Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce vin spumant să alegi pentru diferite deserturi?

Ce vin spumant să alegi pentru diferite deserturi?

Există multe persoane care consideră că desertul potrivit poate fi mai satisfăcător decât masa în sine. Indiferent dacă este vorba de o felie de tort cu ciocolată, de un cheesecake, de un tiramisu ori de o plăcintă de fructe, există un singur aspect care ar putea potența farmecul momentului de după masă.

După cum ai ghicit probabil, este vorba de selectarea vinului potrivit, care să acompanieze gustarea delicioasă pe care o savurezi. Din acest punct de vedere, alegerea sortimentului perfect poate fi o artă ale cărei secrete nu au fost descoperite de foarte multă lume.

Există variate tipuri de vin care pot fi asociate cu momentul dulce de la sfârșitul unei mese, de la sortimentele demidulci, la cele dulci, până la vinurile albe, roșii sau roze. Opțiunile sunt numeroase, însă, în articolul de față, va fi vorba despre ce vin spumant se potrivește cu diferite variante de desert.

Cum alegi un spumant adecvat pentru tipul de desert pe care îl servești?

Atunci când vrei să combini un anumit desert cu un sortiment deosebit de vin spumant, trebuie să ții cont de potrivirea dintre acestea. Cele mai reușite combinații sunt cele în care textura gustării este completată de cea a spumantului ori în care cele două se află în opoziție.

De exemplu, dacă ai pregătit un tort de ciocolată, este recomandat să îl servești alături de un vin spumant alb brut. Fiind o băutură cu un nivel de aciditate crescut, aceasta se va afla în contrast cu textura bogată, cremoasă și fină a tortului de ciocolată. În plus, atât spumantul, cât și ciocolata au un after-taste îndelungat, aspect care va crea o experiență nemaipomenită.

Alt aspect esențial de care trebuie să ții cont se referă la nivelul de zahăr existent în spumantul pe care îl vei servi. Informația această o vei descoperi pe eticheta produsului, sub următoarele denumiri:

 

  • Brut Natural (sub 3 grame de zahăr per litru);
  • Extra Brut (0-6 grame/litru);
  • Brut (sub 12 grame/ litru);
  • Extra Dry (12-17 grame/litru);
  • Sec (17-23 grame/litru);
  • Demisec (32-50 grame/litru);
  • Dulce (peste 50 de grame de zahăr per litru).

 

În funcție de aceste criterii, poți alege băutura potrivită pentru desertul servit. Din acest punct de vedere, experții recomandă ca spumantul ales să egaleze nivelul de zahăr din gustarea pregătită. De exemplu, dacă servești o tartă de lămâie, aceasta se potrivi cu vin spumant sec sau demisec. Același tip de băutură este recomandat și dacă ai pregătit o salată de fructe.

În schimb, un vin spumant dulce se savurează, de regulă, pe cont propriu. Având în vedere gramajul ridicat de zahăr, o astfel de băutură este considerată de foarte multe persoane un desert în sine. Totuși, există excepții de la această regulă, cum se întâmplă și în cazul spumantului Petalo Amore Moscat, de la Bottega, care se potrivește cu majoritatea deserturilor cu specific italian și internațional.

Dacă pregătești o masă în familie sau dacă ți-ai invitat prietenii în vizită, nu trebuie să neglijezi momentul dulce de după masă. Prepară un desert delicios, care să fie pe gustul musafirilor tăi. În plus, dacă îți dorești să îi impresionezi cu adevărat, accesează magazinul online BeiCeVrei și comandă băutura care să se potrivească perfect cu preparatele servite!

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri