Jurnalul.ro Editoriale Avocatul poporului negociat ca la piață

Avocatul poporului negociat ca la piață

de Dan Constantin    |   

Politizarea instituțiilor din sistemul constituțional se negociază ca la piață, fără nicio reținere și jenă. Nu mai contează dacă prevederile legale pentru eliberarea scaunelor sunt respectate, majoritatea parlamentară crede că poate ocoli prin vot micul impediment al ilegalității. Ciolanul fiind prea mic pentru foamea de funcții publice a PNL, USR-PLUS, UDMR, la care  se adaugă pilele oficiale puse de la Cotroceni și obligațiile nerezolvate încă față de la cei ieșiți din  boscheții Pădurii Băneasa, avem tabloul luptelor intestine din „sfera puterii”. Principiile clamate în campania electorală și angajamentele publice care asigurau că profesionalismul și domnia legii vor fi criteriile de numire în funcții publice au fost repede uitate. Vedem zi de zi că ajung în funcțiile de demnități publice multe persoane  a căror calificare și experiență sunt suplinite de carnetele de partid sau de relațiile personale, întărite în amantlâcuri, rudenii, relații de afaceri. Degradarea actului de conducere intră pe o pantă periculoasă, înnoirea clasei politice scoate la iveală figuri absolut bizare. Ajungerea în fruntea unor ministere și agenții, în companii ale statului sau ale autorităților locale a multor persoane cu diplome falsificate sau cu studii incerte, cu CV-uri mistificate sau secrete arată că viitorul nu sună bine.

Un scandal de proporții, care nu poate fi băgat sub preșul aparentei legalități a numirilor prin prerogativele guvernamentale, este cel al posturilor la care se cere avizul Parlamentului. Mecanismul schimbării conducerilor TVR și Radioului public, prin respingerea rapoartelor anuale, va funcționa fără greș; distracția va rezulta din tălpile pe care și le vor pune candidații la șefia instituțiilor. Numele vehiculate anunță un spectacol desprins din cascadorii râsului.

Mari probleme de legalitate ridică însă tentativa de revocare a Avocatului Poporului, instituție  de control, din sistemul european ombudsman, pe care și-o revendică la împărțeala politică UDMR. Nu e doar rezonanța că avocatul poporului român va fi un maghiar; după gafa uriașă cu prefectul de Cluj, PNL-ul lui „Orban cel bun” va mai ceda o funcție națională. Revocarea  Avocatului Poporului se poate face doar dacă în timpul exercitării mandatului aceasta a luat decizii care aduc atingere Constituției. Or, tocmai aici este punctul tare al Renatei Weber, care a apărat Constituția în multe ocazii de la drapajele venite din Palatul Victoria. Un recent Raport al Uniunii Europene privind libertățile cetățenești amenințate de deciziile guvernamentale în perioada pandemiei evidențiază, în capitolul consacrat României, tocmai rolul activ al ombudsmanului de la București în apărarea democrației și a statului de drept. Va risca România un scandal cu instituțiile de la Bruxelles pentru a demola statutul constituțional al Avocatului Poporului? Apoi, să nu uităm  rolul CCR la o eventuală analiză de constituționalitate a deciziei unei majorități care crede că poate face chiar ce vrea mușchii ei.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri