Bărbatul revenit din Camerun la sfârșitul lunii iulie prezenta simptome asemănătoare unei viroze respiratorii și s-a adresat medicului de familie care i-a prescris tratament simptomatic.
Pentru că starea de sănătate nu i s-a îmbunătățit după acest tratament, barbatul s-a prezentat la Spitalul Municipal Pașcani, unde de asemenea a fost supus unei scheme de tratament pe care l-a urmat în regim de spitalizare.
Potrivit reprezentanților Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, bărbatul a fost admis prin transfer la spitalul din Iași cu durere de cap intensă, febră 38 cu 8 grade Celsius și mialgii (dureri musculare).
„Acesta ne-a comunicat că a avut și peste 40 de grade Celsius când a prezentat primele simptome. În urma unei prime discuții cu medicul de gardă, aflând că pacientul a revenit de curând dintr-o zonă endemică (chiar dacă a efectuat profilaxia pentru malarie) i s-au prelevat de urgență analize în cadrul laboratorului de analize medicale al spitalului pentru malarie iar rezultatul a fost pozitiv. Pacientul se află sub tratament curativ pentru această boală infecto contagioasă. Este stabil hemodinamic, i se administrează perfuzii de reechilibrare hidroelectrolitică și este monitorizat de echipa medicală. Putem spune că a venit la timp la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași deoarece complicațiile malariei sunt grave: malaria cerebrală, insuficiență multiplă de organ, cu evoluție nefavorabilă”, arată reprezentanții unității medicale.
Bărbatul va rămâne internat pe toată perioada tratamentului iar decizia de externare va fi luată doar când se va afla în afara oricărui pericol.
Medicii avertizează că malaria poate avea o evoluție imprevizibilă și roagă toate persoanele care vin din zone endemice, când prezintă orice simptome de boală, sau o modificare în echilibrul organismului, să se adreseze imediat medicului de familie iar locul unde a călătorit să fie primul pe care îl menționează în discuția cu acesta.
(sursa: Mediafax)