Jurnalul.ro Special Anchete Ce jocuri s-au făcut la Ministerul Fondurilor Europene în ziua demisiei tehnocratei Aura Răducu

Ce jocuri s-au făcut la Ministerul Fondurilor Europene în ziua demisiei tehnocratei Aura Răducu

de Ion Alexandru    |   

Ministerul Fondurilor Europene a încheiat, chiar în ziua în care ministrul Aura Răducu a demisionat din Cabinetul Cioloş, un contract privind asistenţa tehnică pentru realizarea Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor şi a Planului Naţional pentru Prevenirea Generării Deşeurilor. Câştigătoare este o firmă controlată de doi foşti angajaţi ai Ministerului Mediului, implicaţi în dosarul de corupţie în care au fost arestaţi, în anul 2012, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa Năsăud, Liviu Mihai Rusu (un apropiat al lui Ioan Oltean), şi fostul secretar de stat în ministerul Elenei Udrea, Ioan Andreica. Din referatul cu propunerea arestării preventive a celor doi, întocmit, la vremea respectivă, de DNA Bucureşti, reiese clar faptul că patronii firmei care a fost selectată, în aprilie 2016, de Ministerul Fondurilor Europene, i-a plătit pe cei doi demnitari pentru a primi un contract privind tot gestionarea deşeurilor, pus la bătaie de către Consiliul Judeţean Bistriţa Năsăud. Tot din actele procurorilor reiese şi faptul că, de această afacere, nu a fost străin nici vicepreşedintele de atunci al PDL, Ioan Oltean.

Câştigătoare, firma unor foşti angajaţi al Ministerului Mediului

Proiectul a fost elaborat la începutul anului 2015, pe vremea când în fruntea ministerului se afla Eugen Teodorovici, şi avea drept scop generarea unei imagini de ansamblu asupra fluxurilor de deşeuri şi a operaţiunilor de tratare şi eliminare a acestora, prin reorganizarea sistemului, inclusiv prin identificarea necesităţilor instituţionale în acest sector. Au fost 11 firme care au depus oferte pentru adjudecarea acestui contract, dintre care autoritatea contractantă a considerat admisibile doar şapte. Nici nu se uscase bine cerneala pe demisia ministrului Aura Răducu, că reprezentanţii comisiei de licitaţie au selectat oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, făcută de societatea SC Fichtner Environment SRL, cu sediul în Bucureşti. Societatea care a câştigat contractul este un client fidel al afacerilor cu statul. Ea a fost înfiinţată în anul 2005, de către compania germană Fichtner GMbH & Co KG şi de firma românească SC Interdevelopment SRL, iar administratorii ei erau Radu Dan Păunescu şi cetăţeanul german Funk Carsten, firma având ca obiect de activitate consultanţa pentru afaceri şi management. Radu Dan Păunescu este un fost angajat al Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor, în Guvernul Radu Vasile, unde, în anul 1998, se ocupa cu relaţia dintre minister şi organizaţiile nonguvernamentale. Anul trecut, compania Interdeve-lopment SRL decide să iasă din acţionariatul societăţii Fichtner Environment SRl, cedând partea sa de acţiuni, în cuantum de 49%, administratorului Radu Dan Păunescu.

Proiect de 50 de milioane de euro

SC Interdevelopment SRL este, de asemenea, o firmă abonată la contracte grele cu statul. Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în 2007, din structura acţionariatului făcea parte acelaşi Radu Dan Păunescu (cu 30% din acţiuni) şi Mihai Mircea Cozariuc (cu 70%), acesta din urmă fiind, la rândul lui, un fost angajat în Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor, în timpul Guvernului Adrian Năstase, deţinând, la un moment dat, chiar şi funcţia de director în această instituţie. Anul trecut, Cozariuc achiziţionează de la Păunescu toate părţile sociale, devenind, astfel, asociatul unic al SC Interdevelopment SRL. De menţionat mai este şi faptul că licitaţia organizată, la sfârşitul lunii aprilie, de Ministerul Fondurilor Europene referitoare la Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor are ca benefi ciar Ministerul Mediului, care va utiliza prestaţia firmei Fichtner Environment SRL, controlată de cei doi foşti angajaţi, pentru derularea unor proiecte euro pene în valoare de 50 de milioane de euro. Din caietul de sarcini aflăm că, în perioada de preaderare a României la Uniunea Europeană (adică pe vremea când Păunescu şi Cozariuc lucrau la Ministerul Mediului), ţara noastră a transpus în totalitate acquis-ul comunitar în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor, asumându-şi implementarea acestuia până la data aderării. Excepţie au făcut domeniile referitoare la ambalaje şi deşeuri de ambalaje, depozitarea, incinerarea, importul, exportul şi transportul deşeurilor, precum şi domeniul referitor la deşeurile provenite de la echipamentele electrice şi electronice.

 

Consultanţă: 1,54 milioane lei

Pentru implementarea acquis-ului, s-au elaborat strategii de gestionare a deşeurilor la nivel naţional şi au fost identificate măsuri şi acţiuni de implementare prin Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor şi al Planurilor regionale, judeţene şi locale. „Unele dintre aceste documente sunt depăşite ca valabilitate din anii 2009, respectiv 2011”, susţin reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene. Astfel, contractul atribuit firmei Fitchner Environment SRL prevede dezvoltarea unei politici-cadru care să acopere întregul teritoriu naţional şi care să asigure dezvoltarea infrastructurii necesare, până la sfârşitul exerciţiului bugetar 2014-2020. Pentru aceasta, firma controlată de Mihai Mircea Cozariuc şi Radu Dan Păunescu trebuie să elaboreze noul Plan Naţional pentru Gestionarea Deşeurilor până la stadiul la care poate fi supus aprobării, potrivit directivelor europene. Totodată, compania va trebui să proiecteze un sistem adecvat de management integrat al deşeurilor, care să asigure conformarea cu aceste directive, să elaboreze raportul de evaluare strategică şi de mediu, ghidurile de bune practici pentru autorităţile locale şi să organizeze o conferinţă de prezentare a acestui proiect.

Una dintre societăţile care fac parte din grupul Fichtner Environment apare în referatul procurorilor privind o licitaţie referitoare la gestionarea deşeurilor la Bistriţa Năsăud. Dosarul vizează fosta conducere a Consiliului Judeţean, iar numele lui Ioan Oltean este vehiculat în stenograme.

Luni, 25 aprilie 2016, este ziua în care Ministerul Fondurilor Europene a rămas fără ministru, după ce Aura Răducu şi-a prezentat demisia din funcţie. În aceeaşi zi, însă, instituţia a atribuit un contract în valoare de 1.547.855 de lei fără TVA unei firme bucureştene, selectată pentru elaborarea şi livrarea unui plan naţional de gestionare a deşeurilor, în condiţiile cadrului legal şi ale ghidului pentru elaborarea planurilor de gesionare a deşeurilor.

 

Numele lui Ioan Oltean, invocat în negocierea câştigării licitaţiei la Bistriţa

În această afacere, potrivit aceluiaşi referat, a intrat şi Anton Vlad (decedat între timp), care deţinea, la vremea respectivă, funcţia de consilier judeţean din partea Partidului Naţional Liberal. Coincidenţa face ca Anton Vlad să fi deţinut, până în anul 2002, funcţia de secretar de stat în Ministerul Mediului, cunoscându-i, astfel, pe Mihai Mircea Cozariuc şi pe Radu Dan Păunescu. Procurorii susţin chiar că Vlad i-ar fi susţinut pe cei doi să obţină de la Consiliul Judeţean Bistriţa Năsăud contracte de lucrări în legătură cu Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, prin intermediul companiei Interdevelopment SRL. „După apobarea proiectului pentru Consiliul Judeţean, Mihai Mircea Cozariuc îl contactează telefonic pe Anton Vlad, căruia îi spune că sunt interesaţi de contractul privind «asistenţa tehnică şi supervizări», motiv pentru care a apelat la sprijinul acestuia pentru a intermedia o întâlnire a reprezentanţilor SC Inter-development SRL cu preşedintele Consiliului Judeţean, Liviu Rusu”, se arată în actul de punere sub acuzare.

Cităm din referat: „Cozariuc îl întreabă dacă trebuie vorbit direct cu «Olteambrienu» (Ioan Oltean – n.red)”. „În 7 mai, Cozariuc a fost contactat telefonic de Anton Vlad, care i-a comunicat numărul de telefon al lui Ioan Oltean”, urmând ca acesta să aibă o întâlnire cu Radu Dan Păunescu. „Nemulţumiţi de pretenţiile formulate de preşedintele Consiliului Judeţean, prin intemediul lui Anton Vlad, Păunescu şi Cozariuc au decis să opteze doar pentru adjudecarea unei singure licitaţii, organizată în data de 22 decembrie 2009, în schimbul unui comision de 5%”, spun anchetatorii. Într-un final, consorţiul din care făceau parte Interdevelopment SRL şi o companie din Germania nu a mai primit niciun contract, deoarece, spun aceiaşi procurori, au refuzat să achite comisioanele. Toate aceste informaţii apar, aşa cum precizam mai sus, în referatul cu propunerea arestării preventive a preşedintelui de atunci al Consiliului Judeţean Bistriţa Năsăud, Liviu Mihai Rusu.

Procurorii mai susţin că Lazăr Popescu, Ioan Andreica şi Ioan Claudiu Sabău au pretins de la reprezentanţii consorţiului suma de 354.000 de euro, reprezentând 5% din valoarea unui contract care viza reabilitarea şi închiderea depozitelor de deşeuri urbane, precum şi a celor rurale neconforme în judeţul Bistriţa Năsăud.

 

Referat DNA: Interdevelopment, firmă clientelară

Totul sună foarte tehnic, foarte oficial şi extrem de european. În România, însă, lucrurile stau ca în România. În anul 2012, cu două luni înainte de alegerile locale, procurorii DNA Bucureşti i-au pus sub acuzare pe fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ioan Andreica, pe preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean Bistriţa Năsăud, Liviu Mihai Rusu, pe consilierul judeţean Adrian Palade, şi pe afaceriştii Lazăr Popescu, Ioan Claudiu Sabău şi Mihai Stănescu. Cercetările au vizat infracţiuni de trafic de influenţă, dare de mită, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, instigare la spălare de bani, luare de mită, fals în documente în dauna bugetului Uniunii Europene, fals intelectual la Legea contabilităţii şi exercitarea de comerţ ilegal în favoarea unor firme din străinătate. În 24 martie 2012, cei în în cauză au fost reţinuţi, iar în referatul cu propunerea arestării preventive se arată că, în anul 2009, afaceriştii Lazăr Popescu şi Ioan Claudiu Sabău, cu sprijinul lui Ioan Andreica, au derulat operaţiuni ilegale pentru ca anumite firme, denumite de anchetatori ca fiind „clientelare”, să-şi adjudece în mod fraudulos unele licitaţii publice organizate de Consiliul Judeţean Bistriţa Năsăud. În schimb, cei doi, dar şi complicii lor din administraţie urmau să primească fie bani, fie lucrări subcontractate de firmele câştigătoare. Procurorii spun că, în anumite situaţii, au fost subcontractate anumite contracte în proporţie de 100%. În special, erau vizate lucrări de proiectare şi de execuţie a drumurilor, canalizare, reabilitare a unor construcții, dar şi de... proiectare şi execuţie a unor centre de management al deşeurilor.

Dosarul de la DNA din anul 2012 include acuzaţii de trafic de influenţă, dare de mită, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, instigare la spălare de bani, luare de mită, fals în documente în dauna bugetului Uniunii Europene, fals intelectual la Legea contabilităţii şi exercitarea de comerţ ilegal în favoarea unor firme din străinătate.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri