Jurnalul.ro Ştiri Politică Criptomonedele, o investiție din ce în ce mai atractivă pentru români. Dan Voiculescu, despre riscurile și avantajele lor: Ar fi utilă o campanie națională de informare

Criptomonedele, o investiție din ce în ce mai atractivă pentru români. Dan Voiculescu, despre riscurile și avantajele lor: Ar fi utilă o campanie națională de informare

Fenomenul criptomonedelor, unul care a crescut semnificativ în ultimul deceniu, nu dă semne de încetinire și devine din ce în ce mai atractiv inclusiv pentru români.

Într-o postare pe blog, profesorul Dan Voiculescu vorbește atât despre avantajele, cât și despre riscurile unei astfel de investiții.

„Ținând seama că, spre exemplu, de la crearea Bitcoin au trecut peste 12 ani și, în prezent, piața mondială a monedelor virtuale a depășit 2 trilioane de dolari, cred că se poate asuma că, în cazul criptomonedelor, avem de-a face cu un fenomen substanțial care, în ciuda unor vulnerabilități obiective, s-ar putea consolida semnificativ în următorul deceniu.

Avantajele criptomonedelor sunt evidente: descentralizare (nu depind de o bancă sau autoritate centrală); “democratizare” (în principiu, sunt accesibile oricui); utilizare potențial universală (nu au “cetățenie” sau alt tip de limite/granițe administrativ-fiscale). În egală măsură, și dezavantajele sunt clare: monedele virtuale rămân volatile, nereglementate și extrem de vulnerabile la acțiuni de tip speculativ. Referitor la acest ultim aspect, cred că ar fi utilă o mică explicație elementară: în cazul majorității criptomonedelor, inclusiv al celor mai capitalizate (bitcoin, ethereum, dogecoin etc.), se presupune că există un număr extrem de mic de investitori care dețin mari procente din piață; în aceste condiții, ceilalți investitori sunt expuși la mișcările speculative ale “marilor deținători” care, în cazul în care decid un exit strategic, pot prăbuși întreaga piață. Mai concret, o monedă care valorează azi 4000 de dolari pe unitate ar putea ajunge la o valoare de sub 1 dolar pe unitate, în cazul unui exit masiv și al implicitei reacții în lanț provocate de acesta”, scrie Dan Voiculescu.

Potrivit acestuia, sunt sute de mii de români care au investit sume importante în criptomonede și, crede Dan Voiculescu, ar fi utilă existența unei campanii oficiale de informare în privința riscurilor și avantajelor.

„În prezent, se estimează că există câteva sute de mii de români care dețin monede virtuale, în valoare de peste 5 miliarde de dolari, iar tendința generală este de creștere exponențială. În aceste condiții, respectând dreptul investitorilor de a fructifica ceea ce consideră a fi o mare oportunitate, cred că ar fi utilă o campanie națională de informare cu privire la avantajele și riscurile investiției în criptomonede (ghid de utilizare responsabilă), din cel puțin 3 motive:

  1. Informațiile accesibile în acest moment în mediul virtual au, de obicei, un profund caracter subiectiv, reprezentând opinii ale unor părți direct interesate financiar în creșterea sau descreșterea valorii și volumului monedelor virtuale – așadar, riscul dezinformărilor este ridicat!
  2. Majoritatea investitorilor în criptomonede sunt persoane tinere și foarte tinere care, de regulă, își investesc toate resursele financiare disponibile, devenind astfel extrem de vulnerabile din punct de vedere social și economic.

În ipoteza, absolut nedorită, a unor “crahuri”, este esențial ca autoritățile naționale să își păstreze credibilitatea în raport cu investitorii, evitând o iradiere a crizei spre sistemul financiar clasic”, arată Dan Voiculescu.

Tocmai pentru că astăzi există destule surse de informare pe internet în privința criptomonedelor, iar multe dintre ele ascund diverse manipulări în încercarea de a populariza diverse monede virtuale, ar fi utilă și introducerea în programa școlară a unor cursuri de „utilizare responsabilă a resurselor online”, pentru a-i educa pe tineri și a-i ajuta să discearnă între informațiile utile și reale și cele manipulatoare. propune Dan Voiculescu.

Inițiativele de acest gen ar servi un dublu scop, mai spune fondatorul trustului Intact: pe de o parte cel educativ, pe de altă parte ar fi o formă de prevenție și o mișcare proactivă, pentru a „evita dezastre financiare, economice și sociale cu urmări incalculabile”.

 

Subiecte în articol: Dan Voiculescu criptomonede
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri