Jurnalul.ro Ştiri Social Cum să preparăm acasă detergenții de rufe

Cum să preparăm acasă detergenții de rufe

Curățenia casei, a rufelor, a veselei se face astăzi cu detergenți industriali. Cantitatea tot mai mare a compușilor chimici la care suntem expuși, de multe ori fără să ne dăm seama, ne afectează sănătatea și ne ajută în același timp să cheltuim mai puțin. Pentru a limita contactul cu substanțe toxice putem încerca să folosim produse cât mai naturale, pe care să le preparăm chiar noi.

Pentru detergent de rufe folosim patru căni cu apă, două căni de săpun ras, 20 de litri de apă, o cană de borax și una cu sodă de rufe. Fierbem apa și săpunul ras până când se dizolvă, apoi le punem într-o găleată, în care adăugăm cei 20 de litri de apă, adăugăm boraxul și soda de rufe și le amestecăm până când se îngroașă uniform toată compoziția. O lăsăm apoi o zi să se așeze înainte să o folosim.

La balsamul de rufe folosim două linguri cu oțet alb, patru linguri cu apă călduță, cinci linguri cu balsam de păr și câteva picături cu ulei esențial de levănțică, citrice, ceai verde sau eucalipt. În timp ce levănțica are proprietatea de a dezinfecta hainele, citricele elimină urmele de grăsime, ceaiul combate ciupercile, iar eucaliptul este un bun antibacterian.

Dacă nu avem în casă ulei esențial putem folosi și o jumătate de lămâie. Toate ingredientele se amestecă și se păstrează apoi într-un bidon de plastic. Înainte de folosire îl agităm bine.

Pentru albirea hainelor putem să amestecăm detergent cu sare ori cu bicarbonat de sodiu.

Petele persistente de pe îmbrăcăminte le putem îndepărta ușor dacă punem un amestec din oțet și bicarbonat de sodiu peste pată, frecăm bine locul și clătim cu apă multă.

Săpun bio pentru vase

Pentru a ne proteja mâinile atunci când spălăm vasele putem să ne preparăm singuri detergentul pentru curățarea farfuriilor, cănilor, oalelor.

Amestecăm cu un mixer trei lămâi, 200 de grame de sare și 200 ml de apă. Adăugăm apoi 100 ml de oțet de mere și 200 ml de apă și le fierbem timp de 15 minute la foc mic, după care lăsăm compoziția să se răcească. Substanța obținută o punem apoi într-un recipient din sticlă sau plastic.

Indiferent ce fel de detergent folosim, trebuie să clătim bine vesela, astfel încât să nu mai rămână pe vase particule de săpun.

 

 

 

Subiecte în articol: detergenti rufe
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri