Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum să îți alegi echipamentul pentru sudat

Cum să îți alegi echipamentul pentru sudat

Indiferent că ești profesionist sau doar te pasionează proiectele DIY, atunci când vine vorba de echipamente de sudură, nu există loc pentru compromisuri. Pentru ca totul să decurgă conform așteptărilor, iar rezultatul final să fie cel dorit, ai nevoie de un echipament complet și adaptat nevoilor tale.

Noi îți venim în ajutor cu câteva sfaturi utile pentru alegerea echipamentului adecvat, care sperăm că îți vor fi de folos în proiectele viitoare.

Alegerea aparatului de sudură

Atunci când te apuci de un astfel de proiect, este absolut necesar să ai la dispoziție un aparat de sudură. Din acest punct de vedere, ai de ales intre trei variante, fiecare corespunzând unei anumite tehnici de sudură.

Astfel, poți alege un aparat de sudură cu arc electric, care este modelul cel mai cunoscut. Acesta folosește electrozi acoperiți, putând fi folosit cu bune rezultate chiar și de sudorii mai puțin experimentați.

O altă tehnică de sudură este sudura cu flacără, pentru care ai nevoie de un aparat de sudură cu autogen, care folosește drept combustibil gazul dintr-o butelie specială. Acest gaz întreține flacăra de sudare, cu ajutorul căreia pot fi lipite sau tăiate diferite materiale metalice.

Sudarea cu energie mecanică este cea de-a treia tehnică folosită pentru lipirea materialelor, care se poate face prin frecare, prin percuție, cu ultrasunete sau prin presiune la rece.

De asemenea, există și proceduri conexe de sudură, care nu sunt folosite pentru îmbinarea materialelor, însă folosesc aceleași tehnici.

Spre exemplu, dacă dorești să tai anumite piese metalice poți folosi o gamă variata de aparate de sudură cu plasmă, care folosesc un gaz ionizant de mare viteză. Temperatura ridicată a plasmei topește metalul, iar fluxul de viteză suflă materialul topit, tăind astfel piesele prelucrate.

 

Cum alegi masca de sudură

Cel mai cunoscut element de protecție folosit de sudori este masca, ce are rolul de a proteja ochii și fața de razele ultraviolete, de scântei, de așchii și de stropii de metal topit.

Dacă vrei să beneficiezi de cea mai bună protecție, îți recomandăm să folosești o cască de sudură, care acoperă toate părțile expuse la nivelul capului, fiind totodată confortabilă și ușoară.

O altă variantă este viziera, care se atașează de cap asigurând protecție la nivelul feței.

De asemenea, poți folosi modelul clasic de mască de sudură care se așează în dreptul feței asemenea unui scut. Dezavantajul acesteia constă în faptul că trebuie ținută cu mâna de un mâner aflat la interior, ceea ce îți limitează libertatea de mișcare.

 

Cum să-ți alegi mănușile de protecție

Mâinile sunt o altă parte a corpului care este puternic expusă în timpul procesului de sudură, astfel că purtarea unui echipament de protecție adecvat devine absolut necesară.

Evident că este vorba de mănuși, care trebuie să fie confecționate dintr-un material solid, rezistent la temperaturi ridicate și la foc. E necesar ca acestea să asigure protecție la nivelul întregului antebraț și să aibă întărituri duble la nivelul palmei.

Materialul cu cele mai bune calități pentru mănușile de sudură este pielea, însă și mănușile din kevlar asigură o protecție optimă și nu incomodează pe durata activității.

 

Cum trebuie să fie șorțul de protecție

Stropii de metal topit și scânteile pot sări și la nivelul corpului, așa că șorțul de sudură este un alt element de protecție important. Ca și în cazul mănușilor, cele mai bune modele sunt cele confecționate din piele de bovină, iar pentru o potrivire perfectă au nevoie de curele ajustabile.

Șorțul trebuie să acopere perfect zona pieptului și a toracelui, iar ca lungime trebuie să treacă de genunchi.

 

Dacă șorțul te incomodează sau dacă vrei să îți protejezi mai bine hainele, poți opta pentru un echipament care să includă o jachetă, o salopetă de sudură sau un combinezon. De asemenea, ți-ar fi utili și niște bocanci speciali, sau cel puțin niște protecții la nivelul încălțărilor și al părților inferioare ale picioarelor.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri