România va deține președinția UE în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019. Acesta e rezultatul devansării cu șase luni a tuturor președințiilor Consiliului UE, în condițiile în care Londra a renunțat să mai asigure președinția semestrială, în perioada iulie-decembrie 2017.
Decizia privind devansarea cu șase luni a tuturor președințiilor a fost adoptată la 26 iulie de Consiliu și stabilește ordinea preluării președinției Consiliului UE până în 2030, se arată într-un comunicat dat publicității la Bruxelles. Procesul de devansare a președințiilor va începe la 1 iulie 2017, mai menționează sursa citată. Astfel, în locul Marii Britanii, care urma să asigure președinția UE în a doua jumătate a anului 2017, conducerea Uniunii va fi asigurată de Estonia. În primul semestru al anului 2017, președinția UE va fi asigurată de Malta. În 2018, Bulgaria va asigura președinția UE în prima jumătate a anului, iar Austria în cea de-a doua. Practic, România va prelua președinția UE de la Austria, la 1 ianuarie 2019, și o va preda Finlandei, care o va exercita de la 1 iulie 2019. Totodată, Consiliul UE a decis să adauge Croația - ce nu era încă membră a Uniunii în momentul fixării calendarului președințiilor -, care ar urma să asigure președinția prin rotație în prima jumătate a anului 2020. Noua ordine revizuită a președințiilor Consiliului este valabilă până în 2030, decizia anterioară acoperind doar intervalul de timp până în iunie 2020. Țara care deține președinția prin rotație are misiunea de a organiza reuniunile statelor membre. Aceasta stabilește agenda discuțiilor și dă astfel un anumit impuls subiectelor tratate. De la 1 iulie 2016, Slovacia asigură această președinție.
Prima consecință concretă a Brexit-ului a fost anunțul Marii Britanii privind renunțarea la președinția prin rotație a Consiliului UE.
“Marea Britanie va fi extrem de ocupată cu negocierile privind ieșirea din UE” – premierul britanic, Theresa May