Johnson, care a fost forțat să părăsească funcția de propriul Partid Conservator din cauza unei serii de scandaluri, a îndemnat țara să îl susțină pe succesorul său.
După ce a ținut un discurs de adio în fața Downing Street, el a părăsit Londra pentru a se deplasa în Scoția și a-și prezenta demisia reginei Elisabeta. De asemenea, Truss se va deplasa la castelul monarhului din nord-estul Scoției, unde i se va cere să formeze un guvern.
Truss, în vârstă de 47 de ani, are sarcina de a conduce Marea Britanie sub amenințarea unei recesiuni prelungite iminente și a unei crize energetice care amenință finanțele a milioane de gospodării și întreprinderi.
Planul ei de a stimula economia prin reduceri de taxe, oferind în același timp zeci de miliarde de lire sterline pentru a limita costurile energetice, a zguduit deja puternic piețele financiare, determinând investitorii să scadă lira sterlină și obligațiunile de stat.
"Asta este, oameni buni", a spus Johnson în discursul său. "Ceea ce le spun colegilor mei conservatori, este timpul ca politica să se termine, oameni buni. Este timpul ca noi toți să o susținem pe Liz Truss, echipa ei și programul ei".
Truss va fi al patrulea prim-ministru conservator în șase ani. Ea se confruntă cu cea mai recentă criză care a lovit Marea Britanie cu o mână politică mai slabă decât mulți dintre predecesorii săi, după ce l-a învins pe rivalul Rishi Sunak într-un vot al membrilor Partidului Conservator cu o marjă mai strânsă decât estimările, și cu mai mulți dintre parlamentarii săi susținându-l inițial pe rivalul său.
Ea a promis că va lua "măsuri îndrăznețe" pentru a ajuta țara să treacă prin vremuri grele, inclusiv reducerea impozitelor, în ciuda avertismentului că acest lucru ar exacerba rata inflației din Marea Britanie, care, cu 10,1%, este deja cea mai mare dintre toate economiile de top.
Johnson, care a luptat pentru a rămâne în funcție până la sfârșit, și-a folosit discursul de plecare pentru a evidenția succesele sale, inclusiv cu un program de vaccinare timpurie în timpul pandemiei de coronavirus și cu sprijinul său pentru Ucraina în lupta împotriva Rusiei.
El a enumerat, de asemenea, finalizarea Brexitului ca fiind una dintre principalele sale realizări, deși sondajele arată acum că majoritatea oamenilor cred că ieșirea din Uniunea Europeană a fost o greșeală. Truss are o abordare bătăioasă față de Bruxelles, care ar putea duce în cele din urmă la un război comercial.
Discursul lui Johnson a fost plin de bombăneli și glume caracteristice unui om iubit cândva de o mare parte a publicului britanic, dar și detestat de mulți. El a refuzat să arate vreo remușcare în legătură cu scandalurile care l-au doborât, inclusiv "Partygate", o serie de petreceri în Downing Street în timp ce țara se afla în izolare, pentru care a fost amendat de poliție.
După ce a refuzat să excludă o revenire la funcția supremă într-o zi, el a indicat, de asemenea, că este încă rănit de natura plecării sale.
"Torța va fi în sfârșit transmisă unui nou lider conservator", a spus el. "Bastonul va fi predat în ceea ce s-a dovedit în mod neașteptat a fi o cursă de ștafetă. Au schimbat regulile la jumătatea drumului, dar nu mai contează asta acum".
Marea Britanie, aflată sub guvernare conservatoare din 2010, a trecut de la o criză la alta în ultimii ani, iar acum există perspectiva unei recesiuni lungi și a unor noi creșteri ale inflației, plus o lira sterlină slăbită.
Cea mai presantă problemă este urgența energetică, care ar putea dura câțiva ani, putând secătui economiile gospodăriilor și viitorul întreprinderilor mai mici, care sunt încă împovărate de împrumuturile din epoca COVID.
Facturile de energie ale gospodăriilor ar trebui să crească cu 80% în octombrie, dar o sursă familiarizată cu situația a declarat pentru Reuters că Truss ar putea îngheța facturile într-un plan care ar putea costa aproape 100 de miliarde de lire sterline, depășind schema COVID-19.
Nu este clar cum va plăti Marea Britanie pentru acest sprijin și dacă ar putea implica împrumuturi care să fie rambursate pe parcursul mai multor ani.
De asemenea, finanțele publice ale Marii Britanii rămân împovărate de uriașa campanie de cheltuieli pentru coronavirus a guvernului. Datoria publică ca procent din producția economică nu este departe de 100%, în creștere de la aproximativ 80% înainte de pandemie.
(sursa: Mediafax)