Soarele înseamnă fericire, sănătate, vară, mare. Fără soare nu ar exista viață pe pământ. Însă acesta poate avea atât influențe pozitive, cât și negative asupra organismului. De razele soarelui putem să beneficiem la prima oră a dimineții pentru că acestea întăresc sistemul imunitar și ajută corpul să lupte împotriva răcelilor, a dermatitelor, psoriazisului și acneei.
Stimulează formarea leucocitelor, globulele albe din sânge, care distrug bacteriile și virușii. În plus, soarele stimulează activitatea ficatului, care ajută organismul să elimine substanțele toxice precum mercurul, cobaltul, pesticidele, care ajung în corpul nostru din apă, aer și chiar prin alimente.
Alungă depresia prin creșterea numărului de endorfine, responsabile cu starea de bine și cu sentimentul de fericire. Mai mult, influențează cantitatea de melatonină, hormon care reglează somnul și reduce astfel oboseala.
Vitamina D este sintetizată în organism cu ajutorul razelor soarelui. Aceasta ajută la menținerea nivelului normal al calciului și fosforului în sânge, necesare pentru mineralizarea oaselor și dezvoltarea musculaturii. Sunt suficiente 15 minute pe zi de expunere la lumină pentru a ne asigura necesarul zilnic.
Soarele ne determină să ieșim afară din casă, să petrecem timpul în natură, să facem sport, să fim activi. Vom deveni astfel mai atenți la ce mâncăm, vom consuma alimente mai puține și mai ușoare.
Expunerea la soare ajută la reducerea tensiunii arteriale, ceea ce scade riscul de a face infarct sau atac cerebral.
Iluminatul artificial are efecte negative asupra organismului. Ecranele dispozivelor electronice provoacă insomnii grave. Așa că ține televizorul departe de dormitor și nu butona telefonul înainte de culcare.
Efecte negative
Cel mai bine este să evităm expunerea la soare în mijlocul zilei, între orele 11-16, când razele sunt puternice și putem să faciem insolație. Lipsa protecției poate provoca boli de piele, cea mai gravă fiind cancerul. Întrucât părul se usucă, devine casant și greu de îngrijit, putem să-l protejăm cu pălării și eșarfe. Și ochii au de suferit din cauza luminii puternice, motiv pentru care este bine să purtăm ochelari cu protecție UV.