La două săptămâni de la începutul ofensivei rusești, armata lui Putin dă semne că pregătește atacuri majore asupra principalelor orașe ucrainene, pe care nu a reușit nici până acum să le ocupe.
De la declanșarea invaziei, artileria și rachetele rusești au lovit constant centrele urbane importante, precum capitala Kiev, Harkov, Mariupol și Cernihiv, însă locuitorii de acolo se pregătesc în aceste zile pentru posibile atacuri terestre, relatează corespondenții de război.
„Rușii pot face și mai mult rău”
„Încă îi vedeți pe ruși reținuți în comparație cu ceea ce ar putea face!”, susține Michael Kofman, specialist militar pe zona Rusiei la „Centrul de Evaluării Navale” din SUA, citat de AFP.
„Sunt însă destul de îngrijorat că totul s-ar putea transforma într-o versiune mai mică sau mai puțin intensă a scenariului de la Groznîi", avertizează el, referindu-se la ofensiva Rusiei asupra capitalei Ceceniei controlate de separatiști, în anii 1990.
„Mă îndoiesc că vor încerca să niveleze orașele așa cum au făcut-o în Cecenia, dar, cu toate acestea, cred că vor exista distrugeri masive dacă vor încerca un asalt urban.”, mai afirmă Kofman.
Operațiunile terestre în orașele ostile sunt extrem de dificil de derulat, remarcă și Lance Davies, expert în apărare la „Academia Militară Regală Sandhurst” din Marea Britanie, citat tot de AFP. „Operațiunile urbane sunt cel mai mare coșmar pentru forțele militare, comandanți și lideri politici.”, susține el.
„Probabilitatea rușilor de a se împotmoli în lupte sângeroase, purtate din casă în casă, este aproape garantată. Mai mult, un asalt asupra Kievului ar necesita un angajament uriaș în resurse și personal, dar, mai ales, ar plasa forțele rusești în contact strâns, față în față, atât cu populația civilă, protejată legal, cât și cu infrastructura critică.", afirmă Davies.
Misiune sinucigașă pentru invadatori
Există însă serioase îndoieli în privința capacității Rusiei de a dispune de resursele necesare pentru a cuceri și a menține controlul asupra zonelor urbane din Ucraina. În plus, este greu de crezut că rușii sunt pregătiți să accepte pierderi tot mai mari.
Potrivit unei surse militare franceze, citată de AFP, regula de bază este ca forțele de atac să fie mai numeroase decât cele defensive în proporție de 10 la 1, deoarece apărătorii au avantajul de a cunoaște terenul.
În plus, apărătorii dispun de atuul loviturilor de la înălțime, plasându-se pe clădirile locale, în condițiile în care tancurile și alte vehicule blindate sunt extrem de vulnerabile la atacurile de sus.
„Trimitrea de tancuri în zonele urbane ar fi o sinucidere!”, afirmă Alexander Grinberg, de la grupul israelian de reflecție JISS, citat de RFI.
„Acestea nu pot manevra și nu se pot deplasa. Pentru a cuceri orașele, ai nevoie de o infanterie profesionistă, foarte motivată, deoarece este întotdeauna o misiune extrem de dificilă.", remarcă Grindberg.
Între 2016 și 2017, armata irakiană a avut nevoie de opt luni pentru a alunga câteva mii de jihadiști ai grupării Stat Islamic din Mosul, după ce aceștia au preluat controlul asupra orașului.
Între timp, numeroși ucraineni s-au înscris în unitățile de apărare teritorială și se pregătesc să se alăture luptei. „Fiecare casă, fiecare stradă, fiecare punct de control va rezista până la moarte, dacă este necesar!”, a avertizat pe Instagram primarul Kievului, fostul campion mondial de box Vitali Klitschko.