Jurnalul.ro Special Anchete Blejnar, trimis în judecată pentru a doua oară în dosarul “Motorina”. De data asta, pentru șpagă

Blejnar, trimis în judecată pentru a doua oară în dosarul “Motorina”. De data asta, pentru șpagă

de Ion Alexandru    |   

Fost șef al ANAF, din perioada lui Traian Băsescu, Sorin Blejnar a fost trimis în judecată, într-un nou dosar penal, în care este acuzat de luare de mită. În același dosar a fost trimisă în judecată și soția acestuia, avocata Andreea Florentina Blejnar (fostă Buzabrici-Filipescu), pe care DNA o acuză de complicitate la luare de mită. Cauza are legătură cu dosarul cunoscut sub numele “Motorina”, în care, la mijlocul lunii aprilie, controversatul afacerist Radu Nemeș a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 7 ani și jumătate de închisoare cu executare. Alături de soții Blejnar au mai fost trimiși în judecată, tot pentru luare de mită, ex-vicepreședintele ANAF - care a coordonat Autoritatea Națională a Vămilor - Viorel Comăniță, precum și fostul comisar general adjunct al Gărzii Financiare Sorin Forea. Blejnar a mai fost trimis în judecată în legătură cu acest dosar în urmă cu câțiva ani, însă a primit achitare, în cursul lunii aprilie, deoarece la dosar nu existau probe că ar fi săvârșit fapta de sprijinire a unui grup infracțional organizat. Acum însă DNA a reținut în sarcina sa infracțiunea de luare de mită.

 

2.460.000 de euro este cuantumul șpăgilor pe care Sorin Blejnar, Viorel Comăniță și Sorin Florea le-ar fi încasat, în perioada mai 2011 – iunie 2012, conform rechizitoriului întocmit de DNA. Banii au fost remiși, prin intermediari, “de un om de afaceri” pentru ca cei trei să protejeze activitatea nelegală derulată de compania acestui mituitor. Unul dintre paravanele încasării banilor, spun procurorii, este chiar soția lui Sorin Blejnar, Andreea Florentina Blejnar, care a primit cei 1,2 milioane de euro destinați fostului președinte al ANAF, de la doi interpuși ai afaceristului.

În rechizitoriu se mai arată că aceste sume de bani au avut caracterul unei taxe de protecție pe care Blejnar, Comăniță și Florea le-au încasat pentru ca activitatea ilegală a firmei plătitoare să nu fie observată sau oprită de organele fiscale. “Activitatea comercială a societății din domeniul comercializării carburanților era organizată astfel încât să se asigure premisele evaziunii fiscale. Cumpărarea și vânzarea produselor accizabile s-a desfășurat în timp, iar sumele obținute erau date funcționarilor publici pe măsură ce banii erau obținuți din comercializarea produselor fără plata accizelor. Societatea respectivă (alături de alte persoane fizice și juridice) a fost trimisă în judecată, fiind condamnată, prin decizie definitivă, pentru infracțiunea de evaziune fiscală, la plata unei amenzi penale și pedeapsa complementară a dizolvării”, susțin procurorii.

 

Evaziune fiscală de peste 56 milioane de euro

 

Trimiterea în judecată a familiei Blejnar are legătură cu dosarul în care afaceriștii Radu Nemeș, Diana Marina Nemeș, George Guliu, Dumitru Chirăstru, Mihai Buliga, Andrei Florin Jugănaru, Dumitru Preda, Ovidiu Ioan Moldovan și Pavel Dumitru Ghișe au fost trimiși, la rândul lor, în judecată pentru că, în perioada 2011-2012, s-au constituit într-un grup infracțional organizat, specializat în infracțiuni de evaziune fiscală, mai exact, în sustragerea de la plata obligațiilor către stat aferente unor tranzacții de peste 90.000 de tone de motorină, vândute sub aparența unor produse petroliere inferioare. Încă de la acel moment, anchetatorii vorbeau despre faptul că acest grup a fost sprijinit de fostul consilier al președintelui ANAF, dispărutul Codruț Alexandru Marta, de Sorin Blejnar însuși, de Viorel Comăniță - care reprezentau palierul de protecție -, precum și de alți funcționari aflați în subordinea acestora.

Soții Radu și Diana Marina Nemeș, împreună cu George Guliu și compania SC Excella Real Grup SRL, au fost acuzați că au ascuns suma impozabilă aferentă activităților reale, au înregistrat în contabilitate și în declarațiile fiscale cheltuieli fictive referitoare la achiziții de petrol și au omis înregistrarea operațiunilor de comercializare a celor 90.000 de tone de motorină, pentru a nu plăti taxele la stat. Prejudiciul reținut de procurori se ridică la 242,64 milioane de lei (56 de milioane de euro, la vremea respectivă). Din rețeaua care au conlucrat la aceste infracțiuni fac parte opt persoane fizice și 18 persoane juridice, conform actelor de urmărire penală.

După trecerea țițeiului prin mai multe firme-fantomă, motorina era distribuită către stațiile de carburant, sumele obținute fiind transferate în conturile bancare ale acestor companii-fantomă, care aveau aparent rolul de furnizori inițiali ai circuitului, de unde erau retrase, în numerar, și împărțite între membrii rețelei. Capii grupului erau soții Radu și Diana Marina Nemeș, care sunt și autorii planului, avansând resursele necesare și fiind principalii beneficiari ai sumelor obținute din evaziunea fiscală.

Soții Nemeș dețineau 95% din acțiunile companiei aflate în centrul acestei afaceri – SC Excella Real Grup SRL, mascând tranzacțiile generatoare de obligații sub forma unor activități de prelucrare nereală. Ei au omis, spun anchetatorii, evidențierea operațiunilor prin care a fost vândută motorina și au evidențiat, în schimb, achiziții fictive de țiței și de servicii de transport, pentru a diminua artificial sumele datorate bugetului de stat.

 

Dosarul în care apare și numele lui Codruț Marta

 

Dispărutul fără urmă Codruț Marta s-ar fi implicat în aceste operațiuni, primind, în schimb, o parte din beneficiile obținute. El a asigurat legătura cu funcționarii publici din ANAF pentru rețeaua infracțională și i-a influențat pe aceștia să nu efectueze controale. Sorin Blejnar, Viorel Comăniță și alți membrii ai ANAF au sprijinit, la rândul lor, activitatea grupului, căruia i-au garantat protecția, în virtutea funcțiilor pe care le dețineau. Concret, Blejnar cunoștea activitatea grupării infracționale și a participat, în mod repetat, la întâlniri cu liderii acesteia, “folosind informațiile pe care le deținea și poziția pe care o avea, pentru a sprijini mecanismul infracțional”.

Interesant este faptul că DNA a decis, la acel moment, disjungerea cauzei și formarea unui nou dosar penal, cu privire la patru persoane fizice și juridice, printre care și Codruț Marta, acuzat de complicitate la constituirea unui grup infracțional organizat, fiind arestat în lipsă. Este, practic, și perioada în care Marta a dispărut fără urmă, procurorii având suspiciunea că acesta ar fi fost ucis.

 

Achitat pentru sprijinire, reacuzat, dar pentru luare de mită

 

Sorin Blejnar a mai fost trimis în judecată, în acest dosar, odată cu Radu Nemeș, însă la data de 15 aprilie 2019 Înalta Curte de Casație și Justiție, prin decizia penală definitivă nr. 134, fostul șef al Fiscului a fost achitat în raport cu acuzațiile pe care anchetatorii i le-au adus, într-o primă etapă. Judecătorii au reținut că nu există probe că Diana Nemeș, Sorin Blejnar, Viorel Comăniță, un ofițer de la GIPI, pe nume Florin Dan Secăreanu, și o companie din Bacău ar fi săvârșit faptele pentru care fuseseră trimiși în judecată. De asemenea, împotriva altor companii din dosar s-a dispus încetarea procesului penal, “ca efect al radierii acestora de la Oficiul Național al Registrului Comerțului”.

În schimb, capul grupării, Radu Nemeș, a primit o condamnare definitivă de 7 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat. Câte șapte ani de închisoare au primit Mihai Buliga și Ovidiu Ioan Moldovan, iar alți inculpați din acest dosar au fost condamnați la pedepse cuprinse între 3 ani și jumătate și 8 ani de închisoare.

În ceea ce privește compania-mamă a acestei afaceri, Excella Real Grup SRL, aceasta a primit o amendă penală de 900.000 de lei, fiind și dizolvată pe cale judecătorească, pentru evaziune fiscală. Alte companii membre ale grupului – SC Benz Oil SRL Mediaș, SC Ana Oil SRL Sibiu, SC Divers Zootehnic SRL Constanța, SC Partener Noblesse SRL Constanța, SC Romerom Grup SRL Constanța, SC Milenium Energy SRL București, SC Gabros Invent Strategies SRL București, SC Cibin Distribution SRL București, SC Agro Line Expres SRL București, SC Rad Trans Concept SRL București, SC Crivas Logistc SRL București, SC Delta Oil Logistic București, SC Energrom Supply Service SRL București și SC Carpatic Division SRL – au fost condamnate la amenzi penale în cuantum de 700.000 de lei, fiind, de asemenea, dizolvate pe cale judecătorească, pentru complicitate la evaziune fiscală.

Instanța de judecată a mai dispus confiscarea specială de la Radu Nemeș a sumei de 13,2 milioane de dolari. Iar împreună cu ceilalți inculpați, persoane fizice și juridice, acesta trebuie să plătească statului, mai exact către ANAF, suma de 209.146.958,96 lei, reprezentând despăgubiri civile.

 

Legăturile de afaceri ale familiei Blejnar cu regimul lui Traian Băsescu

 

Așadar, nu este pentru prima dată când Sorin Blejnar este trimis în judecată în legătură cu acest dosar. Dacă, în primă fază, acesta a fost achitat, deoarece judecătorii au arărat că nu existau probe conform cărora acesta, dar și Viorel Comăniță, ar fi sprijinit grupul lui Radu Nemeș, acum DNA îi acuză de luare de mită. Iar anchetatori au dispus luarea măsurilor asigurătorii cu privire la bunurile acestora. Dosarul a fost înaintat Curții de Apel București.

Este însă pentru prima dată când soția lui Blejnar, Andreea, s-a ales cu dosar penal împreună cu partenerul său de viață. Andreea Florentina Blejnar este un personaj mai puțin vizibil decât fostul șef al ANAF, însă unul la fel de eficient. “Jurnalul” a dezvăluit. în urmă cu doi ani, că una dintre companiile controlate de aceasta, Tetacons SRL, a fost preluată de Andreea Blejnar și de tatăl ei, Toadru Buzabrici Filipescu, de la fostul PDL-ist Horațiu Țica, un apropiat al lui Traian Băsescu și al lui Adriean Videanu. În 2005, Tetacons SRL a achiziționat jumătate din acțiunile Dial-Ton SRL Arad, companie care, cinci ani mai târziu, s-a asociat cu grupul petrolier rusesc Lukoil, într-o afacere de desfacere de cartele telefonice prin benzinăriile acesti holding. Iar în 2011, când Fiscul îl căuta la acte pe Dinu Patriciu, firma soției lui Blejnar a încheiat un contract similar și cu grupul Rompetrol.

Coincidență sau nu, în 2017, la o lună după ce Mircea Băsescu a fost eliberat din pușcărie, ca urmare a condamnării în dosarul “Bercea Mondial”, celebra fabrică de pui din Portul Constanța controlată de fratele fostului președinte, SC Fattoria Terrantica SRL, a avut drept lichidator judiciar casa de insolvență Prime Insolv Practice SPRL, unde colaborator era însăși Andreea Blejnar.

Fostul șef al ANAF se află în pușcărie

 

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitive, marţi, pe fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Sorin Blejnar la 5 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Instanța a dispus confiscarea de la fostul șef al ANAF a sumei de 12.513.894 de lei.

Faptele reținute în sarcina sa, în acest dosar, au fost săvârșite tot în anul 2011, când, în contextul iniţierii unor proceduri de achiziţii publice la nivelul ANAF, a acceptat din partea unui om de afaceri promisiunea unui procentaj de 20% din valoarea unor contracte ce urmau a fi încheiate la nivelul instituţiei publice respective. Conform rechizitoriului, “banii respectivi urmau să îi fie remişi inculpatului Sorin Blejnar în schimbul exercitării influenţei sale asupra unui subaltern, pentru ca acesta să gestioneze procedurile de atribuire a contractelor respective astfel încât aceste contracte să fie obţinute de firma omului de afaceri. În aceste circumstanţe, în perioada noiembrie 2011 - ianuarie 2012, inculpatul Blejnar Sorin şi celălalt funcţionar implicat în acest demers au primit suma totală de 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme cu comportament tip «fantomă» controlate de aceştia, cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive”.

1.200.000 de euro este suma pe care Sorin Blejnar ar fi încasat-o de la membrii unui grup infracțional, pentru ca firmele evazioniste să nu fie “călcate” de inspectorii fiscal

Dosarul este o extindere a acuzațiilor aduse de DNA fostului șef al Fiscului, în celebrul dosar “Motorina”, în care afaceristul Radu Nemeș a primit o pedeapsă de 7 ani și jumătate de închisoare

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri