Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Beneficiile masajului pentru sănătatea bebelușului

Beneficiile masajului pentru sănătatea bebelușului

de Redacția Jurnalul    |   

Îngrijirea bebelușului implucă și masajul. Acesta oferă nu doar beneficii pentru sănătate dar ofeeră și ocaza de apropiere cu cel mic.

Beneficiile masajului la bebeluși: cum îl ajută în dezvoltare

Studiile arată că atingerea mamei îi transmite copilului dragoste și afecțiune, confort și siguranță. Mai mult, atingerea este importantă și pentru sănătatea și dezvoltarea emoțională a copilului. Medicii recomandă masajul la bebeluși din primele săptămâni de viață. Mișcările trebuie să fie blânde iar produsele folosite să nu conțină alcool sau parfumuri.

Totodată, cercetările arată că bebelușii simt atingerea chiar din uterul mamei. După naștere, contactul piele pe piele le conferă celor mici confort imediat. 

Atingerea este primul mod de comunicare dintre mamă și copil și este esențială pentru dezvoltarea relației. Pentru un bebeluș, atingerea este o modalitate de a se simți în siguranță, protejat și iubit. Acest lucru îl ajută să se dezvolte emoțional și cognitiv.  

Legătura dintre mamă și bebeluș

Oferă oportunitatea de a întări legătura emoțională dintre mamă și bebeluș datorită contactului fizic și al interacțiunii senzoriale.

Somn

Ajută bebelușul să se relaxeze, și îmbunătățește calitatea somnului, mai ales dacă masajul este efectuat înainte de culcaret. Ajutând și la menținerea unui ritm circadian sănătos.

Dezvoltare fizică

Tehnicile de masaj pot stimula dezvoltarea musculară și a sistemului nervos al bebelușului, îl ajută să își îmbunătățească coordonarea și să își dezvolte abilitățile motorii.

Digestie

Masajul abdominal poate ajuta la stimularea sistemului digestiv al bebelușului, contribuie și la ameliorarea disconfortului asociat cu colicile și cu problemele digestive.

Relaxare

Poate reduce stresul și anxietatea bebelușului, cauzate de diverși factori. Acesta îl ajută să se relaxeze, să se simtă mai confortabil și să fie mai calm.

Tehnici de masaj 

Sunt tehnici de masaj care fac parte din strategia de atingere CALM, o modalitate științific dovedită că are capacitatea de a relaxa și liniști bebelușul. Pe măsură ce le testezi, poți observa care îi place mai mult micuțului și cu care ești și tu mai confortabil. Nu trebuie să le aplici pe toate și nici într-o anumită ordine.

Masajul spatelui și a umerilor

Folosește mișcări ușoare, fine în linie dreaptă. Începe de la partea de sus a spatelui și coboară ușor spre șold. Îi poți face masaj fie când îl pui pe burtică, fie când îl ții la pieptul tău.

Masaj abdominal

Folosește mișcări circulare și ușoare pe abdomenul bebelușului. Realizează-le în sensul acelor de ceasornic pentru a stimula digestia și pentru a reduce disconfortul abdominal.

Masajul membrelor

Masajul ușor al membrelor bebelușului poate ajuta la relaxarea mușchilor și la stimularea circulației sângelui. Folosește mișcări blânde, de la articulații către vârfurile degetelor sau către picioare.

Masaj facial și al capului

Folosește vârfurile degetelor pentru a efectua mișcări ușoare pe fața bebelușului. Poți să-i masezi ușor fruntea, obrajii și bărbia. La cap, folosește doar mișcări fine, exact ca și cele de mângâiere. Pentru masajul facial și al capului, nu e nevoie să folosești nicio cremă.

Masajul este o modalitate minunată de a-i oferi atenție și afecțiune bebelușului. Aplicând tehnici ușoare și adecvate, vei crea o atmosferă plăcută și benefică bebelușului, potrivit deparinti.ro.

Subiecte în articol: masaj bebeluşi
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri