusă din circuitul obișnuit și să preia doar femeile gravide infectate cu noul coronavirus.