Jurnalul.ro Ştiri Politică Cîrstoiu, ironii la adresa lui Dan: Rolul nostru nu e să spunem că apa caldă va veni a doua zi

Cîrstoiu, ironii la adresa lui Dan: Rolul nostru nu e să spunem că apa caldă va veni a doua zi

de Redacția Jurnalul    |   

Profesorul Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a prezentat, duminică, planul de termoficare pentru București și a spus, între altele, că rolul său și al echipei nu e să spună că „apa caldă ca veni a doua zi”, lucru pe care bucureștenii l-au auzit în 2020 de la Nicușor Dan.

Cărstoiu a spus că azi prețul gicacaloriei în București este de aproape 1000 de lei și că partea de subvenție este reprezentată de 65%.

„Vă informez că în Primăria Generală a Capitală ar fi trebuit să plătească, în anul 2023, 1,8 miliarde de lei subvenții. Bugetul Primăriei Generale pentru anul trecut a prevăzut doar o plată de 1,1 miliarde de lei, adică rezultă un deficit real de 700 de milioane de lei care ar fi trebuit plătit de Primăria municipiului București către Termoenergetica. Asta înseamnă un deficit din start de 700 de milioane de lei, ceea ce va împinge cele două companii într-o perioadă foarte dificilă tocmai prin ineficiența acestei relații între Primărie – Termoenergetica și Elcen. Această situație poate duce la intrarea din nou în insolvență a celor două companii, cum a fost în trecut, cu atât mai mult cu cât Primăria – deși i s-a cerut acest lucru – nu a generat un audit pentru a putea face aceste plăți”, spune Cîrstoiu.

Acesta a precizat că trebuie avute în vedere soluțiile energetice ale orașului, aceasta fiind o zonă cu soluții energetice destul de sărace.

„Trebuie privit și din prisma inexistenței unui PUG al Capitalei. Este inexistent, deși de 4 ani auzim de el. Nu putem vorbi astăzi de această hartă GIS în PUG care ne-ar da informații absolut concrete și de o importanță majoră pentru rețelele de termoficare. Discuțiile despre trendul zile în materie de energie: decarbonarea este de bază. Noi vorbim în continuare despre soluții ale problemelor de bază ale oamenilor, iar rolul nostru nu e să venim să spunem că apa caldă va veni a doua zi cum ați mai auzit, ci am putea aveam rolul de a spune că prin eficiența noastră și prin dialog constructiv vom putea oferi oamenilor o adminsitrație care aduce căldură în sufletele lor”, a mai spus candidatul PNL - PSD.

Cătălin Cîrstoiu a mai spus că în privinaț termoficării, Bucureștiul anului 2024 „este exact în aceea și situație ca acum 10 ani”, cu rchipamente și rețele vechi în proporție de 90%.

„Din punct de vedere financiar vorbim despre o datorie a Termoenergetica față de Elcen care este de aproape 1 miliard, sunt sumele restante plus penalități. Vorbim despre avarii frecvente, mulți dintre oameni ajung acasă, constată că nu au apă caldă, nu au apă rece, nu au căldură, au un copil mic și nu au cu ce să îl spele, vorbim de întreruperi neanunțate, fără predictibilitate în ceea ce privește alimentarea cu apă caldă, vorbim de un consum crescut de gaze naturale, despre un preț de 1000 de lei al gigacaloriei, cu subvenție de 65%. Vă dau exemplu Oradea, un oraș care a știut să își găseascăc soluții: prețul gigacaloriei este 350 de lei, față de 1000, cu subvenții de 15%, față de subvenții de 65% Sunt 4000 de conducte în subteran, 1000 de kilometri în conducte principale și 3000 în conducte secundare, ritmul de schimbare de 100 de km în 4 ani ne aduce la 40 de ani de acum înainte în a schimba conducte, lucru absolut necesar, dar nu în ritmul acesta”, a mai spus Cîrstoiu.

Potrivit medicului candidat, consumul în București este mai mare decât producția de energie. Din cele 858.000 de locuințe existente în București, 560.000 sunt branșate la sistemul centralizat de termie. 17% încă folosesc încălziri individuale: gaze, lemne sau alte materiale combustibile, restul fiind bazate pe centrale de locuință.

 

Subiecte în articol: cirstoiu apa calda nicusor dan
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri