Jurnalul.ro Special Anchete Amenda pentru neplata taxei de drum va veni de la... UDMR

Amenda pentru neplata taxei de drum va veni de la... UDMR

de Ion Alexandru    |   

Şoferii prinşi că au circulat pe drumurile naţionale, fără plata rovinietei sau a taxelor speciale de drum, vor primi prin poştă procesele-verbale de contravenţie tipărite de o companie clujeană controlată de fostul vicepreşedinte executiv al UDMR, Kerekes Gabor, condamnat în dosarul “Privatizărilor Strategice”. Firma care va tipări şi împlicui procesele-verbale, pentru CNADNR, va primi, în consorţiu cu Poşta Română, peste 2,2 milioane de euro, timp de doi ani, pentru această activitate. Peste un milion de astfel de procese-verbale vor fi emise în perioada de referinţă a contractului, potrivit caietului de sarcini care a stat la baza încheierii acestei afaceri.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a atribuit, luna trecută, un contract în valoare de aproximativ 2,2 milioane de euro pentru achiziţia operaţiunilor de tipărire, împlicuire şi comunicare a proceselor-verbale de contravenţie emise pe numele deţinătorilor de autoturisme depistate deplasându-se pe drumurile naţionale, fără să plătească taxa de drum, în principal pentru tranzitarea Podului de la Feteşti-Cernavodă.

Astfel, CNADNR a organizat, în data de 15 septembrie 2016, o licitaţie deschisă, în vederea încheierii unui acord-cadru aferent prestării de servicii de imprimare, anvelopare şi comunicare a proceselor-verbale de contravenţie. Este vorba despre cele emise de Centrul de Studii Rutiere Tehnică şi Informatică (CESTRIN), prin programul SIEGMCR, pentru încălcarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 15/2002, privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.

La licitaţie s-a înscris un singur ofertant, în speţă asocierea dintre compania clujeană SC Zipper Services SRL şi Compania Naţională Poşta Română SA, societatea din Cluj-Napoca fiind liderul asocierii. Aceasta a fost şi oferta declarată câştigătoare, autoritatea contractantă atribuind contractul exact la preţul stabilit iniţial, de 8 milioane de lei fără TVA, pentru o perioadă de doi ani de prestare a acestor servicii.

Un milion de procese-verbale în următorii doi ani

Potrivit caietului de sarcini care a stat la baza atribuirii acestui contract, CNADNR estimează că, în această perioadă de doi ani, va emite nici mai mult, nici mai puţin de un milion de procese-verbale de sancţionare pentru circulaţia fără rovinietă sau pentru tranzitarea, fără plata taxei speciale, a unor sectoare de drum.

Asocierea companiei private clujene cu Poşta vizează, conform documentelor, două segmente ale contractului. Pe de o parte, CESTRIN va redacta personal datele necesare imprimării şi anvelopării scrisorilor ce urmează a fi emise către contravenienţi, date ce vor fi urcate pe un server FTP sub forma unor fişiere electronice. De aici, SC Zipper Services SRL Cluj-Napoca la va descărca, le va tipări şi, în termen de patru zile, are obligaţia de a retransmite către CESTRIN primele teste, în plic, cu confirmare de primire, pentru a primi bunul de tipar. Mai departe, firma privată va finaliza imprimarea citaţiilor de aplicare a contravenţiilor emise de CNADNR pe o singură pagină fiecare, în format A4, pe care le va împlicui. Tot compania privată va sorta procesele-verbale în pachete, grupate pe agenţii constatatoare, iar, în următoarea zi lucrătoare, va preda CESTRIN toate materialele tipărite.

Pasul următor este acela în care CESTRIN scanează fiecare document în parte, pe care îl urcă din nou pe serverul FTP, de unde vor fi preluate pentru a doua oară de către compania privată din Cluj-Napoca, şi care vor fi “printate cu cerneluri de calitate superioară care, în contact cu mediul umed, să nu ducă loa împrăştierea acesteia pe hârtie”. Aceste procese-verbale urmează a fi anvelopate individual, în plicuri prevăzute cu fereastră care să permită vizibilitatea codului de bare, a destinatarului şi a adresei acestuia.

Aici intervine pasul ultim al procesului şi implicarea Companiei Naţionale Poşta Română în această operaţiune. Potrivit caietului de sarcini, comunicarea se va face prin trimiterea recomandată a proceselor-verbale, cu confirmare de primire, în maximum 55 de zile de la data întocmirii lor de către CESTRIN.

Cine se află în spatele firmei clujene 

Liderul asocierii care a pus mâna pe acest contract, SC Zipper Services SRL, face parte din grupul de afaceri Tipoholding SRL din Cluj-Napoca, fondat de fostul vicepreşedinte al UDMR, Kerekes Gabor. Zipper Services SRL a fuzionat, la sfârşitul anului trecut, cu o altă companie a grupului, Zipper Data SRL, pe care a absorbit-o. Potrivit proiectului de fuziune, ambele companii erau deţinute, la acel moment, în proporţie de 50%, de către SC Tipoholding SRL şi compania maghiară Biztonsagi Nyomda Myrt, care derulau, până la momentul fuziunii, în mare parte, acelaşi tipuri de servicii, respectiv de tipărire, personalizare, anvelopare de documente şi de expediere a acestora pe cale poştală.

La momentul iniţierii proiectului de fuziune a Zipper Services SRL cu Zipper Data SRL, asociatul comun al acestora, Tipoholding SRL, era implicat, la rândul său, într-o fuziune distinctă, în sensul că Tipoholding, împreună cu SC DBR Factor SRL, au fost absorbite de o altă companie a grupului, SC Tipo Offset SRL, fuziune care s-a finalizat în data de 30 septembrie 2016.

Tipoholding SRL Cluj-Napoca era deţinută, în anul 2006, potrivit informaţiilor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, de către omul de afaceri clujean Teodor Colţea şi de liderul de atunci al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, Kerekes Gabor, fost secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor.

La momentul absorbirii de către Tipo Offset SRL, Tipoholding SRL era deţinută de către companiile maghiare Dijbeszedo Holding ZRT şi EPDB Nyomtatasi Kozpont Zartkouruen Mudoko Resvenytarsasag, având aceiaşi asociaţi pe care îi avea şi cealaltă companie absorbită, DBR Factor SRL.

Acelaşi grup a tipărit rovinietele în perioada 2003-2009

Tipoholdinf SRL, compania fondată de către vicepreşedintele UDMR Kerekes Gabor, a fost catalogată, în urmă cu câţiva ani, de presă, ca fiind o afacere maghiară care a supt de la statul român toate contractele privind tipărirea rovinietelor, începând cu anul 2003, de când a apărut acest mijloc de plată a utilizării drumurilor publice din România. În 2007, CNADNR a achiziţionat, pentru perioada 2008-2009, aproximativ 23 de milioane de roviniete cu valabilitatea de şapte zile şi o lună, şi alte 8,5 milioane de roviniete cu valabilitatea de un an, la un pret de 47,22 milioane de lei cu TVA. Singurul ofertant care a întrunit condiţile impuse în caietul de sarcini a fost SC Tipoholding din Cluj-Napoca. La acel moment, pe lângă vicepreşedintele UDMR Kerekes Gabor şi omul de afaceri Teodor Colţea, la această companie mai deţinea acţiuni, indirect, şi magnatul Dinu Patriciu, prin tipografia Garamound, care deţinea 1% din participaţiile Tipoholding.

Presa economică a publicat, la vremea respectivă, faptul că Tipoholding a derulat toate contractele CNADNR din România referitoare la roviniete, de la apariţia acestora, din anul 2003, iar numai unul dintre contractele din 2007 a scos din bugetul CNADNR 900.000 de lei pentru realizarea a 2,3 milioane de roviniete.

Societatea căreia i-a fost atribuit contractul este controlată de fostul vicepreşedinte executiv al UDMR condamnat în dosarul “Privatizărilor Strategice

Condamnat în dosarul “Privatizărilor Strategice”

Numele lui Kerekes Gabor apare în megadosarul “Privatizărilor Strategice”, instrumentat de DIICOT, în care au fost condamnaţi, în ianuarie 2015, la pedepse cu închisoarea, foştii miniştri ai Economiei şi ai Comunicaţiilor, Ioan Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy, alături de afaceristul bulgar Vadim Benyatov Don şi de funcţionarii Dorinel Mucea sau Radu Mihai Donciu.

În noiembrie 2014, vicepreşedintele executiv al UDMR, Kerekes Gabor, a fost reţinut în Germania, în baza unui mandat de arestare în lipsă emis de instanţele din România. Potrivit procurorilor DIICOT, care au instrumentat acest dosar, spionul bulgar Stamen Stancev şi afaceristul Vadim Benyatov Don îl aveau pe Kerekes Gabor drept punte de comunicare cu această formaţiune politică, fiind folosit ca un agent de legătură. În ianuarie anul trecut, Kerekes Gabor a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la o pedeapsă de trei ani închisoare şi patru ani interzicerea unor drepturi civile pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat.

De altfel, acelaşi fost lider al UDMR este menţionat în rechizitoriu ca fiind un agent de influenţă al aprobării, într-o hotărâre de guvern, a proiectului de lege cu privire la vânzarea, către sindicatul petroliştilor condus de Liviu Luca, a 8 procente din acţiunile Petrom.

Fost asociat al consilierului lui Băsescu, Peter Eckstein Kovacs

Kerekes Gabor a fost implicat, de asemenea, într-o afacere media din care făceau parte mai mulţi lideri ai UDMR şi afacerişti celebri apropiaţi de fostul premier Emil Boc. Astfel, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în data de 8 mai 2006, a luat fiinţă compania SC Eureka Media SRL, firmă care a activat în domeniul radioului şi al televiziunii. Societatea a fost fondată, printre alţii, de Peter Eckstein Kovacs, cu un procent de 1,5% din acţiuni. Kovacs a deţinut funcţia de consilier prezidenţial, când la Palatul Cotroceni se afla Traian Băsescu. Vicepreşedintele executiv al UDMR de la vremea respectivă, Kerekes Gabor, deţinea un pachet de 3,5% din acţiunile SC Eureka Media SRL. Un alt asociat care iese în evidenţă este nimeni altul decât afaceristul clujean Zoltan Arpad Paszkany, patronul clubului de fotbal Universitatea Cluj, un apropiat al fostului premier, actual primar al Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. Compania Eureka Media SRL a intrat în insolvenţă în cursul anului 2011.

50% din acţiunile Zipper Services SRL, care a primit contractul pentru tipărirea amenzilor, aparţin unei firme pe nume Tipoholding, al cărui fondator este ex-vicepreşedintele executiv UDMR, Kerekes Gabor, condamnat în dosarul de spionaj instrumentat de DIICOT.

Tipoholding, controlată în prezent de două companii din Ungaria, a deţinut ani de zile monopolul realizării rovinietelor emise de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. Afacerea s-a ridicat la peste 10 milioane de euro.

Subiecte în articol: udmr
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri