Jurnalul.ro Special Anchete Buget uriaș, dat pe mâna unui funcționar care n-a putut justifica averea de două milioane euro

Buget uriaș, dat pe mâna unui funcționar care n-a putut justifica averea de două milioane euro

de Ion Alexandru    |   

O săptămână a rezistat fostul director general al CFR Călători SA, Alexandru Noapteş, în funcţia de director adjunct al Administraţiei Domeniului Public Sector 1. Numit, pe şest, în această funcţie de către directorul general Marian Marinescu, Noapteş a fost convins să demisioneze, fapt care s-a petrecut, vineri, după reacţia primarului Dan Tudorache. Dacă ar fi rămas să execute funcţia, Noapteş ar fi coordonat tot ce înseamnă parcări, circuaţie rutieră, achiziţii şi inspecţie la nivelul ADP. Alexandru Noapteş, găsit incompatibil, în 2011, de către ANI, pentru că nu a putut justifica peste două milioane de euro în declaraţia de avere, este, în prezent, executat silit de organele fiscale, unităţi bancare sau persoane fizice. Niciuna dintre declaraţiile de avere sau de interese pe care ar fi trebuit să le depună, în calitate de director general la CFR Călători sau, în prezent, în scurtul său mandat la ADP Sector 1, nu sunt de găsit pe site-urile instituţiilor în cauză.

 

În urmă cu două săptămâni, Marian Marinescu, proaspăt numit în funcţia de director general al Administraţiei Domeniului Public Sector 1 (ADP), a luat o decizie mai mult decât nefericită. Anume aceea de a-l numi ca adjunct al său pe Alexandru Noapteş, fostul director al CFR Călători. Vineri, însă, după ce această informaţie a devenit publică, Noapteş a găsit de cuviinţă să demisioneze.

Potrivit primarului sectorului 1, Dan Tudorache, Marian Marinescu a primit, iniţial, “undă verde” să facă orice numiri doreşte la instituţia pe care o coordonează. Ceea ce s-a şi petrecut. Conform unei declaraţii oferite de Marinescu presei centrale, acesta nu doar că l-a desemnat pe Alexandru Noapteş ca director adjunct la ADP Sector 1, dar urma să-i dea pe mână cele mai importante obiective ale instituţiei. “Se va ocupa de serviciul mecanizare, de serviciul de drumuri, de serviciul de spaţii verzi, de compartimentul auto, de parcări şi de serviciile rutiere”, spunea, atunci, Marian Marinescu, acesta neexcluzând ca, pe lângă toate acestea, să mai delege în sarcina lui Noapteş şi serviciile privind achiziţiile publice ale ADP Sector 1 şi Biroul de Inspecţie. Marinescu urma, astfel, să se ocupe personal strict de serviciile juridic, contabilitate şi resurse umane. Bugetul pe anul trecut al acestei instituţii a fost de 80 de milioane de euro.

 

Declaraţiile de avere, ţinute la secret

 

La sfârşitul săptămânii trecute, însă, în urma unor luări de poziţie dure atât din partea PNL Bucureşti, cât şi a opiniei publice, edilul Dan Tudorache i-a pus în vedere lui Marian Marinescu să ia toate măsurile necesare în privinţa numirii lui Alexandru Noapteş la conducerea ADP, astfel încât instituţia în cauză, dar şi Primăria Sectorului 1, să nu aibă de suferit la capitolul imagine. Vineri, Alexandru Noapteş a anunţat că şi-a prezentat deja demisia din funcţie.

Demisia lui Alexandru Noapteş din calitatea de director adjunct al Administraţiei Domeniului Public, deşi considerată necesară, a “văduvit” publicul larg de informaţii preţioase, cum ar fi conţinutul declaraţiei de avere a controversatului ex-şef al companiei CFR Călători SA. Asta deoarece toate declaraţiile de avere ale lui Noapteş, din 2007, până la momentul în care a plecat de la CFR, au fost ţinute la secret.

Nici măcar declaraţia de avere pe baza căreia Agenţia Naţională de Integritate a sesizat instanţele de judecată cu privire la discrepanţa dintre veniturile realizate de Alexandru Noapteş şi familia sa şi averea deţinută nu este publică. Niciun astfel de document nu se găseşte pe paginile de internet ale SNCFR SA sau pe portalul declaraţiilor de avere al Agenţiei Naţionale de Integritate. Deşi, teoretic, Alexandru Noapteş a ocupat, timp de o săptămână, funcţia de director adjunct al ADP Sector 1, declaraţia de avere şi de interese pe ultimul an ale acestuia sunt, de asemenea, de negăsit.

 

Urmărit de finanţele publice, bănci şi alţi creditori

 

Desemnarea lui Alexandru Noapteş la conducerea ADP Sector 1 mai poate fi considerată contorversată, în afară de faptul că ANI l-a găsit cu avere nejustificată, şi prin aceea că fostul director al CFR Călători SA este executat silit în mai multe litigii civile de către o structură aflată în subordinea altei instituţii publice. Este vorba despre Administraţia Sectorului 2 a Finanţelor Publice şi de Direcţia Generală a Finanelor Publice Bucureşti.

Astfel, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, Administraţia Finanţelor Publice Sector 2 şi BRD Societe Generale SA au obţinut, în instanţă, executarea silită a lui Alexandru Noapteş. Acesta a depus, în 8 ianuarie 2015, o contestaţie la această executare, la Judecătoria Sectorului 2 din Bucureşti. Procesul a demarat în data de 5 mai 2015, a avut şase termene de judecată şi s-a soluţionat în 9 iunie 2015, când instanţa a decis, prin Hotărârea nr. 6982/2015, să respingă cererea lui Alexandru Noapteş ca neîntemeiată. Trei luni mai târziu, mai exact în data de 3 septembrie 2015, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, prin Biroul Juridic 2, în reprezentarea Administraţiei Sectorului 2 a Finaţelor Publice, în calitate de reclamant, a cerut Judecătoriei Sectorului 2 emiterea unei ordonanţe preşedinţiale împotriva lui Alexandru Noapteş, cu menţiunea “obligaţia de a face”. Dosarul s-a soluţioat în 15 decembrie anul trecut, când magistratul judecător a admis, prin Hotărârea nr. 14100/2015, cererea reclamantului, dispunând permiterea accesului inspectorilor fiscali, alături de agentul economic evaluator SC Diast Business Solutions SRL, în imobilul pe care familia lui Alexandru Noapteş îl deţine în Sectorul 2 al Capitalei, “în vederea evaluării acestuia, pentru valorificare”. Hotărârea instanţei este executorie, putea fi atacată cu apel în cinci zile de la comunicare, fapt care, însă, nu s-a întâmplat.

În data de 1 iulie 2016, soţii Cristina Manuela şi Alexandru Noapteş au formulat, împreună, o contestaţie la executare împoriva executării silite decise în favoarea unor creditori privaţi, de această dată. Este vorba despre Credit Europe Bank (România) SA – Sucursala 1 Mai, prin mandatar SC Colectare Creanţe SRL şi de Biroul Executorilor Judecătoreşti Nacu Cristian Andrei. Dosarul are un prim termen de judecată, la Judecătoria Sectorului 2, în data de 19 septembrie 2016.

Un alt litigiu similar îndreptat împotriva lui Alexandru Noapteş a fost demarat, culmea, chiar în perioada în care acesta îşi prelua fotoliul de director adjunct al ADP Sector 1. În data de 22 august 2016, tot la Judecătoria Sectorului 2, Societatea Civilă Profesională de Executori Judecătoreşti “Dobra, Coşoreanu & Asociaţii” şi un anume Ionuţ Alexandru Voicu, în calitate de creditori, au cerut încuviiţarea executării silite a debitorului Alexandru Noapteş. Dosarul nu a primit, până în prezent, un prim termen de judecată.

 

CASETA1

Avere nejustificată

 

Alexandru Noapteş a intrat în vizorul opiniei publice în 2009, când un ziar central a publicat facturi din care reieşea că fostul şef al CFR Călători a cheltuit 72.500 de dolari în doar trei zile, în magazine de lux din New York. Inspectorii ANI s-au autosesizat şi au descoperit că Alexandru Noapteş avea în conturi importante sume în euro pe care nu i-a putut justifica. Potrivit ANI, în urma procedurilor de evaluare a averii dobândite de către Alexandru Noapteş, în perioada exercitării funcţiei de director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători „CFR Călători”- SA s-a constatat existenţa unei diferenţe semnificative, în cuantum de 9.825.978,49 lei (aproximativ 2.795.601,03 euro), între averea dobândită şi veniturile realizate în perioada 2005-2007.

Alexandru Noapteş a exercitat, în perioada 9 martie 2005 – 19 ianuarie 2009, funcţia de director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători „CFR Călători”- SA. “Veniturile totale obţinute în perioada 2005-2007 de către domnul Noapteş Alexandru, împreună cu soţia sa, doamna Noapteş Manuela, au fost de 816.789,77 lei (aproximativ 232.385,84 euro). Averea deţinută de către domnul Noapteş Alexandru, împreună cu soţia sa, doamna Noapteş Manuela, și pentru care au fost identificate părți de natură nejustificată, este, conform datelor înscrise în evidenţele fiscale, de 10.642.768,26 lei (aproximativ 3.027.986,87 euro)”, se arată în nota ANI. În acest sens, inspectorii de integritate au decis să sesizeze Comisia de Cercetare a Averilor de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la averea dobândită şi veniturile realizate în perioada 2005-2007 şi constatarea stării de incompatibilitate. Instanţa a considerat că Alexandru Noapteş se află în stare de incompatibilitate. La 12 decembrie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis confiscarea sumei în cauză.

 

Afacerile lui Noapteş au un punct comun: nu-şi plăteşte datoriile

În anii 2000, Alexandru Noapteş, afacerist la vremea respectivă, acumulase deja datorii faţă de mai multe societăţi cu care a derulat contracte. Printre creditori se număra şi producătorul de geamuri termopan Corina Gealan SRL, de la care, în 1999, SC Aggression Production SRL Oradea, condusă atunci de Noapteş, a beneficiat de montarea de tâmplărie termopan. Firma lui Alexandru Noapteş a achitat doar jumătate din contract, urmând ca, la finalizarea lucrărilor, să achite şi o diferenţa de 10.000 de dolari. Pentru că orice negociere pe cale amiabilă a creditorului a fost sortită eşecului, SC Corina Gealan s-a găsit nevoită să acţioneze societatea lui Noapteş în judecată. Pocesul s-a finalizat în 26 martie 2002, la Tribunalul Bihor, instanţa admiţând cererea şi obligând debitoarea să achite 32.527 lei şi 18.304 lei dobândă. Ulterior, SC Aggression Production SRL ar fi trebuit să fie executată silit, dar executorul judecătoresc desemnat de instanţă a constatat că nu are ce să execute.

Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, Alexandru Noapteş a deţinut, în trecut, mai mute societăţi comerciale, majoritatea, în prezent, în faliment sau lichidate. Este vorba despre SC Turofo SRL, SC Abaro SRL, SC Termoglass Construcy SRL, Aggression Production SRL, Aggression Style SRL şi Aggression Trade SRL. În prezent, funcţionează doar două firme la care Noapteş mai figurează ca asociat sau fondator. Prima, SC Europractic SRL, a fost vândută de Noapteş, în anul 2005, către două persoane fizice. A doua se numeşte SC First Design Construct SRL, înființată, în 2007, sub denumirea de SC First Rent SRL, la care Alexandru Noapteş are calitatea de unic asociat. Societatea se ocupă cu închirierea şi leasing-ul de autoturisme şi autovehicule uşoare.

Având mână liberă la numiri, din partea primarului Tudorache, Marian Marinescu, şeful ADP Sector 1, i-ar fi dat lui Noapteş pe mână achiziţiile publice, serviciul inspecţii şi parcările din administrarea instituţiei.

Fostul director al CFR Călători este executat silit de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bucureşti. Un alt creditor, persoană fizică, a cerut executarea silită a lui Noapteş chiar în zilele în care acesta era “uns” adjunct la ADP.

Subiecte în articol: Alexandru Noapteş
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri