Elevii de liceu care provin din familii defavorizate pot primi și în acest an un sprijin financiar lunar, în valoare de 250 de lei, prin Programul național de protecție socială „Bani de liceu” derulat de Ministerul Educației și Cercetării (MEC). Termenul-limită pentru depunerea cererilor este 25 septembrie, iar condițiile sunt similare cu cele din anul precedent. Astfel, pentru a se putea înscrie în program, este necesar ca venitul total lunar să nu fie mai mare de 500 de lei/membru de familie.
Actul normativ care stabilește criteriile de acordare este HG 712/2018. Fiecare beneficiar va primi lunar, pe toată durata cursurilor, suma de 250 lei lunar. Valoarea plafonului maxim de acordare a bursei este de 500 lei/membru de familie, în ultimele 3 luni înaintea depunerii cererii.
Printre documentele necesare pentru a primi această sumă trebuie să fie și adeverinţe de venit de la locul de muncă al părinţilor sau o declarație pe proprie răspundere de la părintele care nu a realizat niciun fel de venit lunar permanent în ultimele trei luni ori de la amândoi, dacă se află în această situație. De asemenea, declarația trebuie dată și de frații cu vârste de peste 18 ani, care locuiesc împreună cu familia, dacă nici ei nu au avut venituri.
După depunerea dosarelor se fac anchete sociale, pentru evaluarea eligibilității celor care vor să obțină acest sprijin finaciar.
Calendarul programului
Calendarul de desfășurare a Programului național „Bani de liceu” este următorul: depunerea cererilor (15-25 septembrie), efectuarea anchetelor sociale și evaluarea eligibilității cererilor depuse de către comisii (26 septembrie - 15 octombrie), centralizarea cererilor, prin intermediul portalului dedicat (25 septembrie - 16 octombrie), afișarea pe internet a listei beneficiarilor (17 octombrie). De asemenea, pot fi depuse contestații între 18 și 21 octombrie, iar rezolvarea acestora se va încheia pe 25 octombrie.
32.585 de elevi de liceu au aplicat și obținut acest ajutor de la stat în anul școlar 2019-2020.