Jurnalul.ro Ştiri Social Bilanţul Covid-19 a ajuns la 15. Autorităţile iau măsuri radicale

Bilanţul Covid-19 a ajuns la 15. Autorităţile iau măsuri radicale

de Monica Cosac    |   

Toate evenimentele cu un număr mai mare de 1.000 de participanți - precum concertele, spectacolele sau meciurile de fotbal -, vor fi interzise începând de ieri, pentru a limita răspândirea îmbolnăvirilor de coronavirus, au anunțat autoritățile. De asemenea, şcolile în care sunt raportate cazuri de infecţii cu coronavirus vor fi închise. Aceste măsuri vor fi luate până la 31 martie, dar pot fi prelungite, a precizat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat. În România, bilanțul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus  a ajuns, ieri, la 15, după ce alte patru cazuri de infectare au fost anunțate sâmbătă, iar două duminică. Dintre acestea, cinci persoane au fost declarate vinedecate şi externate.

 

„Începând de ieri, 8 martie 2020, sunt interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1.000 de persoane. Această măsură este obligatorie, la nivel național, pentru toți agenții publici și privați și nu este supusă negocierii, excepțiilor, neputând fi amânată. De asemenea, evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obținerea aprobării de la Direcțiile de Sănătate Publice locale”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică. Acceptul sau refuzul organizării va fi transmis în baza unei analize care ține cont de natura evenimentului, vârsta participanților, modalitatea în care participanții ajung la eveniment și durata deplasării către eveniment.

O altă măsură vizează interzicerea accesului în spitale al aparținătorilor pacienților. De asemenea, în aceeași perioadă, nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenții la medicină și farmacie, cu excepția situațiilor de voluntariat în sprijinul medicilor.

„Pericol pentru siguranţa naţională”

Covid-19 este, de departe, cel mai mare pericol pentru siguranţa naţională la ora actuală, avertizează Vlad Coroamă, un reputat profesor din Zurich, care consideră că guvernanţii ar trebui „să declare starea de necesitate, pentru a putea lua hotărări rapide şi dure, pe masură ce vor fi necesare”. De asemenea, el recomandă interzicerea manifestărilor publice sau private cu peste 50 sau 100 de oameni, deoarece măsura interzicerii celor cu peste 1.000 de oameni este „prea puţin”, precum şi „închiderea şcolilor şi universităţilor de mâine”. „Nu pentru ca ar fi copiii supuşi vreunui risc (nu sunt), ci pentru că tocmai datorită rezistenţei lor pot fi foarte uşor simptomatici, transmite virusul între ei, pe care apoi îl aduc acasă părinţilor sau - şi mai rău – bunicilor”, subliniază Coroamă, pe Facebook.

O altă româncă stabilită în Milano a povestit, pe Facebook, că unii dintre românii din Lombardia au plecat cu mașinile sau cu trenul, către Roma, pentru ca, de acolo, să ia avionul și să vină în România ca să nu fie obligați să stea în carantină.

 

Spectacole anulate

Primul eveniment major anulat, după anunţul autorităţilor, a fost concertul Boney M, care trebuia să aibă loc aseară, la Sala Palatului. Evenimentul a fost reprogramat însă pentru 20 septembrie. De altfel, toate cele 11 spectacole programate la Sala Palatului până la 31 martie au fost anulate sau amânate. De asemenea, a fost anulat Salonul Internațional de Carte Bookfest Timișoara, care era programat în perioada 12 - 15 martie.

Amenzi şi dosare penale

Persoanele care nu respectă condiţiile de izolare, pentru prevenirea infecţiei cu noul coronavirus, riscă amenzi de până la 20.000 de lei şi, în acelaşi timp, vor fi deschise şi dosare penale dacă îmbolnăvesc cu ştiinţă alţi cetăţeni, a precizat Raed Arafat. La nivel naţional, au fost înregistrate până acum cinci cazuri de persoane care nu au respectat condiţiile izolării. Cu dosare penale pentru fals în declaraţii se pot alege şi cei care ajung în România şi nu declară corect ţara sau regiunea de unde vin. „Declararea la intrare la graniţă de alte zone decât zonele reale de unde au venit poată să fie luată sub incidenţa legii penale ca şi declaraţie falsă. Au fost aplicate amenzi de până la 20.000 de lei persoanelor care nu au respectat regulile de izolare”, a mai spus Arafat.

Autorităţile reamintesc cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE(0800 800 358). De asemenea, cetățenii români din străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia specială +4021.320.20.20.

 

Ultimele două cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost confirmate la o femeie de 42 de ani din București şi la o femeie de 70 de ani din judeţul Mureş.

 

Pe teritoriul României, doar 11 persoane se află în carantină instituționalizată, alte 12.877 persoane fiind în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală.

 

UMF „Carol Davila” a suspendat cursurile

Consiliul de Administratie al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, întrunit ieri în regim de urgenţă, a decis suspendarea cursurilor, lucrărilor practice și a examenelor pentru toți studenții facultății, începând de astăzi până la data de 31 martie. Această decizie a fost luată după ce secretarul de stat, Raed Arafat, a anunțat că se va interzice accesul în spitale pentru studenți și aparținătorii pacienților, până la data de 31 martie.

„Multe spitale au amfiteatre și studenții vin în număr mare pentru a participa la cursuri. Pentru a proteja mai mult spitalul, cadrele medicale și pacienții, considerăm că această măsură e necesară”, a declarat Arafat, la sediul MAI.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri