Jurnalul.ro Sport „Clubul a fost condus numai de cămătari. Spaniolii ăștia sunt niște ageamii față de românii de dinaintea lor”

„Clubul a fost condus numai de cămătari. Spaniolii ăștia sunt niște ageamii față de românii de dinaintea lor”

de Adi Munteanu    |   

Azi este o nouă zi „decisivă” la Dinamo: momentul promis de Pablo Cortacero că în contul clubului va intra mărirea de capital de 5 milioane de euro. Desigur, nimeni nu mai crede că acest lucru se va întâmpla. Nici jucătorii, nici antrenorii, nici angajații clubului, nici suporterii-acționari din programul DDB nu cred să spaniolii se vor ține de cuvânt. Fanii fac presiuni ca „Don Pablo” să abandoneze proiectul și să lase clubul suporterilor. Mai mult, DDB negociază direct cu jucătorii micșorarea salariilor și renunțarea la memorii, care ar duce Dinamo într-o situație chiar fără ieșire.

 

21 ianuarie 2021 ar putea fi un nou început la Dinamo. „Câinii” așteaptă „materializarea” unei noi minciuni din partea lui Pablo Cortacero cu o nouă expresie: „Un poco de paciencia, la próxima semana”, pentru a spori presiunea pe investitorii spanioli să plece. Deși sunt acționari minoritari, cu doar 20%, suporterii sunt cei mai activi în club. Ei sunt singurii care au adus bani, au plătit salarii și datorii către terți pentru a se evita depunctarea și pierderea licenței pentru sezonul viitor al Ligii 1. Noua sarcină pe care și-au asumat-o suporterii este convingerea directă a jucătorilor să nu depună memorii și să-și reducă salariile la un nivel pe care-l pot susține suporterii fără sprijin de la spanioli. Majoritatea jucătorilor au renunțat la memorii, mulți au acceptat și diminuarea salariului și s-au declarat alături de fani. Însă toate aceste demersuri vor fi inutile, dacă Pablo Cortacero se va opune și nu va ceda acțiunile. 

 

„Ziua de după” spanioli

În speranța că azi spaniolii vor fi alungați, DDB caută soluții pentru susținerea clubului în perioada imediat următoare. Pe de-o parte există o mobilizare foarte mare pentru a se cumpăra toate biletele de pe Arena Națională, meci de meci, chiar dacă echipa nu joacă acolo sau chiar echipa are meci în deplasare. DDB dorește ca din acești bani, pe care-i vor oferi jucătorilor, să mobilizeze foarte tare echipa și aceasta să nu mai aibă probleme cu retrogradarea, cum s-a întâmplat sezonul trecut. De asemenea, acești bani vor fi contabilizați în club ca aport financiar din partea DDB, astfel încât, dacă spaniolii nu vor veni cu partea lor de capital, vor deveni acționari minoritari. Până acum, fanii-acționari au băgat în club aproape un milion de euro și se preconizează ca în următoarea lună să mai adune un milion. Astfel, cu două milioane de euro aduse de DDB, Pablo Cortacero va fi forțat legal fie să-și aducă și el partea de capital mult promisă, fie să accepte că devine acționar minoritar, fie să plece.

Al doilea plan al suporterilor este aducerea unor oameni care să susțină echipa după plecarea spaniolilor. Acum se fac demersuri pentru atragerea în program a fostului președinte Nicolae Badea. Aici însă, dinamoviștii sunt împărțiți. Unii nu vor să audă de Badea, considerat principalul vinovat de situația care este acum la club, alții l-ar dori măcar pentru o perioadă scurtă, în care vor să-l facă să renunțe la blocarea construirii noului stadion pe locația celui actual. În plus, Nicolae Badea este, în acte, titularul numelui „Dinamo” și pentru folosirea acestuia, suporterii ar trebui să-i plătească și fostului președinte o sumă consistentă de bani. Din ce spun suporterii, Ionuț Negoiță îi achita lui Badea aproximativ un milion de euro pe an pentru folosirea numelui, iar când Negoiță nu a mai achitat suma, Badea a pus sechestru pe acțiunile clubului, datoria ajunsese la circa 2,5 milioane de euro, pe care Negoiță, forțat de situație, i-a achitat din vânzarea mai multor jucători.

 

Lupescu: „Numai cămătari au condus clubul după ’90”

Fost mare jucător al „câinilor”, Ionuț Lupescu a fost extrem de categoric când a explicat situația de la club: „Problemele nu sunt de acum la club. Ele datează de la începutul anilor ’90, de când suite de cămătari au căpușat clubul. În 1990 s-a vândut o întreagă echipă în străinătate, banii, cei mai mulți, «la negru». Aduceți-vă aminte de Vasile Ianul, care avea un maldăr de bani în birou, în cash, bani pe care nu i-a băgat niciodată în conturile clubului. Apoi au venit ceilalți cămătari, care au adus un leu, dar încasau 5-10 lei fără să ajute echipa cu nimic. La ce bani s-au luat pe jucătorii vânduți în străinătate, dacă ar fi fost investiți în club, Dinamo ajungea o echipă de top în Europa. Dar banii au intrat doar în buzunarele acestor cămătari. Față de românii care au devalizat clubul din 1990 încoace, acești spanioli sunt niște bieți amărâți, niște ageamii”, a declarat fostul oficial UEFA.

 

Dinu: „Jumătate din trofee s-au vândut pe internet”

Și altă legendă a lui Dinamo critică vehement fostele conduceri care s-au succedat la club. „Am fost invitat în Turcia la un club, nu un mare club de acolo. Important, dar nu de nivelul Galata, Fener sau Beșiktaș. Ei bine, m-a impresionat muzeul acelui club care nu a câștigat nimic important, nici la nivel local, nici internațional. Dar aveau un muzeu de ți se oprea respirația. Duceți-vă să vedeți muzeul echipei Dinamo. Jumătate din trofee au fost vândute la mica publicitate, mai nou pe internet. Îți vine să plângi, nu alta. Dar asta este dovada clară a incompetenței care a fost în ultimii 30 de ani la vârful lui Dinamo, a furtului, nu mă feresc de acești termeni, pentru că asta este realitatea. Hoția, prostia și incompetența au distrus această echipă, care mai supraviețuiește doar din entuziasmul suporterilor, care strâng meci de meci bani, cumpărând bilete. În rest, sunt numai vinovați. Și Negoiță, și foștii acționari și, mai nou, amărâtul ăsta de spaniol”, a declarat Cornel Dinu.

 

În ciuda avertismentelor lui Cornel Dinu, pe internet apar în continuare obiecte ce au aparținut clubului. „Această minge, de exemplu, este un artefact din muzeu. Este posibil ca și eu, și Lucescu, și Dumitrache să fi atins în acele vremuri acest balon. Cum a dispărut din club?”.

 

Organizarea DDB pentru cumpărarea tuturor biletelor de pe Arena Națională. Fiecare zonă are un sector rezervat

Subiecte în articol: Dinamo Bucureşti
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri