Jurnalul.ro Ştiri Observator CFR Călători anunță reducerile pentru studenți în anul universitar 2024-2025

CFR Călători anunță reducerile pentru studenți în anul universitar 2024-2025

de Redacția Jurnalul    |   

Studenții din România beneficiază de reduceri de 90% la transportul feroviar intern, iar cei cu situații speciale pot călători gratuit, în contextul începerii anului universitar 2024-2025.

În anul universitar 2024-2025, CFR Călători anunță că va continua acordarea reducerilor de transport pentru studenții de la instituțiile de învățământ superior acreditate din România.

Studenții cu vârste de până la 30 de ani primesc de bilete de călătorie și abonamente lunare cu o reducere de 90%, valabile pe toată durata anului. Aceștia pot călători nelimitat pe distanțe de până la 300 km, după cum urmează:

– bilete de călătorie cu reducere 90%;

– abonamente lunare cu reducere 90% cu număr nelimitat de călătorii, pe distanțe până la 300 km.

Studenții cu unul sau ambii părinţi decedaţi, dar şi cei proveniţi din centrele de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal beneficiază de:

– bilete de călătorie cu reducere 100%

– abonamente lunare cu reducere 100% cu număr nelimitat de călătorii, pe distanțe până la 300 km.

„În cazul călătoriei la clasa 1 sau la vagon de dormit-cuşetă, studenții vor achita integral diferențele tarifare. Excepție fac studenții din anii terminali pentru care instituţia de învăţământ a scris «an terminal» în dreptul anului universitar 2023-2024, aceștia nu mai beneficiază de facilitățile aferente începând de marți. În ceea ce-i privește pe studenții din anul I, până la primirea legitimației de student pentru reducere/gratuitate la transport, pot beneficia de reducerile aferente numai în baza adeverinței, în original, pentru anul universitar 2024-2025 de unitatea de învățământ, până la data de 30 noiembrie 2024”, anunță de asemenea, CFR Călători.

De la data de 01 decembrie 2024, reducerile date studenților (inclusiv și celor din anul I) la călătoria cu trenul (bilete/abonamente lunare) se vor da numai în baza legitimației de student pentru reducere/gratuitate la transport vizată pentru anul universitar 2024-2025.

Aplicația de cumpărare a bilete va include, începând de marți, opțiunea achiziționării biletelor/abonamentelor online aferente studenților beneficiari de gratuitate.

Aceștia trebuie să își creeze un cont personal de utilizator, iar după autentificarea pe cont este necesară înregistrarea ca student prin completarea datelor specifice (facultate, serie legitimație, etc.), urmând ca în final (după ce datele sunt confirmate de către facultate) să primească pe e-mail ID-ul de student cu care va putea ulterior să își ia biletele online.

În baza ID-ului obținut prin crearea profilului de utilizator direct pe site-ul CFR Călători sau de la casele de bilete, toți studenții – atât cei ce au gratuitate, cât și cei care beneficiază de reducere 90%, pot obține legitimații de călătorie prin canalele de vânzare, astfel:

Bilete de călătorie gratuite /cu reducere 90%: de la casele de bilete din stațiile și agențiile CFR Călători cu personal propriu; în tren, de la personalul de tren, numai bilete de călătorie valabile la trenul curent și eventual la următorul tren de legătură, în următoarele situații: stația cf de urcare nu este deschisă activității de vânzare cu personal propriu CFR Călători; îmbarcarea se face în afara orelor de program de la casa de bilete a stației; de la automatele de bilete ale CFR Călători; online direct de pe site-ul www.cfrcalatori.ro sau prin aplicația descărcabilă pe telefon ca document pdf.electronic sau tipărit pe hârtie cu cod QR.

Abonamente de călătorie lunare gratuite / cu reducere 90%, cu număr nelimitat de călătorii: de la casele de bilete din stațiile și agențiile CFR Călători cu personal propriu; de la automatele de bilete ale CFR Călători; prin aplicația descărcabilă pe telefon, sub formă de cod QR cu elemente dinamice.

CFR Călători avertizează că pentru studenții beneficiari de gratuitate, pe verso legitimaţiei de student pentru reducere/gratuitate la transport trebuie să existe înscrierea ”Gratuitate”, semnătura, respectiv ștampila instituției de învățământ superior într-o căsuță separată față de viza de valabilitate.

La verificarea călătoriei în tren, în cazul în care studenții nu prezintă documentele necesare (legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport, în original, vizate sau adeverința care atestă calitatea de student în anul I, în original, plus un act de identitate), vor fi consideraţi ca fiind fără bilet/abonament şi vor fi trataţi conform legislaţiei în vigoare.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: cfr abonamente reduceri studenti
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri