Și da, poți să-ți construiești și tu o mentalitate orientată spre succes, cu o serie de trucuri practice, precum cele prezentate în acest articol.
1. Setează-ți destinația
Primul pas e să fii specific. Când spui „Vreau să fiu bogat” sau „Vreau să fiu fericit”, sună frumos, dar e foarte vag. Hai să luăm ca exemplu o „destinație” financiară și să presupunem că îți dorești să economisești pentru a pune bazele unui business. În acest context, obiectivul „Vreau să economisesc 6.000 de euro în următoarele 12 luni.” poate fi potrivit. Îți oferă o motivație, este măsurabil și, în funcție de salariul pe care îl ai, realist.
Acum, împarte obiectivul în pași mai mici – 500 de euro pe lună. Apoi, gândește-te la ce soluții poți implementa, pentru a-ți îndeplini acest obiectiv lunar. Pentru exemplul de mai sus, poate fi potrivit să îți deschizi un cont de economii. Acesta îți oferă o dobândă lunară și astfel economiile tale vor crește pe termen lung, fără să depui un efort suplimentar în acest sens.
Iată alte câteva idei pe care le poți pune în aplicare, în funcție de obiective:
-
Atunci când, în următorii 2 ani, îți dorești să achiziționezi o locuință care costă 100.000 de euro, ar trebui să economisești cel puțin 15% din valoarea sa pentru avans. Asta înseamnă 625 de euro pe lună. Dacă venitul lunar actual este insuficient pentru acest obiectiv, poți aplica pentru un al doilea job, cu program part-time. Există numeroase joburi online, care îți permit să lucrezi de acasă, într-un interval orar flexibil. Așa că poți jongla cu programul tău, astfel încât să eviți oboseala excesivă.
-
Atunci când te gândești să-ți construiești o stabilitate financiară mai mare, pentru perioada în care ieși la pensie, poți alege să contribui la pilonul 3 de pensii. Așa cum știi, în România există pilonul 1 – pensia de stat, pilonul 2 – pensia privată obligatorie și pilonul 3 – pensia privată facultativă. Alegând să contribui lunar la pilonul 3, obții un venit suplimentar, odată ce ajungi la 60 de ani. În plus, ai și un beneficiu fiscal: contribuțiile la fondurile de pensii facultative sunt deductibile fiscal, în limita a 400 euro/echivalent în lei, atât pentru angajator, cât și pentru fiecare participant.
2. Împrietenește-te cu obiceiurile mici
Pentru că o mentalitate de succes se construiește zilnic, pe lângă soluțiile de mai sus, este important să te împrietenești și cu obiceiurile financiare mici, care îți construiesc stilul de viață. Iată câteva exemple:
-
Împarte-ți lunar banii conform regulii 50-30-20, care susține că 50% dintre venituri ar trebui să meargă către cheltuieli esențiale, 30% pe dorințe și 20% către economii.
-
Plătește ratele la timp. Indiferent că vorbim despre un card de cumpărături sau un credit ipotecar, plata ratelor la timp te poate ajuta să eviți costurile suplimentare provenite din penalizări.
-
Revizuiește-ți cheltuielile lunare și identifică-le pe cele inutile. Este important să conștientizezi aceste cheltuieli și să le eviți pe viitor.
3. Transformă eșecurile în lecții, nu în scuze
Un aspect esențial al unei mentalități orientate spre succes este modul în care alegi să privești eșecurile. În loc să te lași copleșit de dezamăgire și să cauți scuze pentru ceea ce nu a mers bine, schimbă-ți perspectiva.
Poate că ai economisit mai puțin decât ți-ai propus luna aceasta sau poate că nu ai reușit să economisești pentru un obiectiv important. Asta nu înseamnă că ai eșuat – înseamnă că ai învățat ce nu a funcționat și ce trebuie să îmbunătățești. Transformă aceste momente într-o lecție valoroasă.
De exemplu, dacă nu ai reușit să economisești suma dorită într-o lună, întreabă-te ce anume te-a împiedicat să faci asta. Numai analizând situația poți identifica exact care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi, pentru a evita aceleași capcane data viitoare.
În concluzie, crearea unei mentalități orientate spre succes nu este un proces rapid, dar este cu siguranță unul care merită fiecare pas. Amintește-ți că totul începe cu o destinație clară și continuă cu un plan bine stabilit, pe care să-l urmărești constant.