Pe Wikipedia, Elena Lasconi are o pagină cu profilul de candidat mult mai scurtă decât cea a lui Călin Georgescu. Născută pe 20 aprilie 1972, în Hațeg, județul Hunedoara, a obținut licența în anul 2001, deși a terminat studiile liceale în 1990.
După ce s-a descoperit că a făcut „o facultate de apartament” de la Deva, Lasconi a povestit cât de greu i-a fost, ca femeie, să facă față cerințelor vieții profesionale ca reporter la PRO TV Deva și ca tânără mamă, după ce nu a reușit să intre la facultate și a trebuit să aleagă o filială locală a unei universități particulare, dar examenele erau oricum foarte grele... La facultatea particulară din Deva, șefa USR a avut media generală sub 7, iar la foarte multe materii a trecut cu media 5.
Votanții USR au ignorat aspectul legat de studii, pentru că Elena Lasconi a făcut carieră în televiziune, apoi a fost votată de două ori de locuitorii din Câmpulung Muscel, fiind considerată o primăriță foarte bună.
Din 2020, Elena Lasconi este primarul municipiului Câmpulung, funcție pe care a câștigat-o ca reprezentantă USR, iar ulterior a obținut un nou mandat în alegerile locale din 2024. Înainte de a intra în politică, a avut o carieră de peste două decenii în televiziune, lucrând ca prezentatoare și corespondentă la Pro TV între 1995 și 2019.
Aleasă președinte USR, cu majoritate de voturi
Pe 26 iunie 2024, a devenit președinta USR, după ce a câștigat alegerile interne cu 68,14% din voturi, devansând alți candidați, precum Cristian Seidler și Radu Hossu. În discursul său, Lasconi a subliniat nevoia de reconstrucție a partidului și de consolidare a democrației în România – folosite și în acetuala campanie electorală, mai ales după rezultatele alegerilor din primul tur pentru prezidențiale – poziționându-se în opoziție cu Georgescu, reprezentantul suveranismului prorus și antieuropean.
Profilul de candidat de pe pagina Wikipedia o zugrăvește ca pe o personalitate marcantă a societății românești, cu vaste cunoștințe de muzică rock: „Elena Lasconi a avut o carieră diversificată înainte de a intra în politică. De profesie economist, aceasta și-a început activitatea profesională în mass-media, lucrând la posturi locale de radio din județul Hunedoara. Primul său loc de muncă a fost la Radio T5ABC din Hațeg, unde a fost crainică și DJ, dedicându-se emisiunilor tematice de muzică rock, incluzând trupe ca Pink Floyd și Dire Straits. Ulterior, și-a continuat activitatea în radio la două posturi locale din Deva și Petroșani, ambele afiliate Radio 21 (actualmente Virgin Radio România)”, aflăm din descrierea oficială.
Relații tensionate în familie
Elena Lasconi s-a remarcat, în această campanie electorală, și prin dualitatea sa, poziționându-se cumva nefiresc între aspirațiile comunității LGBT și ale progresismului, dar promovând în același timp valori tradiționaliste, conservatoare. Votanții au remarcat și cele două cruci pe care le-a afișat ostentativ în noaptea alegerilor prezidențiale.
Pe această temă a avut și un conflict cu propria ei fiică, membră a comunității LGBT, care anul trecut s-a dezis de mamă, atunci când Elena Lasconi a declarat că a votat la referendum pentru familia tradițională.
Oana Lasconi și-a atacat violent mama, după ce a aflat că aceasta votase în favoarea familiei tradiționale, declarând: „sunt absolut dezgustată că mama mea a votat DA, la referendumul Coaliției pentru familie pentru a susține așa-zisa familie tradițională între un bărbat și o femeie. Sunt dezgustată și dezamăgită”.
În ultima perioadă, relația dintre Elena Lasconi și fiica ei s-a schimbat în bine, iar Oana și-a susținut mama la alegerile prezidențiale.