Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cum să fim fericiţi în fiecare zi

Cum să fim fericiţi în fiecare zi

de Oana Portase    |   

Oamenii, în general, sunt mereu în căutarea fericirii. Încă din copilărie ne creionăm o idee despre ce înseamnă fericirea şi ce ne dorim de la viaţă, însă pe măsură ce înaintăm în vârstă descoperim că aceasta vine şi trece. Ne dorim ca starea de fericire şi extaz să fie permanente, dar lucrurile nu stau chiar aşa. Cheia fericirii zace în noi şi nu neapărat în factorii externi, spun specialiştii. Suntem în culmea fericirii când ni se întâmplă un lucru bun, dar cum rămâne cu zilele obişnuite?

 

Stresul, locul de muncă, aglomeraţia din oraş, problemele financiare, problemele de acasă, toate se adună şi ne declarăm mereu nemulţumiţi. Decretăm că avem o zi proastă înainte ca ea să înceapă. Sună alarmă, cafeaua nu e bună, plouă, blocaj în trafic, colegi care ne supără, imprimanta care nu merge, oricare dintre aceste lucruri devine un motiv bun de supărare şi chiar nefericire. Deseori confundăm fericirea cu starea de extaz şi uităm să ne mai bucurăm de viaţă. “Există o vorbă care spune să vezi partea plină a paharului. Asta chiar este o realitate psihologică în sensul în care dacă mă concentrez tot timpul asupra aspectelor care nu-mi plac sau asupra aspectelor care constituie un minus, nu pot decât să obţin frustrare şi nemulţumire. Pe când dacă întotdeauna fac abstracţie de lucrurile care sunt altfel decât mi-aş dori, dar mă uit cu maximă atenţie punând lumina reflectoarelor pe aspectele pozitive ale unei situaţii, pe experienţele de viaţă, atunci reuşesc să îmi păstrez tonusul şi să mă bag într-un cerc virtuos care aduce plus valoare permanent stării mele”, explică psihologul Cristina Fulop. Miracolele nu există şi nu ne vom schimba starea de pe o zi pe alta. Este esenţial să conştientizăm că ne supărăm din lucruri mărunte şi că acest lucru nu este benefic. Trebuie pur şi simplu să ne resetăm felul de a gândi, pas cu pas, câte puţin în fiecare zi.

 

TOPUL CELOR MAI FERICITE ŢĂRI

1. Norvegia

2. Danemarca

3. Islanda

4. Elveţia

5. Finlanda

6. Olanda

7. Canada

8. Noua Zeelandă

9. Australia

10. Suedia

 

SURSA: WORLD HAPPINESS REPORT 2017

 

 

Trucuri pentru o stare de bine

Ideea de fericire este percepută diferit de fiecare dintre noi, dar ar trebui să facem în aşa fel încât la finalul zilei să nu spunem că a fost o zi proastă doar pentru că am stat în trafic şi şeful ne-a aruncat o vorbă în vânt. Specialiştii recomandă ca, înainte să mergeţi la culcare, să treceţi prin minte toate lucrurile pozitive din ziua respectivă. Avem nevoie de voinţă pentru a schimba felul în care vedem lucrurile. Când daţi peste o situaţie care vă nemulţumeşte, ar fi indicat să luaţi o pauză de gândire. “Dacă totuşi sunt în situaţia asta, ar trebui să mă opresc, să respir adânc şi să-mi mut atenţia. Să schimb felul în care mă raportez la realitate. Pot să-mi imaginez de exemplu că am nişte ochelari şi schimb lentilele prin care privesc realitatea. Schimb lentilele gri cu unele roz. În felul acesta îmi fac un alt mindset. Trebuie să înţelegem că în funcţie de disciplina pe care o avem la nivel cognitiv aşa vedem lucrurile, aşa vedem viaţa. Este o alegere să văd lucrurile negative sau pozitive. Sigur, nu vorbim despre drame prin excelenţă care nu pot fi privite decât negativ. Vorbesc de o situţie banală de viaţă pe care o pot vedea în funcţie de un anumit reper pe care mi-l aleg într-un fel sau în alt fel”, mai spune Cristina Fulop.

 

Să priveşti viaţa în roz nu este chiar un clişeu. Orice lucru mărunt şi supărător trece, neavând nicio valoare la final de zi. Dacă ignorăm aceste banalităţi care ne-ar putea da o stare negativă, vom descoperi mai uşor starea de bine şi chiar fericirea. O glumă la o cafea cu prietenii, un film bun, un videoclip comic se vor adăuga la starea de bine.

 

Cât de fericiţi sunt românii

România ocupă locul 57 în topul World Happines Report dat publicităţii în 2017.

Clasamentul cuprinde în total 155 de ţări. Faţă de anul trecut, ţara noastră a urcat 14 poziţii, deci putem spune că suntem ceva mai fericiţi. World Happiness Report este dominat de ţările nordice, pe primele locuri aflându-se Norvegia, Danemarca şi Islanda. La poul opus se află  Republica Centr-Africană, Burundi şi Tanzania. România este întrecută în clasament de ţări precum Moldova, Coreea de Sud, Algeria, Japonia sau Rusia.

 

CALEIDOSCOP

 

Plapuma pentru cupluri

 

De câte ori nu vă certaţi cu partenerul pe plapumă sau pe temperatura din dormitor? Lucrurile pot deveni ceva mai simple cu pilota care se încălzeşte sau se răceşte singură. Partea bună este că temperatura se poate regla diferit pentru fiecare jumătate de pilotă. Ea îşi poate încălzi partea ei de pat, în timp ce el îşi poate regla o temperatură mai rece. Pilota costă aproximativ 200 de dolari.

 

Măsuţa de cafea smart

 

Măsuţa de cafea Sobro a fost creată pentru a ne simplifica viaţa. Masa are un sertar frigorific în care putem ţine băuturile la îndemână, ca să nu fie nevoie să mai facem drumuri la bucătărie şi înapoi. Sobro are şi boxe incorporate astfel încât putem pune oricând muzică de pe telefon.

 

Soarele portabil

Suli este un modul solar portabil de mici dimensiuni. Acesta se încarcă în timpul zilei cu energie solară, iar seara îl poţi folosi la birou, când lucrezi, sau oriunde în casă, pe post de lampă. Suli este un gadget creat de o companie din Chile. Modulul solar portabil costă 30 de dolari.

 

Subiecte în articol: fericire
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri