Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie O plantă a ajuns la 30 de lei kilogramul. „Ajunge afară, la export, în diverse forme”

O plantă a ajuns la 30 de lei kilogramul. „Ajunge afară, la export, în diverse forme”

de Redacția Jurnalul    |   

Anumite legume s-au copt mai devreme în acest an datorită ploilor și a zilelor însorite.

Hribii sau mânătărcile sunt o delicatesă, iar pădurile s-au umplut de hribi, crăiţe sau gălbiori după ultimele ploi. Aceștia merg la export și ajung în Germania, Italia, Spania. Hribii au multe beneficii pentru sănătate deoarece sunt bogați în nutrienți, respectiv fibre, vitamine şi antioxidanţi.

Dar specialiştii recomandă să nu culegem singuri din pădure şi să le cumpărăm din locuri autorizate.

O altă atenţionare este aceea de a nu le cumpăra de pe marginea drumului şi nici de pe internet.

"Din păcate, intoxicaţia cu ciuperci este în foarte multe cazuri fatală. Recomand să se informeze foarte, foarte bine. 

Sunt persoane care cunosc foarte bine ciupercile, care au crescut lângă ele, dar vedeţi şi dvs. apar tot felul de mutaţii", atenţionează medicul Ionuţ Pantiş.

Unii culegători apelează la un truc din bătrâni să afle dacă ciupercile sunt comestibile sau nu.

Le opăresc în apă cu sare, în care pun şi o căpăţână de usturoi. Dacă sunt contaminate, ciupercile îşi schimbă culoarea şi, atunci, sunt bune de aruncat, spun cunoscătorii.

Cine nu le culege să le gătească acasă, le duce la centrele de colectare, unde primesc în jur de 30 de lei pe kilogram. 

Şi de acolo, ciupercile iau drumul exportului. Mii de tone de mânătărci ajung, în fiecare an, în Spania, Italia, Franţa sau Germania.

„Ciupercile ajung afară, în diverse forme. Cuburi, congelate, uscate sau chiar şi aşa. 

Noi sperăm la o recoltă bogată ca în alţi ani. Anul trecut a fost unul puţin mai slăbuţ", spune Daniel Sorin Dinu, reprezentant centru de colectare al ciupercilor, potrivit observatornews.ro.

Subiecte în articol: ciuperci hribi
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri