Din cauza lipsei de potasiu, te poți confrunta nu doar cu iritabilitate, oboseală, ci și cu boli de inimă. Ai nevoie de circa 3,5 g de potasiu pe zi pentru a organismul să mențină echilibrul de fluide și de electroliți din organism, ceea ce ajută la normalizarea tensiunii arteriale, scrie clicksanatate.ro.
Dintre sursele alimentare de potasiu, bananele oferă un aport crescut (400 mg), dar nu este singurul aliment cunoscut ca sursă bună de procurare a acestui mineral.
Avocado
Doar o sută de grame de avocado îți asigură un plus de 480 mg de potasiu. În plus, din avocado îți iei și fibre, grăsimi „bune”, polisaturate și monosaturate.
Spanac
Conține mai mult potasiu decât banana, mai precis 490 mg la suta de grame. Pe lângă potasiu, îți mai procuri din spanac și fibre, fier, vitamine (A. C, B9, K). Dacă vrei să-l adaugi în mâncăruri opărește-l numai două minute în puțină apă clocotită, pentru a nu-și pierde valoarea nutritivă și pentru a evita concentrația de oxalați, toxici mai ales pentru copii.
Fasole boabe și linte
Indiferent de modul în care le prepari, fie că le pui în supe, fie în salate ori mâncăruri, lintea și fasolea boabe sunt excelente pentru scăderea tensiunii arteriale. Fasolea e un ingredient care îți aduce aproximativ 500 mg de potasiu la suta de grame.
Somon
O sută de grame de somon îți oferă 628 mg de potasiu, 2,58 g de acizi grași Omega-3, 25 g de proteine. Cea mai bună variantă de a-l consuma este să-l presari cu ierburi și să-l pui la cuptor sau pe grătar. Alătură-i o garnitură de orez sau o salată de legume pentru a avea parte de o masă cu adevărat plină de vitamine și minerale.
Iaurt
O altă sursă de potasiu la care poate că nu te gândeai este iaurtul. Un pahar de 300 de grame îți aduce aproape 600 mg de potasiu, pe lângă probiotice importante pentru o digestie ușoară.