Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Citricele - ce beneficii au și când nu sunt recomandate

Citricele - ce beneficii au și când nu sunt recomandate

Fie că vorbim despre portocale, mandarine, grepfrut, clementine sau pomelo, citricele se află în topul preferințelor oricui, în materie de fructe. Gustul dulce-acrișor și parfumul inconfundabil fac citricele să fie foarte căutate, în special în sezonul rece. În afara consumului ca atare, citricele sunt folosite în nenumărate rețete culinare și reprezintă un ingredient deosebit în prepararea unor deserturi sau chiar a unor feluri principale. Dar, în afară de gustul și aroma deosebit de ofertante, citricele oferă foarte multe beneficii pentru sănătate.

Cum susțin citricele sănătatea organismului?

Majoritatea citricelor au în compoziția lor concentrații ridicate de vitamina C, vitamina A, magneziu, acid folic, potasiu și vitamine din complexul B, ceea ce le face o adevărată oază de sănătate, atunci când sunt consumate corespunzător. Conținutul ridicat de antioxidanți susține, în primul rând, sistemul imunitar și, conform unor studii de specialitate, are o contribuție însemnată în prevenirea anumitor tipuri de cancer. De asemenea, antioxidanții sunt deosebit de eficienți în menținerea sănătăţii inimii și a vaselor sanguine, conferind rezistență și elasticitate arterelor importante. Astfel, prin consumul de citrice, putem menține mai ușor tensiunea arterială în limitele normale.

În susținerea sănătății sistemului cardiovascular intervine și potasiul, regăsit în concentrație mai mare în portocale. El influențează ritmul cardiac, în așa fel încât să nu aibă loc aritmiile, acestea prezentând un real pericol pentru buna funcționare a inimii. În același timp, potasiul joacă un rol important în activitatea neuromusculară, prin participarea la sinteza de proteine musculare.

Vitamina C mai are o funcție notabilă, în afara stimulării sistemului imunitar. Ea este cea care susține absorbția fierului în organism, prevenind astfel apariția anemiei. Așadar, persoanele predispuse la această afecțiune sunt încurajate să consume citrice, mai ales atunci când își administrează suplimente pe bază de fier.

Și sănătatea pielii poate beneficia de pe urma consumului de citrice, întrucât conținutul de vitamina A ajută la prevenirea acneei sau a uscării pielii. Citricele susțin, de asemenea, sinteza de colagen, componentele lor fiind utilizate adesea în suplimente alimentare sau produse cosmetice destinate îngrijirii pielii.

Contraindicațiile consumului de citrice

În primul rând, trebuie amintit faptul că toate citricele au în compoziția lor acid citric, care poate avea un efect iritant asupra mucoasei gastrice. Astfel, consumul lor în cantități exagerate sau de către persoanele cu predispoziție la apariția hiperacidității gastrice poate conduce la reflux gastroesofagian, gastrite sau chiar ulcer. Astfel, este deosebit de importantă consumarea cu moderație a acestor fructe de către persoanele diagnosticate cu afecțiuni manifestate printr-o secreție gastrică crescută.

Grepfrutul are un conținut ridicat de furanocumarine, care inhibă enzima CYP3A4, responsabilă pentru descompunerea anumitor medicamente, precum statinele (recomandate pentru optimizarea nivelului de colesterol), unele antihipertensive (blocantele canalelor de calciu) sau chiar anumite antibiotice (claritromicina). Acest lucru conduce la menținerea unor concentrații plasmatice crescute ale respectivelor medicamente pentru un timp îndelungat, fapt ce poate amplifica reacțiile adverse ale acestora.

Având un conținut ridicat de fibre, citricele pot determina accelerarea tranzitului digestiv, nefiind benefice persoanelor care suferă de sindromul de colon iritabil, diaree cronică sau boala Crohn. În aceste situații, dieta pacienților trebuie să conțină cantități limitate de alimente bogate în fibre, așa cum este cazul acestui tip de fructe, pentru a nu declanșa apariția de scaune diareice, balonare sau crampe abdominale.

 

Deși, în cazul unor persoane, citricele pot provoca mai mult rău decât bine, nu înseamnă că aceste persoane nu le pot consuma sub nicio formă. Este, totuși, foarte important să existe un echilibru în consumul lor, așa cum se întâmplă în cazul oricăror alimente, astfel încât să primeze beneficiile, și nu efectele nedorite.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri