Jurnalul.ro Special Anchete Capii listelor de candidaţi pentru europarlamentare şi-au scos veniturile la vedere

Capii listelor de candidaţi pentru europarlamentare şi-au scos veniturile la vedere

de Ion Alexandru    |   

Înscrierea în cursa electorală pentru alegerile europarlamentare, din data de 26 mai, scoate la lumină informaţii extrem de interesante despre principalii candidaţi ai partidelor politice cu şanse să acceadă în noul Parlament European. Pretendenţi despre care nu existau informaţii din ce au trăit, practic, în ultimii ani, şi-au făcut publice declaraţiile de avere. Printre cei care au fost, astfel, nevoiţi să-şi dezvăluie sursele de venituri se află fostul premier tehnocrat, Dacian Cioloş, dar şi liberalul (fost PDL-ist) Vasile Blaga, scos, practic, din funcţiile publice pe care le-a deţinut prin dosarul instrumentat împotriva sa de DNA, condus, la vremea respectivă, de cea pe care PNL o susţine pentru preluarea şefiei EPPO, Laura Codruţa Kovesi. Detalii incredibile despre veniturile realizate în ultimii an reies şi din declaraţia de candidat la Parlamentul European pe care a depus-o la Biroul Electoral Central fostul preşedinte al României, Traian Băsescu. Însă, de departe, cea mai spectaculoasă declaraţie de avere, din punctul de vedere al veniturilor realizate de “locomotivele” partidelor care se vor confrunta electoral, este cea a fostului jurnalist Realitatea TV, Rareş Bogdan.

 

Dacă vă întrebaţi din ce a trăit fostul premier al Guvernului “Zero”, Dacian Cioloş, după ce a plecat de la Palatul Victoria şi mai ales după ce s-a închis robietul la “ţeava” indemnizaţiilor încasate post-funcţia de comisar european pe agricultură, puteţi sta liniştiţi. Cioloş a realizat, în ultimul an fiscal, conform declaraţiei de avere depuse la Biroul Electoral Central, zilele trecute, suma de 20.369 de euro, în calitate de consultant pentru Banca Mondială. Nu sunt venituri de natură salarială, pentru că Cioloş nu a avut “vârâtă” Cartea de Muncă nicăieri, ci suma reprezintă venituri din “activităţi independente”.

Cioloş deschide lista candidaţilor la europarlamentare din partea alianţei USR-PLUS şi, conform documentului citat, este singurul care a adus bani în casă, în ultimul an fiscal, soţia sa, Valerie, nefigurând cu venituri la niciun capitol. Declaraţia de avere mai arată că Dacian Cioloş şi-a permis, însă, să acorde împrumuturi în nume personal, fără a fi menţionată vreo dată scadentă pentru restituire, către fratele său, Sorin Cioloş (43.500 de euro), către o anume Camelia Marin (10.000 de euro) şi 1.721,43 de lei către o entitate denumită Equilibre Collection.

În ceea ce priveşte proprietăţile pe care fostul premier tehnocrat le deţine, acestea sunt un teren intravilan, în suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi, cumpărat în anul 2009, în Mărişel, judeţul Cluj, unde deţine, de asemenea, şi o casă de vacanţă, în suprafaţă de 98 metri pătraţi, construită în anul 2015, la care se adaugă o casă în Bucureşti, în suprafaţă de 92 metri pătraţi, cumpărată în anul 2002, şi un apartament, în Bucureşti, de 144,63 metri pătraţi, cumpărat în anul 2015.

 

Blaga, pensionar de lux

Deşi nu este primul pe lista PNL la alegerile europarlamentare, trebuie să vorbim şi despre Vasile Blaga. Asta, deoarece, în ultimii doi ani, fostul strateg al campaniilor prezidenţiale ale lui Traian Băsescu şi Klaus Iohannis n-a mai avut prilejul să depună astfel de documente, întrucât Blaga a fost scos din toate funcţiile publice, în anul 2016, de dosarul (în care, de altfel, a şi fost achitat) instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie. Aflăm, cu prilejul depunerii declaraţiei de avere de candidat, că Vasile Blaga nu a lucrat nicăieri în ultimul an fiscal, el realizând doar venituri din pensie. Din două pensii, pentru că, pe lângă suma anuală de 42.251 de lei pe an, încasată de la Casa Naţională de Pensii, Vasile Blaga a realizat, în ultimele 12 luni, venituri de 109.934 de lei pensie de la Senat, ca fost membru al Camerei Superioare a Parlamentului României.

În schimb, proprietăţile imobiliare pe care Vasile Blaga le declarase şi în ultimele documente întocmite în calitate de demnitar au rămas pe locul lor. Terenul intravilan de 3,034 hectare şi cel de 6.254 de metri pătraţi, deţinute în Bihor, sunt tot acolo, precum şi casa de 346 metri pătraţi din Oradea, apartamentul de 209,1 metri pătraţi din Bucureşti, casa de 202 metri pătraţi din Petrileni sau casa de vacanţă din staţiunea Mamaia, de 148,87 metri pătraţi.

 

Rovana Plumb, datorii de 800.000 de euro

În declaraţia de candidat la alegerile europarlamentare a numărului unu de pe lista PSD, Rovana Plumb, nu există modificări spectaculoase faţă de elementele din anii anteriori. Actualul ministru al Fondurilor Europene a realizat, în ultimul an fiscal, venituri de 9.703 lei în calitate de parlamentar, 24.556 lei de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi 101.030 de lei de la Ministerul Fondurilor Europene. Familia Plumb deţine o casă de locuit, în judeţul Ilfov, de 671 de metri pătraţi, şi un apartament, de 50 metri pătraţi, în Capitală, la care se adaugă bunuri imobile dobândite prin succesiune, respectiv o casă de 95,56 metri pătraţi, o casă de vacanţă de 48 metri pătraţi şi un apartament în Bucureşti, în suprafaţă de 80 de metri pătraţi.

Rovana Plumb figurează cu o datorie de 800.000 de euro, în baza unui credit contractat, în anul 2007, la BRD, având scadenţa în anul 2030.

Fostul coleg de partid al lui Plumb, actual contracandidat, Victor Ponta, deschide listele Pro România. Acesta a realizat, în ultimul an fiscal, venituri de 119.135 de lei în calitate de deputat, iar soţia sa, Daciana Sârbu, a încasat, în calitate de europarlamentar, suma de 81.238,44 de euro. Victor Ponta a mai realizat 41.800 de lei din închirieri. Fostul premier PSD are în proprietate două apartamente în Bucureşti, achiziţionate în 2012 şi 2015, în suprafaţă de 94,88 metri pătraţi, respectiv de 175,83 metri pătraţi, la care se adaugă două case de vacanţă la Cornu, achiziţionate în 2001 şi 2010, în suprafaţă de 202 metri pătraţi, respectiv de 196 metri pătraţi. Ponta mai precizează în documentul întocmit că a vândut un apartament, pe data de 13 noiembrie 2018, pe care urmează să încaseze suma de 200.000 de euro.

Liderul listei ALDE pentru europarlamentare, Norica Nicolai, a realizat, în ultimul an fiscal, venituri de 81.319 euro, în calitate de europarlamentar. Aceasa deţine un apartament în suprafaţă de 100 metri pătraţi în Bucureşti, o casă în Baloteşti, de 256 metri pătraţi, şi una în judeţul Buzău, moştemită în anul 2016, în suprafaţă de 111 metri pătraţi. Candidatul ALDE mai declară bijuterii de 17.500 de euro şi 15 tablouri evaluate la 9.800 de euro.

Iuliu Winkler deschide lista de candidaţi ai UDMR şi a realizat 81.239 de euro în calitate de europarlamentar. Winkler deţine două case de locuit şi două case de vacanţă în judeţul Hunedoara.

 

Vedeta PNL, bani din contracte cu statul şi din consultanţă pentru Mohammad Murad

De departe, însă, cea mai spectaculoasă declaraţie de avere este cea depusă de Rareş Bogdan, aflat pe poziţia întâi a listei PNL pentru alegerile europarlamentare. Fostul jurnalist precizează că, în ultimul an fiscal, a realizat venituri salariale de 276.000 de lei de la Realitatea TV, dar şi 21.633 de lei în calitate de consultant al companiei Trend Communication SRL, despre care spunea, recent, că nu mai are nicio legătură cu ea. Iar dividendele încasate în calitate de acţionar, cu 30%, s-au ridicat la 280.854 de lei. “Jurnalul” a dezvăluit, în urmă cu două săptămâni, că, prin această companie, Rareş Bogdan, împreună cu fratele său, a derulat foarte multe contracte cu statul. Însuşi candidatul certifică, în declaraţia de interese, faptul că SC Trend Communication SRL a încheiat, în 23 aprilie 2018, un contract de prestări servicii cu Electrica Transilvania Nord, în valoare de 94.860 de lei. Nu mai devreme de acum o lună şi jumătate, mai exact pe 19 februarie 2019, societatea a încheiat un contract cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, în valoare de 69.000 de lei. Iar în document se mai face vorbire despre un alt contract, încheiat în 31 august 2017, pe o perioadă de trei ani, cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, în valoare de 115.000 de lei.

Pe lângă aceste venituri, Rareş Bogdan precizează că, în ultimul an fiscal, a încasat, în calitate de consultant de imagine, suma de 166.615 lei (13.884,6 lei pe lună) de la SC Phoenicia Express SRL. Această companie este controlată de omul de afaceri Mohammad Murad şi deţine mai multe hoteluri, inclusiv pe Litoral. Firma a fost înfiinţată de Maria Laura Petre şi Elena Iordan, deschizându-şi, atunci, punct de lucru în incinta Hotelului Majestic din Mamaia. Iar în 2015, compania de la care primeşte bani Rareş Bogdan a intrat în acţionariatul SC Murad Broadcast Corporation, alături de SC Triumf Construct SA. În 2016, Phoenicia Expess SRL era deţinută de SC Triumf Construct SA (cu 99% din acţiuni) şi de Elena Păun (cu 1%), după care acţionariatul s-a schimbat, în sensul că Lailal Murad (cel mai probabil fiica lui Mohammad Murad) a devenit acţionar majoritar, cu 75%, Triumf Construct SA a rămas cu 24,75%, iar Elena Păun cu 0,25 la sută. Potrivit datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, SC Triumf Construct SA este deţinută, cu 99,987%, de însuşi Mohammad Murad, iar Elena Păun este acţionară cu 0,013%.

Soţia lui Rareş Bogdan, Florentina, este jurist la compania unui magnat din Cluj-Napoca, celebrul Călin Mitică, un apropiat al lui Ioan Rus. Ea încasează de la Transferoviar Grup un salariu anual de 144.000 de lei.

La capitolul imobiliar, şi nu numai, Rareş Bogdan este de departe cel mai descurcăreţ, în comparaţie cu ceilalţi contracandidaţi care conduc listele. Deţine un teren intravilan de 9.100 metri pătraţi în Alba Iulia şi altul de 2.349 metri pătraţi în Voluntari, un apartament de 100 metri pătraţi în Cluj-Napoca şi o casă de 321 metri pătraţi amprenta la sol în Voluntari.

Fostul jurnalist declară tablouri în valoare de 200.000 de euro, ceasuri de 200.000 de euro, bijuterii de 150.000 de euro şi “argintărie” de 15.000 de euro. În total, aceste bunuri se ridică la 565.000 de euro. Anul trecut, Rareş Bogdan a reuşit să vândă, la Bursa Artmark, un tablou pentru 19.150 de euro.

 

Băsescu, 1,5 milioane de lei în titluri de stat

La aceste alegeri europarlamentare candidează şi Partidul Mişcarea Populară, iar, conform listelor depuse la Biroul Electoral Central, lista PMP este deschisă de Traian Băsescu. La capitolul venituri realizate în ultimul an fiscal, fostul preşedinte declară că a încasat o indemnizaţie de senator în valoare de 154.709 lei, dar şi dividende de pe urma cupoanelor pe care le are investite la mai multe companii de stat în valoare de 75.615,8 lei şi 4.185 de dolari SUA. Băsescu a încasat o pensie de 53.860 de lei, dar şi o indemnizaţie, în calitate de fost preşedinte, în sumă de 184.680 de lei. La care se adaugă o plată de 17.715,81 de euro, reprezentând o poliţă de asigurare de la Casa de Asigurări BURA – Londra.

Soţia sa, Maria Băsescu, este plătită cu 6.000 de lei pe an de către Biroul Notarial Ioana Băsescu, pentru prestaţii în calitate de administrator al terenurilor de la Nana.

Cu adevărat spectaculos în declaraţia de avere a lui Traian Băsescu este, însă, averea pe care o dezvăluie. Pe lângă apartamentul şi garajul pe care le deţine în strada Ştefan Mihăileanu, pe care le posedă în condiţii deja dezvăluite de presă, fostul preşedinte declară că are în posesie bijuterii de 28.000 de euro, ceasuri de 52.000 de euro şi tablouri de 19.000 de euro, şi investiţii în titluri de stat în valoare de 1.495.134,35 de lei şi 94.836,56 dolari SUA.

 

Cioloş nu lucrează nicăieri de când a pierdut scaunul de la Palatul Victoria. Nu a realizat venituri salariale, el fiind, însă, plătit de Banca Mondială, în baza unui contract de consultanţă, sumele fiind trecute ca “venituri din activităţi independente”.

 

Vasile Blaga şi Traian Băsescu sunt cei mai tari pensionari care candidează la Parlamentul European. Primul ia pensie de 109.000 de lei pe an de la Senat, iar al doilea, 184.600 de lei pe an în calitate de fost preşedinte. Pe lângă pensiile normale.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri