Astfel că cele mai toxice legume cultivate de agricultori autohtoni sun roșiile.
Totodată, și cele din import conțin pesticide, concentrațiile cele mai mari fiin în portocalele, căpșunile, vinetele și dovleceii din Turcia și Egipt.
Pestidicele sunt folosite de producători pentru a combate dăunătorii dar unii folosesc cantități prea mari iar produsele devin astfel periculoase pentru sănătate.
Inspectorii de la Autoritatea Fitosanitară au efectuate mai multe controale și teste pentru pesticide. Aceștia au găsit 25 de legume și fructe care conțineau pesticide peste limitele normale, din cele 1.884 de probe care au ajuns în laborator.
Cele mai multe probleme au fost găsite la roșii. Astfel că 7 probe de tomate au fost descoperite cu substanțe periculoase pentru consum, și toate probele au venit de la producătorii din Matca, județul Galați.
S-au mai găsit și 5 probe de ceapă verde, 3 de spanac, 3 de căpșune, 2 de mărar, 2 de patrunjel, 1 de mere, o1 de fasole verde și 1 de vinete.
Anul trecut, în aceeași perioadă, au fost descoperite doar 10 neconformități, ceea ce înseamnă că acum numărul acestora s-a dublat. Explicația este că și numărul de teste este mai mare.
Nici legumele care vin din afara țării nu sunt foarte sigure. Pana in luna mai 2024, ANSVSA a descoperit 22 de legume și fructe cu pesticide peste limite, cele mai multe din Turcia și Egipt. Este vorba despre căpșune, rodii, portocale, roșii, vinete și dovlecei. Pesticide au fost găsite și la merele aduse din Ucraina și Polonia, dar și la mărarul adus din Iran, transmite Antena3 CNN.