Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Ce trebuie să știți dacă luați cățelul în vacanță

Ce trebuie să știți dacă luați cățelul în vacanță

De curând, în viața noastră a apărut un ghem de blană care ne aduce atât de multă fericire încât nici nu concepem să plecăm pe undeva fără el. Cum se apropie perioada concediilor, m-am documentat bine în legătură ce pot să fac ca să avem parte de o vacanță minunată alături de cățelul nostru, Otto. Vă spun și dumneavoastră, pentru că nu se știe când vă va fi de folos.

Vacanțele spontane sunt, de multe ori, cele mai reușite, numai că n-o să puteți face asta dacă aveți un cățel care abia învață ce reguli trebuie să respecte, iar acest proces poate dura și o lună. Evident, prima regulă este legată de obiceiul de a-și face nevoile afară, ca să nu aveți vreo surpriză în camera de hotel. Scoateți-l afară regulat, la aceleași ore, de 3 sau 4 ori pe zi.

„Câinele trebuie să fie obișnuit cu acea cușcă în care va fi trans­portat, dinainte de călătorie. Cumperi o cușcă potrivită, îi faci un culcuș, îi pui acolo jucăria preferată sau mâncare, îl chemi înăuntru și îi dai recompensă. Exersezi așa câte puțin în fiecare zi. Poate dura chiar și 30 de zile până se obișnuiește”, mi-a explicat specialistul în dresaj al clubului Ringstar, Cezar Popescu.

În plus, în perioada în care începeți pregătirile pentru vacanță, trebuie să vă învățați animalul de companie comenzile de bază: „Aici”, utilă ca să preveniți pierderea lui, „Aș­teaptă”, pentru momentele când așteptați la semafor, de exemplu, și „Fui”, care este o negație în limba latină. ”Fui este folosit în dresaj pentru că în comunicarea cu un câine trebuie utilizate cât de puțin cuvinte pe care le folosim acasă, în discuțiile obișnuite, pentru că se bulversează”, a adăugat Cezar care, m-a lămurit că trecerea de la „Nu”, așa cum l-am învățat noi pe Otto, la „Fui” se face treptat, folosind o vreme comanda „Nu Fui”, apoi numai „Fui”.

Transportul cățelului


Cu mașina

Când vă hotărâți să plecați cu cățelul într-o excursie cu mașina, aveți grijă să nu fie primul drum de acest gen pe care îl face micuțul. Are nevoie de timp să se obișnuiască, cu interiorul și cu balansul. Dacă descoperiți că are rău de mașină, care poate să treacă în timp, odată cu vârsta, aveți grijă să nu îi dați să mănânce cel puțin cu 2 ore înainte de plecare. Nu vă speriați! Ca să moară de foame vor trebui să treacă între 3 și 5 săptămâni fără mâncare.

Capacitatea de rezistență a unui câine la drumul cu mașina este de maximum 4 ore, așa că trebuie să faceți opriri în mod regulat, timp în care să îi dați să bea apă undeva la aer, într-un loc liniștit, fără balans. Țineți-l în lesă când îl plimbați și nu-l lăsați niciodată liber, mai ales la benzinărie sau în apropierea unei străzi aglomerate.

Nu lăsați niciodată câinele singur în mașină cu geamurile închise, vara, chiar dacă mașina e parcată la umbra pentru că o să moară. Poate fi lăsat cel mult 10 minute, la umbră, dar cu toate geamurile deschise puțin, pentru a se ventila aerul. În plus, puteți lăsa pe bordul mașinii numărul de telefon, pentru orice eventualitate. ”După ce ați ajuns la destinație, așteptați 30 de minute până când cățelul se liniștește, apoi dați-i în primul rând să bea apă, pentru că din cauza stresului cauzat de mașină a pierdut mult lichid. Să nu-i dați niciodată apă de la frigider! După o oră, două, urmează și mâncarea”, spune Cezar Popescu.

Cu avionul

Atunci când hotărâți să zburați peste mări și țări cu tot cu Azorel, trebuie să verificați regulamentul companiei aeriene cu care plecați. Unele nu acceptă deloc animale de companie la bord, iar procedurile pot diferi în funcție de țara unde vreți să mergeți, dar și de rasa animalului (multe companii nu acceptă câinii din rasele rottweiler și pitbull). În funcție de compania aeriană, cățelul va avea acces în cabina de pasageri, dacă nu depășește 5 kilograme cu tot cu cușcă sau, în alte cazuri, 10 kilograme ori la cală, într-un com­partiment special, aerisit și încălzit.

Înainte de a vă rezerva biletul, interesați-vă la compania aeriană dacă pentru zborul pe care l-ați ales mai este loc și pentru cățel, căci este permis un număr limitat de animale de companie pe aeronavă (între 2 și 3), dar și în legătură cu regulile privind cușca.

Cu trenul

Potrivit CFR Călători, ”transportul câinilor însoțiți este admis numai pentru cei prevăzuți cu botniță, ținuți în lesă pe podeaua vagonului, în compartimente, în vagoane la clasa a 2-a, dacă nici un călător nu protestează”. Câinii de talie mică, ce sunt ținuți în brațe sau cei transportați în cuști, nu vor plăti bilet de călătorie. Pentru un câine ținut liber pe podeaua vagonului se va plăti un bilet în valoare de 50% din tariful standard pentru acea rută. Controlorul sau alte organe autorizate vă pot solicita să prezinți carnetul de sănătate, pentru a verifica dacă ani­­­malul este sănătos.

Cu cățelul la mare

Potrivit Ordo­nan­­ţei de urgenţă nr. 19/2006, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 10.000 lei şi 20.000 lei permiterea accesului cu animale pe plajă, cu excepţia câinilor din dotarea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi a câinilor utilitari ai persoanelor cu dizabilităţi. Dacă nu concepeți să vă despărțiți de prietenul necuvântător nici la mare și aveți bani pentru amendă, iată câteva sfaturi oferite de dresorul Cezar Popescu.

„Înotul e foarte sănătos pentru câini. Dacă se poate să înoate de dimineață până seara, cu atât mai  bine. Dacă aveți un cățel cu frică de apa, exersați acasă înainte să plecați cu el: puneți apă călduță (nu fierbinte!) în cadă, cam cât să îi ajungă până la piept, și jucați-vă cu el. Iar la mare, luați-l cu voi în apă, dar țineți-l mereu în brațe. Jucați-vă cu el în apă cam 5 minute, din 2 în 2 ore”, a spus acesta, adăugând că pentru perioadele de stat pe plajă, animăluțul trebuie să aibă un prosop ud pe care să se așeze.

TRUC

Atunci când vă întoarceți din vacanță, o să observați că prietenul necuvântător este foarte trist, nu-i arde deloc de joacă, ba nici nu prea se atinge de mâncare. Și el, ca și voi, poate suferi de o ușoară depresie la întoarcerea într-un spațiu închis și la viața obișnuită. Ca să îi faceți această trecere mai ușoară, ieșiți cu el mai des afară, apoi diminuați treptat numărul de ieșiri. „Ieșiți 3 zile de câte 4, 5 ori pe zi afară, apoi a 4-a zi de 4 ori, apoi după 2 zile numai de 3 ori”, explică dresorul.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri