Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum să faci faţă frigului în timpul iernii

Cum să faci faţă frigului în timpul iernii

Temperaturile scăzute din lunile de iarnă ne creează o stare inconfortabilă, nu ne mai vine să ieşim din casă, nu ştim cu ce să ne îmbrăcăm ca să ne protejăm de frig şi aşteptăm cu nerăbdare zilele însorite de vară. Există însă câteva lucruri care ne ajută să ne păstrăm căldura corporală în anotimpul rece.

Menţinerea unor condiţii termice constante în locuinţă, între 20 şi 23 de grade, fără încălzirea excesivă a camerelor, ne asigură o stare de sănătate bună pe tot parcursul iernii. Diferenţele termice mari ne destabilizează organismul, întrucât trecerea bruscă de la frig la cald duce la contractarea vaselor de sânge şi la răcirea membrelor.

Cu toate că suntem tentaţi să ţinem mâinile în buzunare atunci când mergem pe stradă, acest lucru nu este benefic. Mâinile trebuie ţinute pe lângă corp pentru că legănarea acestora în timpul mersului intensifică activitatea musculară. În privinţa hainelor, cel mai bine este să ne îmbrăcăm în straturi şi să nu purtăm multe haine groase. Căciula, fularul şi mănuşile sunt necesare întrucât corpul pierde o treime din căldură prin zona gâtului.

În anotimpul friguros este nu doar plăcut, ci şi sănătos să stăm într-un balansoar cu o ceaşcă de ceai în mână şi înveliţi cu o pătură. Legănatul ajută corpul să-şi păstreze căldura prin solicitarea muşchilor picioarelor şi a mâinilor. În schimb, întinderea pe o canapea poate provoca scăderea temperaturii organismului şi declanşează tremuratul. Exerciţiile fizice sunt bune pentru siluetă şi întăresc sistemul imunitar.

 

În perioada friguroasă, folosirea cremelor hidratante este obligatorie pentru a preveni uscarea excesivă a pielii, dezvoltarea dermatitelor atopice şi a eczemelor.

 

Lichide calde şi proteine

Ceaiul, laptele, supele sunt cele mai indicate iarna. Cafeaua nu este recomandată întrucât accentuează senzaţia de frig. Deşi credem că grăsimile ori carbohidraţii ne ajută să facem faţă mai uşor frigului, cel mai bine este să mâncăm proteine. Efortul pe care îl face stomacul pentru a le digera ajută la creşterea temperaturii corpului. Nucile, alunele, soia, carnea roşie sunt cele mai indicate în această perioadă a anului.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri