Ați auzit de Speyside și Islay? Sunt zone în care se fabrică scotch-ul, whisky-ul din malț de orz.
Scoția e împărțită între Highlands, Lowland, Islay și Campbeltown. Valea râului Spey era considerată odinioară parte a Highlands, dar acum e, practic, o regiune de sine stătătoare și aici sunt concentrate cele mai multe distilerii: Aberlour, Balmenach, Balvenie, Benriach, Benromach, Brackla, Cardhu, Cragganmore, Dailuaine, Kininvie, Knockando, Knockdhu, Linkwood, Longmorn, Mannochmore, Macallan, Speyburn, Speyside, Strathisla, Tamnavulin, Tomatin, Tormore, Glendronach, Glendullan, Glen Elgin, Glen Grant, Glenfarclas, Glenfiddich, Glenglassaugh, Glenlivet, Glen Moray, Glenrothes.
„Dhu” din denumirea celebrului single malț Cardhu sau Knockdhu înseamnă în limba vechilor celți „negru”, indicând un whisky „afumat” cu turbă, în timp ce „glen” de la Glenfiddich, Glenlivet sau Glenrothes se traduce prin „vale”.
Dar alături de cele din Speyside, și în Highlands-ul propriu-zis există un număr impresionant de distilerii: Aberfeldy, Ardmore, Auchroisk, Balblair, Ben Nevis, Blair Athol, Clynelish, Dalmore, Dalwhinnie, Deanston, Edradour, Fettercairn, Glencadam, Glen Garioch, Glengoyne, Glenmorangie, Glen Ord, Glenturret, Loch Lomond, Lochnagar, Oban, Tullibardine, Old Pulteney.
Explicația pentru un număr mai mare de distilerii decât în oricare altă parte a Scoției este că în aceste regiuni deluroase „serpentinele” putea fi ascunse mai bine.
Taxele împovărătoare impuse în secolul XVII au făcut că whisky-ul să fie vreme de 200 de ani mai mult o marfă de contrabandă, mai exact până la 1817. Cu alte cuvinte, prohibiția din Lumea Nouă a fost inspirată de cea veche!
O a doua regiune importantă ca număr de distilerii după Speyside și Highlands este Islay. Aceasta este o insulă situată în sudul arhipelagului Hebridelor și găzduiește nouă distilerii, toate faimoase: Ardbeg, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila, Kilchoman, Lagavulin, Laphroaig, Port Charlotte.
În fine, în Lowland numărul distileriilor e redus (Auchentoshan, Bladnoch, Glenkinchie), la fel ca în Campbeltown (Glen Scoția, Glengyle, Springbank).„Noroc” de Insule că mai găzduiesc câteva. Subregiunea include toate insulele producătoare de whisky (cu excepția Islay) - Arran, Jura, Mull, Orkney și Skye - cu distileriile aferente: Arran, Isle of Jura, Tobermory, Highland Park, Barra, Blackwood, Scapa și Talisker.
Important este însă că, la fel ca în secolul XVII, o sticlă de whisky normal, blended, ajunge să coste dublu în Regatul unde se fabrică în comparație cu România. Și bineînțeles că diferența e făcută de accize, de parcă lumea nu înțelege nimic din istorie. Dar poate că acestea sunt atât de mari ca să ni se ofere nouă, românilor, fonduri europene. Noi, care aplicăm din plin principiile democratice, fiindcă whisky-ul este băutura pe care o beau românii prin reprezentanții săi.