Cum procedezi dacă un câine te latră
Niciodată nu te întoarce cu spatele la câini şi nu încerca să fugi. Fuga înseamnă mișcare și le va trezi instinctul, determinându-i să te urmărească şi să te atace. Continuă-ți drumul cu calm, fără să faci mișcări bruște şi ignoră câinele/câinii. Evită pe cât posibil contactul vizual cu patrupezii, chiar dacă aceștia sunt paşnici, dar uită-te cu coada ochiului spre ei, pentru a fi pregătit de orice situație. Dacă îi vei privi drept în ochi poți fi considerat tu un pericol pentru câine, iar acesta va reacţiona prin a te ataca.
Pe scurt, evita contactul vizual, nu sta față în față cu câinele, ci întoarce ușor corpul într-o parte, încrucișează-ți brațele, ignoră complet câinele, încearcă să găsești un loc unde există o barieră între tine și el: un copac, o bancă, o mașina parcată.
Cum procedezi dacă ești atacat
Încrucișează-ți brațele la piept și rămâi nemișcat câteva secunde. Păstrează-ți tot timpul calmul și încearcă să găsești un loc unde te poți apăra de câine și anume un copac, o mașină sau un gard. Dacă nu reușești să scapi de amenințarea patrupedului, iar acesta declanșează atacul, ai la dispoziție câteva fracțiuni de secundă ca să reacționezi pentru a te apăra, și anume: așază-te într-o poziție laterală față de câine, dar nu îl pierde din priviri în niciun moment. Ca să scapi nevătămat poți păcăli câinele aruncându-i ori întinzându-i un obiect pe care să-l poată mușca, fie acesta o haină, o geantă sau chiar un pantof. Dacă ai la tine o umbrelă sau un băț poziționează-l între tine și câine, fără să îl ameninți cu ele. În acest fel, îi vei transmite câinelui că îți marchezi teritoriul și că tot ceea ce dorești este să îți aperi acest teritoriu. Dacă ai posibilitatea, încearcă să-ți folosești jacheta, bluza ori puloverul pentru a-i acoperi capul în așa fel încât să nu mai poată vedea. Pentru alungarea câinilor agresivi poţi folosi spray-uri cu piper sau spray-uri paralizante, dar şi aparate speciale cu ultrasunete. În cazul maidanezilor, dacă ești atacat, strigă pe un ton autoritar „Marș”! Acest cuvânt este folosit cel mai des de oameni în încercarea de a îndepărta un câine, iar patrupedul ştie că trebuie să fugă când îl aude. În cazul extrem în care nu ai reușit să gonești câinele, înfășoară-ți jacheta, tricoul ori puloverul în jurul unui antebraț pentru a încerca să blochezi animalul fără să existe riscul unei mușcături grave.
Cum te aperi dacă ești pus la pământ
În situația gravă în care ai fost pus la pământ, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te ghemuiești în poziția fetusului și să-ți protejezi fața, gâtul, pieptul și organele genitale. Deși instinctul te va face să te zbați, încearcă să nu te agiți foarte mult, deoarece, cu cât te vei mișca mai mult, cu atât câinele va simți că îți este frică și te va mușca și mai tare.
Ce faci dacă ești atacat de o haită
E bine să mergi continuu și scapi în 99% din situații. Dacă te-ai oprit, câinii încep să îşi facă strategia de atac: unul prin față, altul în dreapta, altul în stânga, altul prin spate. Dă-ți o haină jos de pe tine și pune-i-o în cap unui câine, ideal liderului. Dacă nu poți, măcar bagă-i-o în gură. Îndepărtează-te încet, dar în aşa fel încât să nu-ţi scape din priviri nici un câine din haită. Te poţi apăra ţinând în faţă, dacă ai, o umbrelă, un baston, o geantă mai voluminoasă. Mare atenție să nu te împiedici şi să cazi. Faptul că eşti la pământ presupune, din punctul de vedere al animalului, că eşti vulnerabil. Nu încerca să dai cu piciorul în ei, pentru că există probabilitatea foarte mare de a fi muşcat în timp ce loveşti.
În cazul haitelor, cea mai importantă este însă prevenția. Evită locurile pe unde știi că-și fac veacul ori dacă te-ai apropiat prea mult, încearcă să le ocolești. Dacă nu mai poți să faci acest lucru, trebuie să eviţi să fii înconjurat de haită. Câinii nu atacă niciodată doi în acelaşi loc: unul va sări din faţă, altul din spate, alţii din lateral. În cazul în care observi că te înconjoară, lipeşte-te cu spatele de un zid, de un gard, o maşină sau un copac. Important este să-i ai pe toţi în câmpul tău vizual.
Dacă ești în putere, observă care este liderul haitei și încearcă să-l neutralizezi pe el. Ceilalți vor fugi sau vor fi descurajați.
Semne că ești în pericol
Înainte de ataca, un câine mârâie sau își dezvelește dinții, semne clare că ești în pericol. Există cazuri în care semnele nu sunt atât de evidente: stă pe loc, te privește fix, rămâne câteva secunde blocat sau se ridică brusc de unde stă. Ferește-te și de câinii care își țin coada paralel cu solul, au urechile date pe spate și blana zburlită la ceafă. Un câine care vrea să muşte vine direct. În momentul când vine un câine brusc spre tine, e clar că vine să te muşte. În cazul în care latră, câinele poate ataca, dar aceste manifestări pot avea și alte mesaje: să te atenționeze că ești pe teritoriul lor, dar și de bucurie sau să-i dai ceva de mâncare.
Câinii sunt mai agresivi primăvara sau toamna, când femelele sunt în călduri. Atunci, masculii necastraţi devin mai agresivi să-şi apere teritoriul şi partenera. În plus, ei reacționează față de anumiți factori excitanţi - zgomot sau căldură.