Jurnalul.ro Ştiri Politică Cine sunt sfetnicii lui Iohannis la Cotroceni 

Cine sunt sfetnicii lui Iohannis la Cotroceni 

de Sînziana Duţă    |   

Unsprezece consilieri prezidențiali și alți unsprezece consilieri de stat de stat îl sfătuiesc pe Klaus Iohannis şi au grijă ca discursul şi imaginea preşedintelui să fie impecabile. Echipa de sfătuitori de la Cotroceni este formată din foști miniștri, oameni apropiați de PNL și „tehnocrați”, însă numele sfetnicilor lui Iohannis nu sunt foarte cunoscute publicului larg. 

Dintre toți oamenii care au grijă de imaginea și discursul președintelui, cea mai mare vizibilitate o are purtătorul de cuvânt, Mădălina Drobrovol­schi. Fosta jurnalistă a moderat înfruntarea finală dintre fostul primar al Sibiului și fostul premier Victor Ponta în campania electorală din 2014. Dobrovolschi a lansat şi o carte despre acest episod din cariera sa. Este căsătorită cu pilotul Emil Drobrovolschi, cel care pilotează multe dintre zborurile aeronavelor cu care se depla­sează șeful statului. În calitate de consilier prezidențial, fostul comisar european pentru multilingvism Leonard Orban coordonează dome­niul afacerilor euro­pene. Chiar dacă este considerat un „tehnocrat”, el a fost desemnat secretar de stat în Guvernul Tăriceanu şi ministru al Afacerilor Europene în cabi­netele Boc, Ungureanu și Ponta. Fratele său este liberalul Ludovic Orban, candidatul la șefia PNL cotat cu prima șansă înainte de Congres. Între 2010 şi 2011, Leonard Orban a fost consilier prezidențial pentru afaceri europene al președin­telui Traian Băsescu, iar în 2002 a fost decorat cu „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru contribuţia adusă la aderarea României la NATO. 

Generalul Ion Oprişor şi axa „Rusia-Turcia-Iran” 

General în rezervă şi expert în doctrine militare, Ion Oprişor conduce la Cotroceni departamentul Securităţii Naţionale. Oprişor este cel care a gafat recent, spunând că „axa Rusia-Turcia-Iran” complică situaţia de securitate în zona Mării Negre. Pus în încurcătură de „axa răului”, Iohannis i-a trimis pe jurnalişti la Oprişor să le explice ce a vrut să spună. La departa­mentul Securităţii Naţionale lucrează şi fostul ministru al Apărării și Internelor Constantin Dudu Ionescu. Acesta ocupă funcţia de director al Oficiului Informații Integrate. După ce a părăsit PNȚCD, Dudu Ionescu a trecut la Partidul Conservator, iar în 2008 a candidat din partea PD-L pentru un mandat de deputat. De poziţia lui Iohannis în politica externă se ocupă fostul ministru al Exter­nelor, Bogdan Aurescu. Diplomat de carieră şi doctor în ştiinţe juridice, Aurescu predă Drept internaţional la Universitatea din Bucureşti şi este membru al Curţii de Arbi­traj de la Haga şi supleant în Comisia de la Veneţia. Istoricul Andrei Muraru este cel care coordonează relaţia Cotroce­niului cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă. Muraru a fost președinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER) şi s-a remarcat prin demararea investigațiilor împotriva torți­onarilor regimului comunist. A fost consilier în cadrul cancelariei premierului Călin Popescu Tăriceanu, iar în 2014 a candidat pentru un loc de europarlamentar pe listele PNL. 

Pralong, de la Fundația Soros la Emil Constantinescu 

Sandra Pralong este consi­lier de stat la Departamentul pentru Relația cu românii din Diaspora. Ea a mai fost consi­lier prezidențial în mandatul lui Emil Constantinescu, iar în 2012 a candidat pentru Senat din partea PNȚCD, fără succes însă. La începutul anilor 90, Sandra Pralong (pe numele său adevărat Sandra Marilyn Andreea Budiş) a pus bazele Fundației pentru o Societate Deschisă pe care a condus-o până în 1993. Înainte de reve­nirea în ţară, Pralong a fost directorul de promovare al săptămânalului internaţional Newsweek, la New York (1988- 1990). În ceea ce privește problemele constituționale, președintele este consiliat de Simina Tănăsescu, profesor de drept constituțional și euro­pean la Universitatea Bucu­reşti. 

Subiecte în articol: klaus iohannis
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri