Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce spune Alexandru Rafila despre suma alocată pentru mesele pacienților internați

Ce spune Alexandru Rafila despre suma alocată pentru mesele pacienților internați

Suma alocată pentru mesele pacienților internați în unitățile medicale este de 11 lei/zi. Ministrul Sănătății spune că va găsi rapid soluții pentru creșterea normei de hrană însă situația economică este foarte dificilă.

„Sunt convins că vom găsi rapid o soluție pentru pacienții obișnuiți. Suma de 20 de lei reprezintă o creștere semnificativă față de suma de 11 lei, care există în momentul de față”, a spus Alexandru Rafila.

Managerii spitalelor pot suplimenta această sumă în funcție de fondurile disponibile.

„Totuși, trebuie să ne gândim că ne aflăm într-o situație foarte dificilă din punct de vedere economic. Cresc foarte mult cheltuielile cu utilitățile și atunci probabil că spațiul pe care îl au managerii ca să suplimenteze hrana pacienților este foarte mic sau nu există și atunci trebuie să găsim o soluție. Am făcut deja o simulare să vedem care sunt cifrele, câte internări sunt, cât durează, care ar putea fi costurile, astfel încât să putem să ajungem la 20 de lei pentru pacienții standard”, a explicat acesta.

Din suma de 11 lei/zi trebuie asigurate 3 mese pentru bolnavii internați. 

„În spital din cei 11 lei normă de hrană pentru un pacient, regim comun, trebuiesc asigurate 3 mese/zi. Nici măcar nu visăm la ceea ce ar trebui să fie normalul, adică pacientul să își aleagă meniul dintr-o varietate de preparate. În România, în spitalul public, pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu (11 lei / 3 mese), repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul este un răsfăț de care are parte uneori, foarte rar, pacientul cu tuberculoză”, a scris Beatrice Mahler, managerul Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, pe Facebook.

În 2021, suma alocată pentru un pacient a crescut de la 10 la 11 lei.

„E greu, nu mă plâng, dar nu pot să nu mă gândesc cu înfrigurare la GREUL care urmează…Alimentele se scumpesc de la o săptămână la alta, de la pâine, la legume, la carne…cred că fiecare am constant că suma pe care o necesită achiziția de alimente în familie a crescut pentru aceeași cantitate. În spital în scurt timp furnizorii care au acorduri cadru încheiate pentru alimente, vor renunța la acestea, pentru că prețurile din acord nu mai permit furnizarea alimentelor. Sigur, am mai trecut prin astfel de momente la începutul pandemiei când prețurile la materiale sanitate au crescut atât de mult încât furnizorii au refuzat livrarea…și este o reacție normală… dar mă întreb ce vom face în spitale atunci? Cum va arăta masa unui pacient, dacă azi când încă livrarea se face la prețurile vechi, calitatea și diversitatea alimentelor lasă mult de dorit?”, explică aceasta.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri