Jurnalul.ro Ştiri Externe Cazul premierului Andrej Babis a ajuns la EPPO

Cazul premierului Andrej Babis a ajuns la EPPO

Cazul premierului ceh Andrej Babis se află pe masa Parchetului European (EPPO). Acesta este acuzat de conflict de interese, fiind politician și om de afaceri, scrie AFP.

Rapoartele privesc două subiecte și au fost trimise noului parchet, după cum a precizat procurorul Boris Havel.

Comisia Europeană a dat publicității un raport de audit, în luna aprilie, în care a evidențiat funcția publică deținută de Babis și holdingul Agrofert, pe care acesta îl deține. El este al cincilea cel mai bogat om din Cehia. Totodată, a negat că acțunile sale ar fi fost ilegale. Andrej Babis a transferat Agrofert către două fonduri fiduciare, în februarie 2017, pe atunci ministru de finanţe, pentru a respecta legea anticorupţie, denumită "Legea Babis", însă documentele arată că el deține în continuare controlul, concluzie la care a ajuns și CE.

"Societăţile grupului nu ar fi trebuit să primească subvenţii", a estimat Comisia. Astfel, ajutoarele şi subvenţiile acordate, după februarie 2017, sunt considerate ilegale. Raportul a mai cerut o corecţie financiară de 100% din cheltuielile declarate pentru toate subvenţiile acordate Agrofert după 2017.

Babis a ripostat: "Nimeni din străinătate nu se va amesteca în treburile noastre. Nu vrem ca Parlamentul European, fanaticii verzi, să ne conducă ţara".
 

Subiecte în articol: Andrej Babis
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri