A avea copii ne-ar putea face mai fericiţi, în cazul în care costurile necesare pentru creşterea lor ar fi mai reduse, potrivit unui nou studiu, transmite Daily Mail.
În SUA, 40% dintre părinţi au declarat că le este dificil să asigure necesităţile zilnice pentru creşterea unui copil. În ceea ce priveşte SUA, alarma a fost dată când rata fertilităţii a început să scadă. În prezent, femeile au început să aibă din nou copii, însă la vârste mai înaintate.
Un nou studiu condus asupra familiilor din Europa de National Bureau of Economic Research a sugerat că această schimbare ar putea modifica modul în care copiii aduc fericire părinţilor.
Studiul, condus de Dartmouth College şi Paris School of Economics, a descoperit că un copil are un efect neutru sau negativ asupra stării de spirit a părinţilor, în primul rând din cauza impactului financiar pe care îl aduce. În momentul în care familiile au copii mai târziu, când sunt mai stabile financiar, apariţia copiilor le face mai fericite.
Legătura ciudată dintre fericirea părinţilor şi copii rămâne sub semnul întrebării pentru sociologi şi psihologi.
Pentru a înţelege mai bine această relaţie, cercetătorii au studiat datele obţinute pe o perioadă de 10 ani despre peste un milion de europeni. Cea mai simplă explicaţie cu privire la modul în care copiii afectează starea de spirit a părinţilor are legătură cu ce tip de persoane sunt părinţii şi modul în care sunt copiii.
De exemplu, copiii care sunt descrişi ca fiind “bine educaţi” îşi fac părinţii mai fericiţi. De asemenea, copiii sub doi ani sunt o bucurie pentru părinţi.
Pe de altă parte, dacă părinţii sunt divorţaţi sau separaţi, a avea un copil nu îi face mai fericiţi.
Cu toate acestea, niciun alt factor nu are un impact atât de mare asupra fericirii şi tristeţii părinţilor precum banii.