Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Controale la groapa de la Vâlcea care arde de nouă zile

Controale la groapa de la Vâlcea care arde de nouă zile

de Cristian Anton    |   

Incendiul din Vâlcea readuce în atenţia publică situaţia catastrofală a deşeurilor din România. Ţara noastră a înregistrat în 2015 cea mai mare rata de depozitare a deşeurilor din Uniunea Europeană, de 72%, cu mult peste media UE de 25,6%. Iar aceasta este doar una din cele 68 de gropi neconforme din ţară pentru care Comisia Europeană a dat România în judecată, după ce autorităţile locale s-au dovedit incapabile să le închidă.

124.000 de euro pe zi este amenda pe care o plătim către UE din cauza gropilor neconforme de deşeuri

România trebuia să revizuiască şi să actualizeze planul naţional de gestionare a deşeurilor şi programul de prevenire a generării de deşeuri cel mai târziu în 2013. Ne apropiem de finalul lui 2017, iar autorităţile nu au fost în stare să facă nimic.  Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, declara recent că România are de rezolvat, la momentul actual, 10 proceduri de infringement pe domeniul mediului, marea majoritate pe deşeuri.

Ultimii din Europa

Potrivit estimărilor făcute de autorităţi, noi reuşim să reciclăm 5% din deşeuri, fiind pe ultimul loc la acest capitol în UE. Ministrul Graţiela Gavrilescu vorbea, la un moment dat, chiar de 2-3%. Asta în condiţiile în care România are obligaţia să atingă,  până în anul 2020, un nivel de reciclare de minimum 50% a deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă şi un grad de valorificare de 60%  a deşeurilor de ambalaje. Ministerul Mediului a pregătit legile şi strategia în domeniu după care s-a spălat pe mâini. În comparaţie, Bulgaria, aflată pe penultimul loc la gestionarea deşeurilor, a reuşit să atingă acum un procent de reciclare de 20%.

Pompierii se chinuie de o săptămână şi jumătate să stingă incendiul de la groapa de gunoi de la Măldăreşti. Oamenii se tem că aici ar putea arde şi deşeuri radioactive

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri