x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special „Mortalul” virus din China este, de fapt, o simplă răceală. 9 din 10 copii fac o infecție cu hMPV până la 5 ani

„Mortalul” virus din China este, de fapt, o simplă răceală. 9 din 10 copii fac o infecție cu hMPV până la 5 ani

de Monica Cosac    |    10 Ian 2025   •   07:40
„Mortalul” virus din China este, de fapt, o simplă răceală. 9 din 10 copii fac o infecție cu hMPV până la 5 ani

În ciuda isteriei create de așa-zisul virus „mortal” din China, mai ales după anunțarea „primului caz” din țara noastră, atât medici români, cât și experții Organizației Mondiale a Sănătății subliniază că este vorba despre un virus vechi, care circulă de mulți ani și prin România, și nu este nici pe departe atât de periculos cum se vehiculează.

„Este o simplă răceală” pentru persoanele sănătoase „poate ceva mai zgomotoasă în 2025 decât în alți ani”, spune cunoscutul pediatru Mihai Craiu despre metapneumovirusul (hMPV) care a creat panică în ultimele zile. Medicul precizează că este atât de frecvent, încât 90% dintre copiii care merg la grădiniță fac o infecție cu acest virus până la vârsta de 5 ani.

Pediatrul Mihai Craiu a oferit mai multe clarificări despre hMPV „faimosul metapneumovirus uman” care a generat emoții, mesaje alarmiste și discuții aprinse în ultimele zile, după ce în mai multe țări asiatice s-a observat o creștere a numărului de cazuri de infectare cu acest virus la copiii cu vârsta sub 14 ani și la seniori sau la cei cu imunodeficiențe. 

Există de aproximativ 400 de ani

„Pentru majoritatea pediatrilor nu a fost nicio surpriză! Virusul a fost descris în 2001 de către dr. Bernadette van den Hoogen la copii răciți din Olanda, deși el exista de multă vreme. Se estimează că el s-a desprins dintr-o familie de virusuri similare ce infectează păsările. Acum aproximativ 400 de ani. Nu am știut să îl detectăm până acum, dar el există de foarte multă vreme”, spune dr. Craiu pe pagina sa „Spitalul Virtual pentru Copii”, adăugând că le predă studenților de la Medicină despre acest virus de mai bine de 15 ani.

Ba, mai mult, virusul a fost studiat intens de-a lungul anilor, inclusiv în România. Încă din 2012, dr. Craiu și echipa sa, împreună cu experți de la Institutul Cantacuzino, au publicat o cercetare despre virusurile care produc boli respiratorii cu spitalizare la copii, precum bronșiolita acută sau pneumonia, iar acest virus, despre care acum se spune că ar fi „nou”, era deja în fruntea listei. 

„Cel mai frecvent identificați, la acel moment, au fost VSR (virusul sincițial respirator), hMPV și adenovirus. Deci nimic nou sub soare”, precizează medicul, adăugând că, acum, este mai ușor de identificat în timp real datorită testelor PCR-multiplex apărute în timpul pandemiei, care pot identifica rapid peste 20 de virusuri și bacterii din secrețiile nazale ale unui bolnav.

„Deci acum am aflat cu toții că există hMPV, deși el era pe podium, alături de VSR și rhinovirusuri drept cauză a bolilor respiratorii. Este atât de frecvent încât 90% din copiii care merg la grădiniță vor face până la 5 ani o infecție cu hMPV. Și pentru că imunitatea pentru acest virus «nu ține», boala se poate repeta oricând. (...) Soluția?? Avem răbdare, luăm antitermice și ne hidratăm bine. Dacă e rău în continuare după 2-3 zile mergem la medic. Și nu dăm și altora boala!!! Adică respectăm eticheta tusei, ne izolăm câteva zile și spălăm bine mâinile”, mai spune medicul pediatru.

„Este o simplă răceală pentru persoanele adulte sănătoase sau pentru copiii mai mari. Poate ceva mai zgomotoasă în 2025 decât în alți ani, dar cam atât”.

Prof. univ. dr. Mihai Craiu

 

OMS: Nu toate țările testează hMPV

Un raport publicat zilele trecute de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) arată că ratele infecțiilor respiratorii acute (IRA) și bolilor asemănătoare gripei (ILI), precum și cazurile de gripă au crescut în mai multe țări din zona temperată a emisferei nordice, în ultimele săptămâni, dar această creștere este în limitele așteptate pentru această perioadă a anului.

„hMPV este un virus respirator comun care circulă în multe țări în timpul iernii până la primăvară, deși nu toate țările testează și publică în mod obișnuit date despre tendințele hMPV. În timp ce unele cazuri pot fi spitalizate cu bronșită sau pneumonie, majoritatea persoanelor infectate cu hMPV au simptome ușoare ale căilor respiratorii superioare similare cu răceala obișnuită și se recuperează după câteva zile”, precizează experții OMS, adăugând că, în ceea ce privește China, nu hMPV, ci „gripa este cel mai frecvent detectat agent patogen respirator care afectează în prezent persoanele cu infecții respiratorii acute”.

Creșterea infecțiilor cu agenți patogeni respiratori „este în intervalul așteptat pentru această perioadă a anului” în emisfera nordică, arată OMS. 

„Nivelurile raportate din China de infecții respiratorii acute, inclusiv hMPV, sunt în intervalul așteptat pentru sezonul de iarnă, fără modele neobișnuite de focare raportate”, subliniază agenție de sănătate a ONU, adăugând că autoritățile chineze au confirmat că sistemul medical nu este copleșit, așa cum s-a vehiculat, ba chiar gradul de ocupare a spitalelor este în prezent mai mic decât în aceeași perioadă a anului trecut. 

„Măsuri normale de precauție”

OMS le recomandă persoanelor din zonele în care acum este iarnă să ia „măsuri normale de precauție” pentru a preveni răspândirea și pentru a reduce riscurile prezentate de agenții patogeni respiratori, în special pentru persoanele vulnerabile. 

„Persoanele cu simptome ușoare ar trebui să stea acasă pentru a evita infectarea altor persoane și să se odihnească. Persoanele cu risc crescut sau cu simptome complicate sau severe ar trebui să solicite îngrijiri medicale cât mai curând posibil”, recomandă experții OMS, precizând că cei din categoriile cu risc ar trebui să ia în considerare purtarea unei măști în spații aglomerate sau slab ventilate, să se spele regulat pe mâini și să facă vaccinurile conform recomandărilor medicului și autorităților locale de sănătate publică.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×