Jurnalul.ro Sport Sporturi Carlos Alcaraz face istorie la Wimbledon și îl învinge din nou pe Djokovic în finală

Carlos Alcaraz face istorie la Wimbledon și îl învinge din nou pe Djokovic în finală

de Redacția Jurnalul    |   

Spaniolul Carlos Alcaraz a câștigat duminică titlul de campion al turneului de Grand Slam de la Wimbledon. Acesta l-a învins pentru a doua oară consecutiv pe Novak Djokovic în finală, păstrând trofeul câștigat în 2023. Este al patrulea trofeu de Grand Slam din cariera spaniolului de 21 de ani.

Alcaraz a ratat trei mingi de meci și de turneu, pe finalul celui de al treilea set al finalei de la Wimbledon, parcă pentru a condimenta cu puțin suspans un joc pe care l-a dominat categoric, în fața unui Djokovic care a apelat la stategii de joc neobișnuite lui, în încercarea de a se opune unui Alcaraz dezlănțuit.

Spaniolul a ținut piept unei reveniri târzii a lui Novak Djokovic și s-a impus cu 6-2, 6-2, 7-6(4), duminică, pentru a-și apăra cu succes titlul la turneul major pe iarbă. Alcaraz a lăsat să scape trei puncte de turneu de la 5-4, 40/0 în setul al treilea, când Djokovic părea că e pe cale să dea startul unei reveniri.

Dar jucătorul în vârstă de 21 de ani a rezistat în tie-break-ul setului al treilea pentru a obține o victorie dominantă pe Centre Court.

Dacă victoria sa din 2023 în cinci seturi împotriva lui Djokovic a fost o luptă epică pentru a obține prima sa șansă la glorie la All England Club, întâlnirea de duminică a fost, în cea mai mare parte, mai asemănătoare cu o procesiune direct spre vârful muntelui Wimbledon pentru Alcaraz.

El l-a dominat pe septuplul campion Djokovic încă din primul game de pe terenul central, unde a transformat cinci din cele 14 mingi de break pe care le-a obținut într-o performanță uimitoare la retur.

Cu victoria sa în două ore și 27 de minute, Alcaraz a devenit al doilea jucător din Era Open care câștigă primele patru finale de Grand Slam jucate (Roger Federer a câștigat primele șapte). De asemenea, el este al șaselea din Era Open care câștigă dubla Roland Garros-Wimbledon în același an, alăturându-se lui Rod Laver, Bjorn Borg, Rafael Nadal, Federer și Djokovic pe această listă de elită.

După ce a suferit o intervenție chirurgicală la genunchi la începutul lunii iunie, Djokovic a revenit remarcabil la Wimbledon în aceste două săptămâni pentru a ajunge în a 37-a sa finală majoră, un record. Deși a avut o prestație neobișnuit de lipsită de energie, sârbul a avut puține șanse să se instaleze în meci în fața unui Alcaraz inspirat. Revirimentul său târziu în setul al treilea a fost singurul moment real de speranță al lui Djokovic, dar a fost rapid tăiat din rădăcină, Alcaraz păstrându-și calmul pentru a câștiga trofeul în tie-break.

Confruntarea dintre Alcaraz și Djokovic a fost unul dintre punctele culminante ale unei duminici sportive uriașe pentru fanii sportului britanic, echipa națională de fotbal masculin a Angliei urmând să înfrunte Spania în finala Euro 2024, în cursul serii. Biletele pentru revanșa finalei epice de la Wimbledon din 2023 s-au vândut cu peste 10 000 de euro pe internet, iar Kate Middleton, prințesă de Wales, a fost printre cei care au urmărit meciul. Aceasta a fost doar a doua apariție publică a prințesei de când și-a anunțat diagnosticul de cancer în martie.

Pe lângă prințesă, o mulțime de membri ai familiei regale a tenisului s-au bucurat de confruntarea dintre Alcaraz și Djokovic. Foștii campioni de la Wimbledon Stan Smith, Chris Evert, Stefan Edberg, Andre Agassi și Lleyton Hewitt sunt prezenți, la fel ca și vedeta britanică WTA Emma Răducanu. Printre alți spectatori de marcă s-au numără actorii Tom Cruise, Benedict Cumberbatch, Zendaya, Gerard Butler și Julia Roberts.

 

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri