Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce trebuie să ştii înainte să te apuci de freelancing

Ce trebuie să ştii înainte să te apuci de freelancing

de Oana Portase    |   

Aproape zilnic cochetăm cu gândul să renunţăm la locul de muncă şi să devenim freelanceri. Unii visează la propria afacere, în timp ce alţii vor să lucreze de pe o plajă din Bali. La prima vedere, pare o viaţă lipsită de stres şi de program încărcat, însă banii nu vin aşa uşor, iar în unele cazuri poate însemna chiar mai multă muncă decât un job full time.

 

Casa ta se va transforma în biroul tău dacă vei lucra ca freelancer. Puţini au amenajat acasă un birou separat de unde să-şi facă treaba, ceea ce poate fi o problemă. Va fi greu să-ţi setezi anumite bariere şi să te concentrezi, iar atmosfera confortabilă poate pune piedici productivităţii. Vei fi tentat să stai mai mult pe canapea, să deschizi televizorul, să-ţi pregăteşti ceva de mâncare. Toate acestea depind şi de voinţa fiecăruia. Unii freelanceri mărturisesc că au păţit fix invers. Au muncit cu zilele din pat, în pijama, şi au uitat chiar să mânânce, să iasă la aer sau să facă duş. Nu a mai existat o barieră între muncă şi timpul liber. Specialiştii spun că dacă vrei să munceşti de acasă, ar fi bine să-ţi amenajezi un spaţiu special de lucru şi să-ţi setezi anumite limite.

 

Dacă nu ai propria ta afacere, atunci înseamnă că cineva te va angaja pe termen limitat pentru serviciile tale. Într-un fel sau altul, tot răspunzi în faţa cuiva de ceea ce faci. Contează mult termenii stabiliţi cu clientul şi cât de flexibil este. De aceea, organizarea este esenţială.

 

Cât se câștigă

 

Cele mai populare joburi pentru freelanceri sunt cele legate de fotografie, Relaţii Publice şi Comunicare, lucruri ce ţin de domeniul IT, turism, web design sau crearea de conţinut pentru site-uri. Pe lângă munca propriu-zisă, va trebui însă să te ocupi de acte, de plata taxelor şi impozitelor, de promovare, de întâlniri cu clienţii - asta dacă nu îţi permiţi un contabil sau un asistent.

 

Veniturile pentru un job pot porni de la câțiva dolari şi ajung la mii de euro. De exemplu, dacă eşti fotograf, tot va trebui să-ţi faci o firmă pentru a fi în legalitate. Clienţii îţi vor cere contract şi factură. Dacă oferi servicii de PR, atunci vei avea parte de multă alergătură şi multă muncă în orice colţ al oraşului, mai ales dacă eşti angajat de un client important. Sumele pentru astfel de servicii sunt consistente, însă şi orele de lucru sunt pe măsură, fiind un job destul de complex.

 

Internetul este deja împânzit de site-uri dedicate freelancerilor şi celor care vor să facă microjoburi. Cu ajutorul lor îţi poţi găsi clienţi cu proiecte pe care poţi primi sume importante de bani sau poţi faci mici servicii pentru 5 dolari. Fiverr este un astfel de site unde vei găsi multe microjoburi care pornesc de la aproximativ 5 dolari şi pot urca la câteva sute de dolari. Totul se face prin intermediul platformei, de la comunicare, la plata serviciului. Ce poţi face pentru 5 dolari? Poţi scrie un articol, o scrisoare de dragoste, un CV, poţi crea coperta unei cărţi sau poţi face un banner pentru un site. Pentru sume mai mari, se caută scriitori de romane scurte, editori, designeri de site-uri sau multe servicii ce ţin de domeniul IT.

 

Site-uri ca Fiverr te pun să completezi un fel de document privind domiciliul şi taxele atunci când îţi faci cont, dar acest pas este valabil în special pentru cei din Statele Unite. Banii câștigați pe astfel de site-uri intră automat în contul tău bancar.

 

Cu laptopul în cafenea

Un alt lucru de care trebuie să ţii cont este promovarea. Dacă nu ai o strategie de promovare, un site unde să explici serviciile oferite, un portofoliu de clienţi mulţumiţi, atunci clienţii nu te vor căuta şi rişti să ajungi şomer. Nu demisiona până nu ai un plan bine pus la punct şi ceva experienţă cu câţiva clienţi.

 

Cu siguranţă visul oricui este să fie nomad digital. Adică să lucreze din diverse locuri ale lumii. De pe o plajă din Bali, dintr-o cafenea din Paris sau dintr-un restaurant din Amsterdam. Mulţi au demonstrat că se poate. Poţi face acest lucru dacă munca ta este exclusiv online şi nu depinzi de telefoane şi de întâlniri cu clienţii.

 

Faptul că nu ai un loc de muncă stabil nu înseamnă că nu trebuie să fii organizat. Stabileşte-ţi clar ora de trezire, timpul alocat pentru sport şi micul dejun, timpul alocat pentru verificarea e-mailurilor şi pentru răspunsuri. Apoi, în funcţie de proiectele la care lucrezi, stabileşte câte ore le poţi dedica în ziua respectivă pentru a le duce la capăt în timpul stabilit. Mulţi freelanceri preferă să lucreze din cafenele sau pub-uri, unde atmosfera nu este tensionată ca într-un birou obişnuit, dar nici nu vei fi tentat să tragi de timp.

 

SITE-URILE PREFERATE ALE FREELANCERILOR

www.freelancerit.ro

www.fiverr.com

www.upwork.com

www.toptal.com

www.peopleperhour.com

www.crowded.com

www.craigslist.com

 

 

Viaţa de freelancer pare un vis frumos, însă nu vei avea un venit asigurat şi, cel puțin la început, vei fi propriul tău contabil

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri