Cei mai mulți acuză, de mulți ani, atacuri din partea altor copii sau a adulților, devenind victime ale bullying-ului sau violenței. De asemenea, majoritatea acestor copii se raportează la nevoile de bază pentru a supraviețui și își doresc să fie fericiți, punând pe plan secund nevoile culturale sau educaționale. Salvați Copiii România întărește programul de sprijin socio-emoțional pentru copiii rămași singuri în țară, acesta fiind deja un segment foarte bine reprezentat, din totalul minorilor din România.
Migrația forței de muncă generează, de peste 25 de ani, un fenomen social care afectează în primul rând copiii familiilor din care cel puțin un membru este plecat să muncească în străinătate. Problemele copiilor care au ambii părinți plecați din țară sunt monitorizate de mulți ani și pentru a veni în ajutorul lor, ONG-urile au lansat o serie de programe și proiecte.
O astfel de inițiativă aparține și Organizației Salvați Copiii, care acum lansează un nou program de sprijin pentru care a realizat o anchetă, astfel încât să poată identifica principalele nevoi ale acestor minori. Rezultatele anchetei arată că cei mai mulți dintre copiii rămași în țară, în urma migrației economice a unuia sau a ambilor părinți, apreciază că nevoia de sănătate este prima prioritate pentru ei, urmată de sentimentul de siguranță şi de acoperirea nevoilor materiale de bază – conform Organizației.
„Pentru a evalua prioritățile copiilor ai căror părinţi muncesc peste hotare, incluşi în programele Salvaţi Copiii, acestora li s-a cerut să evalueze patru categorii de nevoi sau arii de interes - educație și formare profesională, relațiile cu cei din jur, activități și stare generală de bine -, fiecare arie de interes fiind explorată prin intermediul mai multor întrebări. La nivel general, cel mai mare punctaj (mediu) a fost acordat următoarelor nevoi: Stare de sănătate - să ai o stare de sănătate bună – 4,52%; Sigurantă în relațiile cu ceilalți - să te simţi în siguranţă în relaţiile cu ceilalţi, acasă şi nu numai (să nu fii expus la violenţă acasă, să nu fii hărţuit pe internet etc.) - 4,44%; Acoperirea nevoilor materiale de bază - să ai tot ce îți trebuie (cum ar fi haine, mâncare) și să locuiești într-o casă confortabilă – 4,44%; Fericire - să fii fericit – 4,43%”, arată studiul.
Cultura și ecologia, pe ultimul loc
Cele mai mici punctaje medii au fost acordate participării la activități culturale și ecologice și accesului la tehnologie și internet (3.94). „Copiii care nu-și au părinții alături, zi de zi, pentru că aceștia sunt nevoiți să muncească în alte țări, simt o responsabilitate crescută și se tem să nu fie puși în situații în care să le fie afectate siguranța și sănătatea. Dincolo de sprijinul socio-economic, ei au nevoie de integrare educațională, de sprijin emoțional și de siguranța că nu sunt singuri, chiar dacă părinții lor nu sunt acasă”, a explicat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.
Riscul pentru acești copii este acela de a abandona școala și de a avea acces redus la valorile culturale, inclusiv la o carieră profesională care să le asigure un trai mai bun la maturitate. Tocmai de aceea, acești copii au nevoie de o „punte” către educație și viață culturală.
La inițiativa Organizației Salvați Copiii România, minorii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate din patru judeţe - Dâmbovița, Neamţ, Tulcea şi Olt - sunt integrați în programe complexe de sprijin psiho-socio-educațional, în cadrul unui proiect destinat unui număr de peste 27.000 de beneficiari, copii şi adulţi. Pentru 2.000 dintre beneficiari, programul e sprijinit de Kaufland România, prin activităţi de suport educaţional, emoţional şi social adresate copiilor şi persoanelor în grija cărora au rămas sau a părinţilor copiilor. Activitățile sunt organizate în mai multe localităţi din mediul rural din cele patru judeţe. Echipele locale formate din psihologi, cadre didactice şi asistenţi sociali oferă servicii beneficiarilor, cu sprijinul voluntarilor implicaţi în program.
Județele cel mai grav afectate
Conform studiului naţional cu privire la situaţia copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate realizat de Salvaţi Copiii România în 2022, Regiunea Sud Muntenia care include judeţul Dâmboviţa are cel mai mare procent al copiilor cu părinţi plecaţi din totalul populaţiei de copii, respectiv 20,3% din copiii din regiune (în medie unu din cinci copii), 107.150 de copii.
Conform datelor oficiale ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (subdimensionate), peste 17% dintre copiii cu părinţii plecaţi din regiune se află în judeţul Dâmboviţa, al doilea judeţ din regiune în ceea ce priveşte acest număr. În regiunea Nord-Est Moldova, județul Neamț - , al treilea judeţ din regiune în ceea ce priveşte acest număr din regiunile României, cu aproape 17%.
În Regiunea Sud-Vest Oltenia, peste 17% dintre copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate sunt din judeţul Olt, iar în Tulcea sunt 12,1% din totalul copiilor din regiune (unu din opt copii). În cadrul regiunii Sud-Est, aproape 14% dintre copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate sunt din judeţul Tulcea, conform statisticilor oficiale.