Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Cum să devii asistent maternal

Cum să devii asistent maternal

Asistentul maternal profesionist este o persoană fizică  atestată în condițiile legii, care asigură, prin activitatea pe care o desfășoară la domiciliul său, creșterea, îngrijirea și educarea necesare dezvoltării armonioase a copiilor pe care îi primește în plasament sau în încredințare.

Dacă vreţi să deveniţi asistent maternal, primul pas constă în depunerea unei cereri de evaluare la Registratură de la sediul DGASPC al judeţului de care aparţineţi. La această cerere trebuie ataşate următoarele documente: CV-ul solicitantului, o copie după buletin, cu domiciul în raza judeţului, o copie după diploma ultimei şcoli absolvite, cazier judiciar şi o adeverință medicală din care să rezulte că nu suferă de boli transmisibile, infecto-contagioase sau psihice.

După depunerea cererii, D.G.A.S.P.C. va efectua evaluare socială a persoanei solicitante, care constă în vizite la domiciliul acesteia, discuții cu membrii familiei sale, vecini, prieteni, precum și o evaluare psihologică. Ulterior, persoanele acceptate vor urma cursuri de formare profesională în vederea obținerii atestatului de asistent maternal profesionist, putând fi angajate numai după obținerea acestui document. Cursurile de formare profesională sunt gratuite, sunt organizate la sediul DGASPC și au o durata de minim 60 de ore.

 

Condiţii pentru cursul de formare

Asistentul maternal trebuie să aibă capacitate deplină de exercițiu, să prezinte garanții morale și materiale pentru îndeplinirea corectă a obligațiilor ce le revin referitoare la creșterea, îngrijirea și educarea copiilor pe care îi vor primi în plasament, să aibă în folosință legală o locuința care să acopere necesitățile de preparare a hranei, igienă, educație și odihnă ale utilizatorilor săi, inclusiv pe cele ale copiilor care urmează a fi primiți în plasament şi să aibă studii medii absolvite cu diplomă.

 

Nu pot deveni asistenţi maternali cei care au o condamnare definitivă pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni, au fost decăzuţi din drepturile părintești sau suferă de boli cronice transmisibile și boli psihice.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri