Dacă te-ai întrebat ce metode poți folosi pentru a-ți îmbunătăți somnul și cum să dormi mai bine fără să fie nevoie să investești într-o saltea nouă, îți prezentăm mai jos câteva trucuri de care să ții cont.
Investește într-o protecție pentru saltea
O saltea de cea mai bună calitate este esențială pentru a te bucura de un somn odihnitor. Dacă este aleasă în funcție de anumite criterii, aceasta asigură poziția corectă a corpului, astfel încât să atenueze durerile de spate, să relaxeze mușchii și să reducă agitația din timpul nopții. Cu toate acestea, o investiție durabilă este deseori destul de costisitoare.
Soluția pentru a dormi mai bine este să achiziționezi un topper saltea, ce oferă aceleași beneficii ca și o saltea nouă, reducând presiunea asupra membrelor și articulațiilor. Topperul este conceput sub forma unui strat confortabil din spumă elastică, latex sau spumă cu memorie, cu grosime între 3-9 cm, fiind practic o barieră de separare între corp și suprafața de dormit. Acest strat adițional de protecție suplimentară poate fi amplasat pe orice suprafață, prelungind durata de viață a patului sau saltelei. Amplasat pe o canapea, va reduce disconfortul creat de îmbinările acesteia, asigurând un plus de confort și nivelul de fermitate dorit în timpul somnului.
Un topper cu aloe vera are efect antimicrobian și antialergic, această plantă-minune fiind folosită din timpuri străvechi pentru proprietățile sale antioxidante și antimicotice, iar o umplutură din eucalipt relaxează și ajută la eliminarea stresului. Uleiurile esențiale de lavandă folosite în compoziția anumitor saltele subțiri de acest fel au efect antistres și anti-anxietate, planta fiind recomandată de specialiști pentru tratarea insomniilor.
Creează o rutină a somnului
Tot ca să dormi mai bine, te va ajuta și adoptarea unui orar regulat de somn. Menținerea acelorași ore de trezire și de culcare în fiecare zi va ajuta organismul să-și seteze bioritmul specific. Este important să-ți impui și să respecți această rutină, iar pentru ca efortul din timpul săptămânii să nu fie în zadar, să păstrezi același ritm și în weekend!
În plus, secretul pentru un somn odihnitor este să creezi condițiile propice acestui lucru în încăperea unde dormi. De la lumina ambientală, la materialele cât mai naturale ale mobilierului, toate contribuie la calitatea somnului tău. O altă soluție simplă la care poți apela este să folosești în dormitor mai multe surse de iluminat cu lumina slabă, în locul uneia singure cu lumină prea puternică, deranjantă pentru ochi.
Renunță la telefon sau tabletă înainte de culcare
Una din condițiile esențiale pentru un somn de calitate este să întrerupi contactul cu tehnologia, cu minim 30 de minute înainte de culcare. Fie că este vorba de televizor, telefon sau tableta, asigură-te că renunți la folosirea lor când te pregătești pentru odihnă. Lumina albastră ce provine de la orice fel de ecran reduce producția de melatonină, adică hormonul responsabil pentru somn, exact când organismul ar trebui să se recupereze.
În concluzie, există mai multe soluții simple și la îndemână, la care poți apela pentru a dormi mai bine, fără a fi necesar să schimbi salteaua. Câteva modificări minime și o rutină a somnului vor face minuni pentru sănătatea și confortul tău!
Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-ffnqa