Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Cupa României - Avancronica Play-off-ului

Cupa României - Avancronica Play-off-ului

Faza play-off-ului Cupei României începe pe data de 27 septembrie, având la start 32 de echipe, ce vor disputa 16 partide într-o singură manșă. Site-ul oficial al Federației Române de Fotbal prefațează meciurile cu o avancronică detaliată.

Meciurile se joacă în o singură manșă, pe terenul echipei mai slab clasate sezonul trecut.

8 echipe de Liga 1 s-au alăturat celor 24 calificate din Turul 3 al Cupei României.

Axiopolis Cernavodă este unica formație de Liga 4 și singura dintre câștigătoarele Cupei României-Faza Regională aflată încă în competiție.

Marți, 27 septembrie

CSC Dumbrăvița – Politehnica Iași (14:30 – Stadion Ștefan Dobay, Dumbrăvița)
Cu 3 meciuri fără înfrângere din 7 la primul sezon din istorie în L2, echipa de la marginea Timișoarei a eliminat Avântul Periam în turul precedent și se mobilizează pentru a produce acum poate cel mai frumos rezultat din istoria clubului.

Ieșenii s-au reinventat în această vară, au cel mai bine cotat lot din Liga 2 și cu Claudiu Niculescu pe bancă țintesc spre primul eșalon. Au învins cu 3-1 la Știința Miroslava în Turul 3 și merg încrezători la Dumbrăvița pentru ca în noiembrie să revină în campionat.

Ripensia Timișoara – U Craiova 1948 (16:00 – Stadion Electrica, Timișoara)
Bănățenii au îndrăgit mereu Cupa și dincolo de cele două trofee interbelice, în 2016 eliminau din postura de formație L4 trei echipe de eșalon superior! După 2-0 la Ghiroda și Giarmata Vii în runda precedentă, speră să echilibreze în Cupă startul ezitant din L2.

Eliminată sezonul trecut de Sepsi Sf. Gheorghe în optimile de finală, Craiova pregătită de Marius Croitoru merge la Timișoara în postura evidentă de favorită și din ipostaza ocupentei locului 9 în sezonul regular din Liga 1, după 11 etape incomplete.

Șoimii Lipova – Gloria Buzău (16:30 – Stadion Comunal, Lipova)
Cu 3 victorii în primele 4 etape de campionat, arădenii se pregătesc de un duel foarte dificil, dar parcursul lor de până acum în Cupă a arătat forță și încredere. Două victorii în deplasare cu Lunca-Teuz Cermei și Chișineu Criș, plus 3-1 acasă cu Lotus Băile Felix.

Trupa lui Cristi Pustai are al cincilea lot ca valoare estimată în Liga 2 și 4 victorii din 7 meciuri în noul sezon de campionat, pretendentă clară la Play-off-ul L2. Runda anterioară din Cupă a însemnat un lejer 4-0 la CS Blejoi.

CSA Steaua București – Chindia Târgoviște (18:45 – stadionul urmează a fi anunțat)
Pentru formația din Ghencea, Cupa poate fi obiectivul fundamental al acestui sezon în care nu are drept de promovare în L1, iar Chindia, deși e cu un eșalon mai sus, e în derivă în campionat și tocmai și-a schimbat antrenorul.

CSA Steaua s-a chinuit însă mult la Moreni cu Flacăra în Turul 3, câștigând la penalty-uri!, iar ediția precedentă a fost eliminată de Progresul Spartac din L3 la acea vreme, așadar duelul se anunță cu totul și cu totul imprevizibil.

Axiopolis Cernavodă – CS Minaur Baia Mare (19:00 – Stadion Ideal, Cernavodă)
Revelația de până acum a competiției vine din Dobrogea și e pregătită de reputatul Petre Grigoraș. Deși în L4 Constanța, a eliminat în tururile principale de până azi două formații de L3 (Gloria Albești și Agricola Borcea), plus Unirea Constanța din Liga 2.

Nou-promovați în L2, maramureșenii au avut un start de campionat destul de bun, după care au eliminat rivala locală Olimpia Satu Mare din Cupă, după 1-0 la pauză și 2-1 final în deplasare la vecina de județ.

Miercuri, 28 septembrie

Jiul Petroșani – Oțelul Galați (16:00 – Stadion Petre Libardi, Petroșani) – TV și FRF.tv
Meci tare și de mare tradiție în fotbalul nostru, inclusiv în Cupă, Jiul câștigând trofeul în 1974 și disputând finala din 1972, în vreme ce gălățenii au jucat finala din 2004! Astăzi, gazdele vin L3, iar Oțelul din L2, nou-promovată.

Echipa din Valea Jiului are un palmares impresionat, 12-1 goluri marcate/primite în cele trei runde ale Cupei, cu Pandurii Tg. Jiu, Gilortul Tg. Cărbuneși și CSM Deva! Iar Oțelul e lider neînvins în L2 deși abia promovată, iar în Cupă a trecut cu 3-1 la Viitorul Ianca.

Foresta Suceava – UTA Arad (16:30 – Stadion Areni, Suceava)
Duel cu două eșaloane diferență între competitoare, dar tocmai de-aceea e frumoasă Cupa! Foresta a eliminat vecinele Șomuz Fălticeni și Dante Botoșani și vrea să repete performanța din 2020, când a ajuns în optimi eliminând Mediașul din L1.

“Bătrâna Doamnă”, câștigătoare a Cupei în 1948 și 1953, traversează munții spre nordul Moldovei și trebuie să demonstreze statutul de favorită, cu atât mai mult cu cât istoria recentă nu o susține: a fost scoasă din competiție sezonul trecut de CSO Filiași, L3.

CSM Reșița – CS Mioveni (16:30 – Stadion Mircea Chivu, Reșița)
După 6-0 în deplasare la Voința Lupac, bănățenii au produs o surpriză de apreciat, 2-0 acasă cu Poli Timișoara în runda precedentă. Rosso-nerii din Valea Domanului au acum un adversar mai greu, dar Cupa câștigată în 1954 e o responsabilitate în plus.

Mioveni e o specialistă de calibru a Cupei României în ultimii ani, sfert-finalistă în 2015 și 2017, semifinalistă în 2008! Diferență de două eșaloane față de Reșița, iar blazonul câștigat în această competiție trebuie apărat, în ciuda parcursului slab din L1.

CS Ocna Mureș – CSM Slatina (16:30 – Stadion Soda, Ocna Mureș)
Gazdele au ajuns spectaculos până în Play-off, după 3-1 la Alba Iulia cu Unirea, 4-3 pe teren propriu cu Metalurgistul Cugir și 5-2 cu Unirea Ungheni. Pe un stadion cu farmec aparte, dau acum testul dificil, împotriva oltenilor de Liga 2.

Slatina e la jumătatea clasamentului în Liga 2 iar în Cupă a eliminat deja Petrolul Potcoava, 3-1 în deplasare. Nou-promovată, merge cu gânduri mari în Alba și întărită cu fotbaliști de prim eșalon rezolvați în această vară, precum Luis Nițu sau Ionuț Mitran.

Gloria Bistrița-Năsăud – Unirea Slobozia (16:30 – Stadion Jean Pădureanu, Bistrița)
După 2-0 la Reghin și 1-0 cu Minerul Ocna Dej, ardelenii din Liga 3 au produs una din surprizele Turului 3 în Cupă, eliminând cu 3-2 pe teren propriu Unirea Dej, o formație redutabilă de L2! Să nu uităm că fosta Gloria Bistrița câștiga Cupa României în 1994.

Ialomițenii sub conducerea lui Costel Enache au doar o înfrângere în 7 runde de Liga 2 și se află pe poziția secundă, cu o formă de apreciat. În Cupă au avut parte de o încălzire ușoară, 5-1 la Dunărea Călărași, dar acum e o deplasare cu totul și cu totul diferită.

CSC 1599 Șelimbăr – ACS Petrolul 52 (18:45 – Stadion Gaz Metan, Mediaș)
Una din cele mai interesante formații din acest sezon de L2, cu un start foarte bun și aspirații și mai mari, Șelimbăr continuă și în Cupă după 3-0 la SR Municipal Brașov. De data aceasta însă, sibienii au în față o nou-promovată în L1 cu start-surpriză de sezon.

Petrolul, triplă câștigătoare a Cupei României, ultima oară în 2013, poate aborda cu gânduri mari ediția de Cupă, la adăpostul rezultatelor liniștitoare din primele etape de campionat. În 2020 și 2021 s-au oprit doar în sferturile de finală.

CS Afumați – FC Rapid 1923 (21:30 – stadionul urmează a fi anunțat)
După 4-0 la Recolta Gheorghe Doja, ilfovenii au scos pe Metaloglobus din L2, cu 2-0 pe teren propriu, arătând că nu au frică de adversar, chiar dacă acum vine la rând tocmai liderul la zi din L1, Rapid, pregătită de Adrian Mutu.

Giuleștenii cu 13 trofee în palmares, ultimul în 2007, nu concep rateuri în Cupă mai ales după investițiile și transferurile majore din ultima perioadă. Diferența de două eșaloane între echipe ar putea produce însă relaxare și, de aici, e loc de orice pe teren.

Joi, 29 septembrie

FC Brașov – AFC Hermannstadt (16:00 – Stadion Tineretului, Brașov)
Gazdele pregătite de Dan Alexa au defilat, 5-0 la Târgu Secuiesc, în runda precedentă, dar sunt doar pe 12 în campionat, cu 2 victorii în 7 meciuri, mult sub așteptări și pretenții. Rămâne de văzut dacă în fața unei echipe de L1 pot face restartul general.

A doua cea mai bună defensivă din L1 și locul 3 la zi în sezonul regular, Hermannstadt cu Măldărășanu pe bancă e mai mult decât o revelație, în ciuda incertitudinilor de la club și a situației financiare dificile. Va reuși motivarea jucătorilor și de data aceasta?

CSM Alexandria – Csikszereda Miercurea Ciuc (16:30 – Stadion CSS Peco, Alexandria)
După 2-1 la Turnu Măgurele și 3-0 la Unirea Bascov, teleormănenii au făcut surpriza eliminând cu 2-1 pe Progresul Spartac, din L2. Așadar, toate motivele pentru a spera cu ochii deschiși la încă un succes și calificarea în faza grupelor Cupei.

Harghitenii au ajuns în sferturile de finală ale Cupei în 2019 și se mândresc și cu eliminarea lui Dinamo din competiție pe când activau în L3. O formație serioasă, cu un lot foarte bun, cotat al patrulea în L2, și cu o academie de excepție.

Concordia Chiajna – Universitatea Cluj (18:45 – Stadion Concordia 2, Chiajna)
După 5-4 la Popești-Leordeni în Turul 3 al Cupei și doar două victorii în 7 runde de L2, situația ilfovenilor nu e tocmai ideală, însă un succes cu o echipă de tradiție și venită din eșalon superior ar putea debloca lucrurile, câtă vreme valori în lot chiar există.

Câștigătoare a Cupei în 1965 și finalistă ultima oară în 2015, Universitatea nu poate să trateze decât în nota istoriei sale remarcabile competiția de tradiție. Cele 7 puncte în ultimele 3 meciuri de campionat i-au conferit și liniștea pentru asta.

Viitorul Pandurii Tg. Jiu – Dinamo 1948 București (21:30 – Stadion Municipal, Tg. Jiu)
Colege de eșalon în campionat, cele două s-au calificat în Play-off-ul Cupei după victorii în deplasare, 3-1 la Flacăra Horezu pentru gorjeni și 3-0 la Tunari pentru dinamoviști. Pe 29 august, bucureștenii au pierdut 0-2 duelul din L2 cu Viitorul Pandurii.

Cu o situație dificilă în clasament, Dinamo speră să bucure suporterii măcar printr-o calificare frumoasă spre grupele Cupei României, însă Viitorul a ajuns în 2021 până în semifinale, elimând Argeșul și Mediașul, trupe de L1 la acel moment.

 

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri