Sindicatul Valahia, de la Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) Târgoviște, este singurul care s-a străduit, în ultimii 18 ani, să obțină, pentru statul român, activele pe care România le-ar putea pierde, prin falimentul companiei. Combinatul tocmai a intrat în insolvență, iar majoritatea muncitorilor au fost trimiși acasă. Unii diintre ei nu beneficiază nici măcar de șomaj, pentru că nu întrunesc toate condițiile prevăzute de lege, alții, angajați recent, au fost obligați să restituie sume de bani care ar fi fost plătite de companie pentru un stagiu de pregătire. Sindicatul se mai zbate și să obțină încadrarea foştilor angajaţi în grupa a doua de muncă, pentru condiții periculoase.
În ultimii 18 ani, combinatul de la Târgoviște, unde se topeau și se prelucru metale reciclate, nu a fost deranjat de nimeni – nici din partea autorităților statului român, nici de Inspecția Muncii, nici de Fisc. După aproape două decenii, neregulile care s-au constatat la acest combinat sunt foarte multe, dar e tardiv pentru rezolvarea lor. COS Târgoviște tocmai a intrat în insolvență și și-a trimis acasă peste 1.000 de angajați, din totalul de aproape 1.200. Concedierea colectivă se va face de la 1 septembrie, iar oamenii au fost anunțați la sfârșitul lunii iulie de decizie, mulți dintre angajați fiind deja trimiși în șomaj tehnic.
Sub ameninţarea şomajului
„Încercăm să determinăm statul român să rezolve problema angajaților care vor fi trimiși în șomaj”, a explicat, pentru Jurnalul, Nicolae Dragodanescu, liderul sindicatului Valahia, din cadrul combinatului de la Târgoviște, afiliat la „Cartel Alfa”. „Statul român are de recuperat aproape 40 de milioane de euro. Combinatul avea datorii de circa 10 milioane de euro față de statul român, în momentul declanșării procedurii de insolvență, în anul 2013, apoi a mai acumulat circa 27 de milioane de euro, în cei șapte ani de observație”.
Practic, sindicatul este cel care, prin avocații proprii, încearcă să schimbe inclusiv cadrul legislativ, pentru a ajuta statul român să-și recupereze prejudiciul, prin preluarea activelor combinatului în contul datoriilor. Astfel, s-ar rezolva și problema continuității funcționării acestui combinat, care ar fi preluat de stat, iar cei circa 1.200 de angajați nu ar rămâne șomeri.
Unitate de interes strategic
Recent, a avut loc o întâlnire a reprezentanților Sindicatului Valahia cu cei ai statului, la Ministerului Economiei. „A avut ca obiectiv salvarea locurilor de muncă de la COS Târgovişte”, mai spune liderul sindicatului. „S-a solicitat prezervarea interesului statului român pentru producţia strategică de oţel în România, prin protejarea capacităţii de producţie de la COS Târgovişte. La întâlnire au participat și parlamentari de Dâmboviţa, interesați să se găsească soluții pentru combinat, și salariații combinatului. S-a discutat de necesitatea de a declara COS Târgovişte drept unitate de interes strategic, inclusiv pentru industria de apărare, pentru că rămâne printre singurii producători de oțel din România care utilizează fierul vechi pentru producţia de oțel. S-a discutat și despre deficiențele cadrului legislativ existent, care permit controlul procedurii insolvenței tocmai de debitorii care-şi declară insolvența, de lipsa de răspundere a administratorilor judiciari care folosesc carențele legislative pentru a prelungi perioada de observație și a încasa lunar remunerații uriașe”.
La respectiva întâlnire s-au analizat și creanțele statului român, generate în perioada de observație de peste șapte ani, în vederea conversiei acestora în acțiuni, urmând să se stabilească valoarea unei acțiuni la momentul conversiei.
Salvarea, de la premier
Sindicatul Valahia și cei circa 1.200 de angajați așteaptă acum „verdictul” din partea premierului Orban, după ce li s-a promis că situația se va rezolva. „S-au discutat și s-au identificat soluții de modificare a legislației, în ceea ce privește atribuțiile comitetul creditorilor, în cazul firmelor aflate în insolvență. De asemenea, posibilitatea de diminuare a atribuțiilor, în situații de prelungire peste un anumit termen a procedurii insolvenței. Toți cei prezenți la această întâlnire au promis sprijin pentru ca acest combinat să nu dispară, să iasă din insolvență și salariații COS Târgovişte să aibă un loc de muncă”, spune liderul sindical. Premierul pare a fi cel mai important decident, în acest caz, iar cei care vor să salveze combinatul și banii României așteaptă răspunsul care ar putea schimba situația în bine.
Conducerea COS Târgoviște a notificat oficial desființarea următoarelor posturi: 765 posturi muncitori, 198 posturi personal TESA, 58 posturi maiștri. Concedierile urmează să se facă de la sfârşitul lui august până la începutul lunii septembrie 2020. În aşteptarea deciziilor de concediere, salariații vor fi în șomaj tehnic cu plata de 75%.
Privatizare fără suspiciuni
Combinatul COS Târgoviște, înfiinţat în anii ’70, s-a privatizat în anul 2002, la un preț considerat de specialiștii din cadrul Sindicatului Valahia cu mult subdimensionat – cam la 10% din valoarea reală. Cu toate acestea, în următorii 18 ani şi până astăzi, nu a existat nicio anchetă, nicio reevaluare făcută de stat. Mai mult, datoriile combinatului către statul român s-au adunat de la un an la altul, dar nicio autoritate n-a bătut la poarta întreprinderii, să ceară banii datorați, la fel ca în multe alte cazuri celebre în care statul român a pierdut deja zeci de miliarde de euro. COS Târgoviște a fost un mare producător de oțeluri pentru rafinării, hidrocentrale, centrale nucleare, industria de armament și drumuri. Preluată prin privatizare, a început să înregistreze pierderi din ce în ce mai mari.
În momentul privatizării, Conares Trading A.G. Elveția (devenită ulterior Mechel International Holdings GmbH) a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni. În 2005, numele întreprinderii a devenit S.C. Mechel Târgoviște S.A. În februarie 2013, acţionar majoritar al societății a devenit MAZUR INVESTMENTS LIMITED Cipru, companie deținută de INVEST NIKAROM SRL.
La o cifră de afaceri de circa 960 milioane de lei la finalul anului 2012, cu pierderi de aproximativ 100 milioane de lei, combinatul metalurgic a ajuns, în 2018, la o cifră de afaceri de 660 de milioane de lei, iar pierderile cumulate în perioada insolvenţei au depășit 150 milioane de lei.