Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ce dulciuri nu cariază dinții

Ce dulciuri nu cariază dinții

Prăjiturile sunt mai puţin cariogene, deoarece zahărul este asociat cu grăsimi. Grăsimile sunt carioprotectoare, izolând ca un manşon moleculele de zahăr, scrie ziarulring.ro.

Aşa se explică de ce ciocolata este mai puţin nocivă pentru dinţi şi de ce eschimoşii (care au o dietă foarte bogată în grăsimi) nu au carii. Mierea de albine: se solubilizează repede în cavitatea bucală; Zahărul candel: conţine mult calciu şi fier, elemente ce măresc capacitatea tampon a salivei; Pulberea de cacao: conţine tanin, o substanţă ce se ataşează de suprafaţa smalţului protejându-l de atacul acid. Foarte indicată este alimentaţia nerafinată (fructe, zarzavaturi crude), deoarece ea are un efect protector,  curăţă mecanic dinţii, stimulează fluxul de saliva şi, mai ales, pentru că ea conţine fructoză, mai puţin nocivă decât zaharoza.

Subiecte în articol: dulciuri prajituri carii carie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri